- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant nekasdieniškus patiekalus.
Maisto tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė įsitikinusi, kad Valentino diena yra puiki proga drauge nuveikti ką nors šventiško – pasigaminti vakarienę namuose, pažiūrėti romantišką filmą ar tiesiog nusiųsti meilės laiškus artimiesiems.
„Mūsų šeima tikrai mėgsta Valentino dieną – tai dar viena jauki ir smagi šventė mūsų namuose. Kartais mėgstame dviese su vyru iškeliauti paminėti ją į miestą, bet dažniausiai Valentino dienos proga drauge su vyru ir dukra surengiame namuose šventinę vakarienę, kurioje karaliauja nebrangūs, bet kartu šventiški ir nekasdieniški patiekalai. Kadangi mūsų aštuonmetė ne visada mielai valgo gurmaniškus patiekalus, renkamės tokius, kurie tiktų visos šeimos skoniams“, – pasakoja B. Garuckė ir dalijasi Meilės dienos užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto receptais.
Traškios brusketos su kumpiu
80 g vytinto kiaulienos kumpio,
šlakelis alyvuogių aliejaus,
1 ilgas batonas,
keli pomidorai,
kelios skiltelės česnakų,
žiupsnis druskos, juodųjų pipirų,
ryšelis šviežių bazilikų.
Batoną supjaustykite vidutinio storio riekutėmis, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apkepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje. Pomidorus perpjaukite perpus ir sutarkuokite minkštimą, kad būtų vientisa masė. Pagardinkite druska. Apkeptas riekutes lengvai patrinkite česnakais, tepkite paruoštą pomidorų tyrę ir dėkite kumpio griežinėlius. Brusketas pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska, šlakeliu alyvuogių aliejaus ir šviežiais bazilikais.
Vištiena su kumpiu
400 g vištienos filė,
100 g vytinto kumpio,
kelios nedidelės šviežios bulvės,
150 g vyšninių pomidoriukų,
žiupsnis prieskoninės druskos,
šiek tiek alyvuogių aliejaus,
kelios šakelės šviežių rozmarinų.
Bulves nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Dėkite į kepimo indą, pagardinkite prieskonine druska ir alyvuogių aliejumi. Berkite pomidorus, paskaninkite smulkintais rozmarinais. Vištienos filė gabalėlius apvyniokite vytintu kumpiu ir dėkite į kepimo indą. Viską dar lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje apie 30–35 min.
Jogurtinės spurgytės
1 ½ puodelio miltų,
1 ½ šaukštelio kepimo miltelių,
200 g graikiško jogurto,
2 kiaušiniai,
4 šaukšteliai cukraus,
3 šaukšteliai miltelinio cukraus,
1 šaukštelis smulkiai tarkuotos apelsinų žievelės,
aliejus kepti.
Dubenyje sumaišykite birius produktus – miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius kartu su jogurtu ir tarkuotomis apelsinų žievelėmis. Supilkite viską į birių produktų dubenį.
Išmaišykite tešlą – iš pradžių maišykite šaukštu, vėliau lengvai išminkykite. Tešla turėtų nelipti prie pirštų – jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų. Puode įkaitinkite aliejų. Tarp delnų formuokite norimo dydžio spurgas ir jas apkepkite gerai įkaitintame aliejuje. Iškepusias spurgas dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Spurgytes pagardinkite milteliniu cukrumi. Šalia galite patiekti apelsininio jogurto padažo – tiesiog pagardinkite jogurtą šlakeliu apelsinų sulčių ir tarkuotomis apelsinų žievelėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...