- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų pietums. Lietuvių virtuvėje sriubos nuo seno mėgstamos. Nors tradicinių šio patiekalo receptūrų gausu, skoniui paįvairinti verta išbandyti ir kitų šalių sriubų receptus.
Nauda priklauso nuo produktų
Edita Gavelienė, gydytoja dietologė:
Šaltuoju metų laiku sriuba išties sušildo žmogaus organizmą ir gali būti puikus pirmas patiekalas per pietus ar vakarienę, paruošiantis virškinimo sistemą vėliau valgomiems patiekalams, kuriuos įprastai organizmas virškina lėčiau. Kitaip tariant, sriuba padeda suaktyvinti organų, gaminančių virškinimo sultis, veiklą, todėl ją galima įtraukti į mitybos racioną.
Nereikėtų manyti, kad sriuba yra gydantis patiekalas. Dažnai tenka susidurti su situacija, kad sriubas, ypač sultinius, žmonės neša sergantiems artimiesiems ir tikisi, kad jas valgydami ligoniai greičiau pasveiks. Žinoma, su meile namuose gamintas patiekalas visada bus naudingas, tačiau sriubą reikėtų vertinti ne kaip gydantį produktą, bet kaip puikų patiekalą, kuris leidžia parodyti kulinarijos žinias, drąsiai eksperimentuoti ir atrasti nuostabiausių skonių ir kvapų.
Edita Gavelienė. Butauto Barausko nuotr.
Sriuba gali būti tiek itin maistingas patiekalas, kai kuriais atvejais savo verte prilygstantis ir antrajam patiekalui, tiek menkavertis nuoviras, jei ją gaminsime iš mažai maistingų ingredientų. Todėl sriubos maistinė nauda visada priklauso nuo to, kokių produktų į ją dedame. Kita vertus, sriubos yra puikus patiekalas, leidžiantis į mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių. Pavyzdžiui, trinta daržovių sriuba puikiai tinka vaikams, kurie ne visada mėgsta daržoves ar valgo jų nepakankamai.
Ruošiant sriubą, kaip ir visus patiekalus, galioja tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, svarbus į puodą dedamų ingredientų eiliškumas. Verdant daržovių sriubą, daržoves į verdantį vandenį suberti reikėtų ne visas iš karto, bet palaipsniui – pradedant nuo ilgiau verdančių ir baigiant greičiau suminkštėjančiomis. Geriau, kai daržovės sriuboje būna ne iki galo suvirusios – tokios ne tik skanesnės, bet ir išsaugo daugiau maistinių medžiagų. Be to, verdant sriubą svarbu nepadauginti druskos.
Japoniška ramenų sriuba su jautiena
3 šaukštai augalinio aliejaus,
2 skiltelės česnako,
2 cm imbiero šaknies,
2 l jautienos sultinio,
2 šaukštai sojų padažo,
2 šaukštai ryžių acto,
kininių bastučių,
100 g šviežių valgomųjų dantenių,
2 pakeliai (po 300 g) "Udon" makaronų,
400 g jautienos,
2 kiaušiniai,
2 svogūnų laiškų,
1–2 šaukštai sezamų sėklų,
1⁄2 jūrų dumblių lakšto.
Kininių bastučių salotą perpjaukite per pusę ir apvirkite pasūdytame vandenyje 1–2 min. Sezamų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol gražiai apskrus. Valgomuosius dantenius nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis. Kiaušinius išvirkite minkštai. Makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite puodą su dviem šaukštais augalinio aliejaus. Suberkite susmulkintą česnaką ir tarkuotą imbiero šaknį. Viską maišydami pakepkite apie 2 min. Supilkite jautienos sultinį, sojų padažą, ryžių actą. Užvirkite. Suberkite supjaustytus valgomuosius dantenius į sultinį, pavirkite 2 min. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su vienu šaukštu aliejaus. Įdėkite jautienos kepsnį ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 min. Iškeptą kepsnį supjaustykite plonomis juostelėmis. Į dubenėlius dėkite makaronų, kininių bastučių, jautienos juostelių, įpilkite paruošto sultinio, įdėkite kiaušinio puseles, įberkite sezamų sėklų, smulkintų svogūnų laiškų ir susmulkinto jūrų dumblių lakšto.
Morkų sriuba su imbierais ir kokosų pienu
5–6 morkos,
1 svogūnas,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas lengvai sugrūstų kalendrų sėklų,
1,5 šaukštelio maltų kalendrų,
1 šaukštelis tarkuotos imbiero šaknies,
1 apelsino nutarkuota žievelė,
1 l vištienos sultinio (arba daržovių sultinio, arba vandens),
1 indelis konservuoto kokosų pieno,
druskos,
juodųjų pipirų,
šviežių kalendrų.
Supjaustykite svogūną gabalėliais, morkas – griežinėliais. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir suberkite grūstas kalendrų sėklas. Kai jos paskleis aromatą, suberkite svogūnus, maltas kalendras, tarkuotą imbierą, nutarkuotą apelsino žievelę ir maišydami ant vidutinės kaitros kepinkite, kol svogūnai suminkštės. Elektriniu plakikliu sutrinkite sriubą. Maišydami supilkite kokosų pieną. Užvirkite sriubą ir nukelkite nuo ugnies. Paskaninkite druska ir pipirais. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.
Prancūziška svogūnų sriuba
500 g svogūnų,
1 l jautienos sultinio,
50 g sviesto,
2 česnako skiltelės,
2 šaukštai miltų,
1 stiklinė sauso baltojo vyno,
2 laurų lapeliai,
2 čiobrelių šakelės,
prancūziškas batonas,
100 g tarkuoto geltonojo fermentinio sūrio.
Puode storu dugnu ištirpinkite sviestą, sudėkite plonais žiedeliais supjaustytus svogūnus ir, nuolat maišydami, kepinkite ant nedidelės kaitros apie 20 min. arba kol svogūnai pradės karamelizuotis. Suberkite smulkintus česnakus, miltus ir, nuolat maišydami, pakepinkite kelias minutes. Nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių, supilkite sultinį ir vyną. Kai užvirs, įmeskite laurų lapelius ir čiobrelių šakeles. Uždenkite puodą ir ant mažos kaitros pavirkite 20–25 min. Patiekdami lauro lapelius ir čiobrelius išimkite. Į įkaitintą orkaitę dėkite skardą su prancūziško batono riekelėmis, pakepinkite, kad apskrustų. Į dubenėlius pilkite sriubos, į kiekvieną įdėkite po skrudintą prancūziško batono riekelę, ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio. Dubenėlius sustatykite į skardą ir įdėkite į karštą orkaitę, kad išsilydytų sūris. Patiekite iškart.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...