Atvėsus orams – sotesnės sriubos (receptai)

  • Teksto dydis:

Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų pietums. Lietuvių virtuvėje sriubos nuo seno mėgstamos. Nors tradicinių šio patiekalo receptūrų gausu, skoniui paįvairinti verta išbandyti ir kitų šalių sriubų receptus.

Nauda priklauso nuo produktų

Edita Gavelienė, gydytoja dietologė:

Šaltuoju metų laiku sriuba išties sušildo žmogaus organizmą ir gali būti puikus pirmas patiekalas per pietus ar vakarienę, paruošiantis virškinimo sistemą vėliau valgomiems patiekalams, kuriuos įprastai organizmas virškina lėčiau. Kitaip tariant, sriuba padeda suaktyvinti organų, gaminančių virškinimo sultis, veiklą, todėl ją galima įtraukti į mitybos racioną.

Nereikėtų manyti, kad sriuba yra gydantis patiekalas. Dažnai tenka susidurti su situacija, kad sriubas, ypač sultinius, žmonės neša sergantiems artimiesiems ir tikisi, kad jas valgydami ligoniai greičiau pasveiks. Žinoma, su meile namuose gamintas patiekalas visada bus naudingas, tačiau sriubą reikėtų vertinti ne kaip gydantį produktą, bet kaip puikų patiekalą, kuris leidžia parodyti kulinarijos žinias, drąsiai eksperimentuoti ir atrasti nuostabiausių skonių ir kvapų.

Edita Gavelienė. Butauto Barausko nuotr.

Sriuba gali būti tiek itin maistingas patiekalas, kai kuriais atvejais savo verte prilygstantis ir antrajam patiekalui, tiek menkavertis nuoviras, jei ją gaminsime iš mažai maistingų ingredientų. Todėl sriubos maistinė nauda visada priklauso nuo to, kokių produktų į ją dedame. Kita vertus, sriubos yra puikus patiekalas, leidžiantis į mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių. Pavyzdžiui, trinta daržovių sriuba puikiai tinka vaikams, kurie ne visada mėgsta daržoves ar valgo jų nepakankamai.

Ruošiant sriubą, kaip ir visus patiekalus, galioja tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, svarbus į puodą dedamų ingredientų eiliškumas. Verdant daržovių sriubą, daržoves į verdantį vandenį suberti reikėtų ne visas iš karto, bet palaipsniui – pradedant nuo ilgiau verdančių ir baigiant greičiau suminkštėjančiomis. Geriau, kai daržovės sriuboje būna ne iki galo suvirusios – tokios ne tik skanesnės, bet ir išsaugo daugiau maistinių medžiagų. Be to, verdant sriubą svarbu nepadauginti druskos.

Japoniška ramenų sriuba su jautiena

3 šaukštai augalinio aliejaus,

2 skiltelės česnako,

2 cm imbiero šaknies,

2 l jautienos sultinio,

2 šaukštai sojų padažo,

2 šaukštai ryžių acto,

kininių bastučių,

100 g šviežių valgomųjų dantenių,

2 pakeliai (po 300 g) "Udon" makaronų,

400 g jautienos,

2 kiaušiniai,

2 svogūnų laiškų,

1–2 šaukštai sezamų sėklų,

1⁄2 jūrų dumblių lakšto.

Kininių bastučių salotą perpjaukite per pusę ir apvirkite pasūdytame vandenyje 1–2 min. Sezamų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol gražiai apskrus. Valgomuosius dantenius nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis. Kiaušinius išvirkite minkštai. Makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite puodą su dviem šaukštais augalinio aliejaus. Suberkite susmulkintą česnaką ir tarkuotą imbiero šaknį. Viską maišydami pakepkite apie 2 min. Supilkite jautienos sultinį, sojų padažą, ryžių actą. Užvirkite. Suberkite supjaustytus valgomuosius dantenius į sultinį, pavirkite 2 min. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su vienu šaukštu aliejaus. Įdėkite jautienos kepsnį ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 min. Iškeptą kepsnį supjaustykite plonomis juostelėmis. Į dubenėlius dėkite makaronų, kininių bastučių, jautienos juostelių, įpilkite paruošto sultinio, įdėkite kiaušinio puseles, įberkite sezamų sėklų, smulkintų svogūnų laiškų ir susmulkinto jūrų dumblių lakšto.

Morkų sriuba su imbierais ir kokosų pienu

5–6 morkos,

1 svogūnas,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

1 šaukštas lengvai sugrūstų kalendrų sėklų,

1,5 šaukštelio maltų kalendrų,

1 šaukštelis tarkuotos imbiero šaknies,

1 apelsino nutarkuota žievelė,

1 l vištienos sultinio (arba daržovių sultinio, arba vandens),

1 indelis konservuoto kokosų pieno,

druskos,

juodųjų pipirų,

šviežių kalendrų.

Supjaustykite svogūną gabalėliais, morkas – griežinėliais. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir suberkite grūstas kalendrų sėklas. Kai jos paskleis aromatą, suberkite svogūnus, maltas kalendras, tarkuotą imbierą, nutarkuotą apelsino žievelę ir maišydami ant vidutinės kaitros kepinkite, kol svogūnai suminkštės. Elektriniu plakikliu sutrinkite sriubą. Maišydami supilkite kokosų pieną. Užvirkite sriubą ir nukelkite nuo ugnies. Paskaninkite druska ir pipirais. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.

Prancūziška svogūnų sriuba

500 g svogūnų,

1 l jautienos sultinio,

50 g sviesto,

2 česnako skiltelės,

2 šaukštai miltų,

1 stiklinė sauso baltojo vyno,

2 laurų lapeliai,

2 čiobrelių šakelės,

prancūziškas batonas,

100 g tarkuoto geltonojo fermentinio sūrio.

Puode storu dugnu ištirpinkite sviestą, sudėkite plonais žiedeliais supjaustytus svogūnus ir, nuolat maišydami, kepinkite ant nedidelės kaitros apie 20 min. arba kol svogūnai pradės karamelizuotis. Suberkite smulkintus česnakus, miltus ir, nuolat maišydami, pakepinkite kelias minutes. Nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių, supilkite sultinį ir vyną. Kai užvirs, įmeskite laurų lapelius ir čiobrelių šakeles. Uždenkite puodą ir ant mažos kaitros pavirkite 20–25 min. Patiekdami lauro lapelius ir čiobrelius išimkite. Į įkaitintą orkaitę dėkite skardą su prancūziško batono riekelėmis, pakepinkite, kad apskrustų. Į dubenėlius pilkite sriubos, į kiekvieną įdėkite po skrudintą prancūziško batono riekelę, ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio. Dubenėlius sustatykite į skardą ir įdėkite į karštą orkaitę, kad išsilydytų sūris. Patiekite iškart.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
Receptai ne lietuvių soniui

pritariu

pritariu portretas
kam tie makaronai iš pokelių?Raugintų kopūstų sriuba, barštukai su grybais-skanu ir sveika.

Teresa

Teresa portretas
močiutė sakydavo:"Kad ir nežmoniškai,svarbu kitoniškai"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių