- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Iš šios kulinarijoje plačiai naudojamos daržovės galima pasigaminti tiek traškių salotų, tiek sočios ir maistingos sriubos ar kvapnių kepinių, desertų. Morkos yra puikus skaidulų, mineralų ir vitaminų šaltinis, todėl į kasdienės mitybos racioną jas vertėtų įtraukti visiems.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos turėtų būti kiekvieno žmogaus mitybos racione. Jas įvairiais pavidalais galima įtraukti į meniu, bet svarbiausia – iš morkų paruošti patiekalai yra sveikatai palankūs.
„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, kaip sultis ar šviežias salotas, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius ir kitus patiekalus. Vis dėlto daug svarbiau ne tai, kaip gausiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokia jos maistinė nauda. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Morkose gausu ir kitų karotinoidų: alfa karoteno, liuteino, zeaksantino. Šios medžiagos yra antioksidantai, tačiau dar svarbesnis jų vaidmuo užtikrinant gerą regėjimą. Morkose gausu skaidulų, vitaminų, tokių kaip folatai, vitaminas K ar vitaminas C ir įvairių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir kalcio“, – morkų maistinę naudą vardija E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė priduria, kad į mitybos racioną morkas svarbu įtraukti tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Juostelėmis pjaustytas morkas galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį – tėvai jų gali įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę. Tuomet vaikai galės jas kramsnoti išalkę“, – pataria E. Gavelienė.
Iš parduotuvės parsineštas morkas geriausia laikyti rūsyje, o jo neturint – šaldytuve, specialiame daržovėms skirtame stalčiuje. Morkas šaldytuve laikykite neplautas, įdėtas į celofaninį maišelį arba sviestinį popierių, stipriai neapspaudžiant. Taip laikomos morkos šviežios išliks iki trijų keturių savaičių. Morkas taip pat galima užšaldyti: nuplauti, susmulkinti norimo dydžio gabalėliais ir sudėti į dėžutes arba maišelius, skirtus šaldyti.
Morkų pyragas
Pyragui:
3 kiaušiniai,
300 g cukraus,
300 g morkų,
100 ml rapsų aliejaus,
300 g kvietinių miltų,
1 šaukštelis kepimo miltelių,
1 šaukštelis sodos,
3 šaukšteliai cinamono,
0,5 šaukštelio druskos,
sviesto kepimo formai patepti.
Glajui:
300 g kreminio sūrio,
300 g miltelinio cukraus,
1 šaukštelio citrinų sulčių.
Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Patepkite 24 cm skersmens formą sviestu. Dubenyje iki purumo išplakite kiaušinius ir cukrų. Įpilkite tarkuotų morkų ir rapsų aliejaus. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Įmaišykite kiaušinių plakinį. Supilkite tešlą į formą. Kepkite pyragą apatiniame orkaitės lygyje 35–40 minučių. Išimkite ir palikite visiškai atvėsti. Padėkite pyragą ant lėkštės. Glajui elektriniu plaktuvu keletą minučių plakite visus produktus iki vientisos ir purios masės. Aptepkite pyragą glajumi. Papuoškite graikiniais riešutais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...