- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Ne veltui rudenį tautiečiai jas gamina ypatingai dažnai. Šiam patiekalui ypač tinka sezoninės daržovės ir kruopos, nes tokie ingredientai yra nekaloringi, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo. Todėl rudenines sriubas pamėgs ir dietos besilaikantys, ir norintys puikiai jaustis pavalgius, o pristigusius idėjų, kaip jas paruošti, pradžiugins lengvi gamybos receptai, sušildantys tiek namus, tiek skonio receptorius. Jais dalijasi maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.
Gali būti ir maistas, ir vaistas
Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos – ne tik sotumo, bet ir dabartiniu sezonu taip trūkstamos energijos šaltinis. B. Baratinskaitė siūlo šį patiekalą kuo dažniau įtraukti į kasdienę mitybą: tai paskatinti turėtų jo įvairiapusė nauda. Sriubos yra svarbi per dieną būtinų suvartoti skysčių dalis, kurią organizmas įsisavina lengviau nei keptus valgius, apsirūpindamas būtiniausiais vitaminais bei mineralais.
„Rudenį oras tampa žvarbesnis, o imuninė sistema – mažiau atspari peršalimo ligoms. Tačiau organizmą sušildanti sriuba jį stiprina, mažindama susirgimų tikimybę. Šis maistas taip pat palengvina virškinimą, gerina žarnyno veiklą, suaktyvina medžiagų apykaitą. Sriuba suteikia ir sotumo, tačiau skrandis neapsunkinamas, o pavalgius jaučiamas lengvumas. Ji puikiai tinka metantiems svorį, norintiems valgyti sveikai. Verta nepamiršti ir kruopų naudingumo – tai reikiamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų šaltinis, organizmui suteikiantis tiek energijos, tiek ir būtinųjų medžiagų“, – sriubų privalumus akcentuoja B. Baratinskaitė.
Pataria virti trumpai
Paklausta apie lietuvių mėgstamiausių daržovių naudą, B. Baratinskaitė pastebi – visos jos turi maistingų ir organizmui reikalingų medžiagų.
„Morkos mažina cholesterolio kiekį, yra gausios C, stiprinančio imuninę sistemą, ir A vitamino, būtino geram regėjimui. Ši daržovė – labai nekaloringa, aktyvina medžiagų apykaitą, smegenų veiklą. Gūžiniai kopūstai taip pat turi daugybę vitamino C, yra sveiki odai, akims, širdžiai. Šioje daržovėje gausu antioksidantų, kurie organizme netgi neutralizuoja vėžio sukėlėjus. Tuo metu bulvės – tradicinės lietuviškos virtuvės klasika. Nors nuomonių apie jas yra įvairių, mitybos specialistai šią daržovę išteisino. Atlikti moksliniai tyrimai rodo – tai širdies, kraujagyslių ir infarkto ligų prevencijos šaltinis“, – teigia B. Baratinskaitė.
Visgi pašnekovė pabrėžia – sriubose daržovės gali prarasti dalį vertingų maisto medžiagų ir vitaminų. Todėl mitybos ekspertė siūlo išeitį: šį patiekalą virti trumpai, kad pagrindiniai ingredientai nespėtų iki galo suminkštėti.
„Tokios sriubos bus maistingesnės ir netgi skanesnės. Beliks daržoves papildyti lietuvių mėgstamomis kruopomis ir ant stalo garuos tikra rudens virtuvės pažiba. Todėl sriubą papildyti populiariausiomis miežinėmis bei perlinėmis kruopomis – puiki išeitis. Jos ir nebrangios, ir maistingos. Pavyzdžiui, perlinių kruopų sudėtyje gausu maistinių skaidulų, kurių yra daugiausia lyginant su panašiais produktais. Jos taip pat turi baltymų, būtinųjų angliavandenių, riebalų, B grupės vitaminų, teigiamai veikiančių nervų sistemą“, – apie kruopų naudą kalba mitybos ekspertė.
Siūlo gaminti lengvai ir gardžiai
Rudeninių daržovių ir kruopų sriubų privalumus išvardijusi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė pataria išmėginti, koks gardus ir lengvai pagaminamas gali būti šis patiekalas. Todėl mitybos ekspertė dalijasi receptais, kurie puikiai tiks virtuvėje pritrūkusiems tokio maisto ruošimo idėjų.
Tradicinė daržovių ir perlinių kruopų sriuba
4 porcijoms reikės:
stiklinės perlinių kruopų,
3 vidutinio dydžio bulvių,
2 morkų,
1 svogūno,
saujelės žalumynų, žiupsnelio druskos, pipirų, valgomojo šaukšto aliejaus.
Perlines kruopos užpilkite vandeniu, palikite stovėti per naktį. Prieš gaminant, vandenį nupilkite ir kruopas nuplaukite. Tuomet puode įkaitinkite aliejų, pakepkite supjaustytą svogūną bei morkas. Daržoves užpilkite vandeniu, suberkite kruopas ir pavirkite gerą pusvalandį, kol viskas suminkštės. Į puodą suberkite pjaustytas bulves, prieskonius, virkite iki 15 minučių. Bulvėms suminkštėjus, suberkite žalumynus. Baikite virti ir prieš patiekdami sriubą galite pagardinti grietine.
Šviežių kopūstų ir ryžių sriuba
4 porcijoms reikės:
valgomojo šaukšto aliejaus,
500 g gūžinių kopūstų,
2 svogūnų,
2 l daržovių sultinio,
100 g ryžių,
žiupsnelio pipirų ir druskos.
Kopūstus bei svogūnus supjaustykite, nuplaukite ryžius. Į puodą supilkite aliejų ir, gerai įkaitinę, sudėkite svogūnus bei kopūstus, kepdami, kol suminkštės. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pipirus, druską, uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...