- Jurgita Jasiūnienė, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atostogaudami Peloponese būtinai apsilankykite vietiniuose restoranėliuose – ne tik skaniai pavalgysite, bet ir prisirinksite idėjų, kaip, ilgai nevargstant virtuvėje, nustebinti svečius, portalui LRT.lt sako Arkudžio miestelyje esančio restorano „Rqd Paradise“ virtuvės šefė Anthoula Seidopoulou.
O jei vešitės lauktuvių graikiško sūrio, rinkitės ne tik fetą, bet, pavyzdžiui, ir manourį ar kefalotirį, priduria virtuvės meistrė.
Receptas sūrio mėgėjams
Visiems sūrio mėgėjams A. Seidopoulou pirmiausia siūlo paprastą ir greitai pagaminamą užkandį – sūrio saganaki. Jam reikės vos kelių produktų ir neužtruksite nė 10 minučių.
„Gaminant tradicinį graikišką sūrio saganaki, sūris pirmiausia šiek tiek apibarstomas miltais, o paskui apkepamas alyvuogių aliejuje. Paprasta ir skanu“, – sako restorano virtuvės šefė.
O sūrį ji pataria rinktis pagal skonį. Pavyzdžiui, kefalotiris yra kietas sūdytas sūris. Kaseris – puskietis, baltas ar gelsvas, sūdytas graikiškų avių, ožkų pieno ar jų mišinio sūris. Manouris taip pat gaminamas iš ožkų arba avių pieno, bet yra ne toks sūrus, kaip feta, ir minkštesnis.
Jums reikės:
keleto riekelių sūrio,
šaukšto miltų,
alyvuogių aliejaus (kepti),
citrinos ir balzaminio figų ar granatų acto (nebūtina).
Gaminimas: Drėgną sūrį apibarstykite miltais, jų perteklių nukratykite. Sūrį kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies apie 2 min. arba tol, kol jis taps gražios aukso spalvos. Kepdami sūrį apverskite. Iškepusį sūrį papuoškite citrinos griežinėliu. Jei norite, galite apšlakstyti balzaminiu figų ar granatų actu.
J. Jasiūnienės/LRT.lt nuotr.
Sveikas jogurto užkandis visai šeimai
Pasak A. Seidopoulou, lengvai pasigaminsite ir graikų mėgstamą dzadzikį – graikiško jogurto, agurkų, mėtų (prieskonių žolelių) padažą.
Jums reikės:
300 g graikiško jogurto,
2–3 v. šaukštų citrinų sulčių,
1 ar daugiau (pagal skonį) susmulkintų skiltelių česnako,
1 didelio agurko,
alyvuogių aliejaus,
alyvuogių,
1 šaukštelio druskos ir 1 v. šaukšto baltojo vyno acto,
raudonėlių, krapų, mėtų ar kt. prieskoninių žolelių, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminimas: Nuluptą ir sutarkuotą agurką apibarstykite druska ir apšlakstykite baltojo vyno actu, kad išsiskirtų skystis (jį nupilkite). Sumaišykite jogurtą, česnaką, citrinų sultis. Į gautą kreminės konsistencijos mišinį įmaišykite nusunktus agurkus. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, pvz., raudonėliu. Atšaldykite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, įdėkite keletą alyvuogių ir patiekite su pita (graikiška duona).
Be daržovių ir jūros gėrybių neapsieisite
Be abejo, graikų virtuvė be daržovių neįsivaizduojama, bet jos valgomos ne tik šviežios, sako A. Seidopoulou.
Tad, jei norite šilto daržovių užkandžio, jums reikės: vyšninių pomidorų, svogūnų, įvairių spalvų paprikų, cukinijos, grybų, fetos, pipirų, petražolių, raudonėlio, alyvuogių aliejaus ir alyvuogių.
J. Jasiūnienės/LRT.lt nuotr.
„Negalinčius gyventi be mėsos Peloponeso restoranai ir tavernos tikrai nustebins. Galėsite paragauti įvairiausių ožkienos, avienos patiekalų, sužinosite, kas yra tikras graikiškas šašlykas souvlaki ar kiaulienos didkepsnis brizola“, – vardija restorano šefė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...