Puikiai dienai – improvizacijos iš braškių

  • Teksto dydis:

Nors lietuviškos braškės dar brangokos ir taip norisi jų tiesiog atsivalgyti, jau kirba ir mintis kažką pasigaminti. Juk šių uogų universalumas stulbinantis: jos tinka ne tik desertams, bet ir salotoms, sriuboms, makaronų, mėsos pagardams. O ar bandėte braškėmis aromatizuoti actą? Jis puikiai pagardina salotas, padažus, marinatus. Taigi imkimės braškinių improvizacijų!

Skrebučiai su avokadais ir braškėmis

Reikės:

skrebučių,

gražių sunokusių braškių,

lazdyno riešutų.

Avokadų užtepėlei:

2 prinokę avokadai,

1 nedidelė svogūno galvutė,

2 skiltelės česnakų,

kalendrų lapelių,

žaliosios citrinos sulčių,

alyvuogių aliejaus,

druskos,

pipirų.

Avokadus nulupkite, išėmę kaulus, sutrinkite minkštimą. Pašlakstykite citrinų sultimis, šlakeliu alyvuogių aliejaus. Labai smulkiai supjaustykite svogūną ir česnakus, kalendras, gerai sumaišykite su avokadų minkštimu. Ant paskrudintos duonelės tepkite užtepėlės, ant viršaus uždėkite supjaustytų braškių, užberkite smulkintų riešutų.

Gaivios vasariškos salotos

Reikės:

60–70 g gražgarsčių,

200 g braškių,

2 kiviai,

1 avokadas,

keletas graikinių riešutų.

Užpilui:

1 kupinas šaukštas skysto medaus,

1 šaukštas citrinų sulčių,

1 šaukštas neaštraus garstyčių padažo,

2 šaukštai geros kokybės šalto spaudimo alyvuogių aliejaus,

0,5 šaukštelio ciberžolės,

žiupsnelis druskos.

Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite. Braškes nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau. Kivius ir avokadą nuplaukite, nulupkite, supjaustykite minkštimą. Viską sudėkite į salotinę. Iš visų ingredientų sumaišykite užpilą, užliekite juo salotas tik prieš patiekdami. Ant viršaus užberkite graikinių riešutų.

Trupininis braškių pyragas

Tešlai ir trupiniams:

280 g miltų,

180 g sviesto,

140 g cukraus,

6 g kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos,

2 kiaušinių tryniai,

1 šaukštas citrinų sulčių.

Įdarui:

500 g pjaustytų braškių,

45 g cukraus,

2 šaukštai bulvių krakmolo.

Sviestą įdėkite į šaldiklį. Miltus supilkite į dubenį. Gerai atšalusį sviestą stambia trintuve įtarkuokite į miltus. Sudėkite kiaušinių trynius ir suplikite citrinų sultis. Viską gerai rankomis išmaišykite, sumaigykite, bet ne minkykite – tiesiog darykite trupinius. Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo išklokite daugiau nei pusę trupinių. Delnu šiek tiek spustelėkite išlygindami. Ant viršaus sudėkite braškių įdarą: pjaustytas braškes, sumaišytas su cukrumi ir krakmolu. Ant viršaus užbarstykite likusius trupinius ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40 min.

Pyragas su varškės kremu ir braškėmis

Tešlai:

200 g miltų,

80 g sviesto,

1 kiaušinis,

4 šaukštai cukraus,

tarkuotos citrinos žievelės,

žiupsnelis druskos.

Įdarui:

12 g želatinos,

400 g varškės,

100 g miltelinio cukraus,

1 pakelis vanilinio cukraus,

200 ml grietinėlės,

300 g braškių.

Iš visų nurodytų produktų suminkykite tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Kepimo formą patepkite riebalais arba išklokite folija. Tešlą iškočiokite šiek tiek didesnės apimties nei formos apačia, kad galėtumėte užlenkti 3–4 cm kraštus. Iškočiotą tešlą pabadykite šakute, kad kepant nesutrūkinėtų ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje15 min. Išimkite ir atvėsinkite. Želatiną pamerkite. Varškę gerai išsukite su milteliniu ir vaniliniu cukrumi. Želatiną ištirpinkite, sumaišykite su varškės kremu ir padėkite į šaldytuvą. Išplakite 200 ml grietinėlės ir atsargiai sumaišykite su atvėsusiu, bet dar nesustingusiu kremu. Šią masę sukrėskite ant iškepusio pyrago pagrindo ir padėkite į šaldytuvą dviem trims valandoms. Sustingus kremui, pyragą papuoškite pjaustytomis braškėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
    Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės

    Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...

  • Ir lepeškos, ir grybų petražolės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)

    Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...

    1
  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
Daugiau straipsnių