Rudeniniam stalui – baklažanų patiekalai (keturi receptai)

Pietinių šalių virtuvėse baklažanai yra vienas pagrindinių ingredientų, tačiau ir lietuviai spėjo pamėgti šiuos pomidorų giminaičius. Baklažanai puikiai tinka virti, kepti, troškinti, marinuoti, įdaryti – įvairiausiems patiekalams. Dėl savitų skonio ypatybių jie dera su kitomis daržovėmis, tinka ir prie mėsos. Taigi atraskime naujų skonių!

Naudingi patarimai

• Baklažanai – vienos iš nedaugelio daržovių, kurių negalima valgyti žalių. Nesunokusiuose baklažanuose yra nuodingos medžiagos solanino.

• Prieš gamindami patiekalą baklažanus 15–30 min. pamirkykite sūdytame vandenyje: ne tik pranyks jų kartumas, bet ir kepant neįsigers riebalai, daržovės taps traškios.

• Kitas būdas panaikinti kartumą – supjaustytus baklažanus pasūdyti ir palaikyti bent penkias minutes.

• Aliejus neįsigers, jei prieš tai baklažanus nuplikysite verdančiu vandenius arba truputį pakepsite mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje ir tik tada kepsite su aliejumi.

• Jei ruošiate baklažanų ikrus, šių daržovių nepjaustykite metaliniu peiliu ir nemalkite mėsmale – patiekalas turės ne itin malonų geležies prieskonį. Naudokite keraminį peilį.

• Česnakai – geriausi baklažanų porininkai. Jie paryškina šių daržovių skonį, daro jį pikantišką.

Suktinukai su lašiša

500 g baklažanų,

250 g tepamojo varškės sūrio,

150 g šviežios ar silpnai rūkytos lašišos filė,

2–3 skiltelės česnako,

aliejaus kepti,

pipirų,

smulkintų žalumynų,

druskos.

Nupjovę galiukus, baklažanus supjaustykite išilgai 1 cm storio juostelėmis. Jas iš abiejų pusių pakepinkite įkaitintame aliejuje. Kad susigertų riebalų perteklius, baklažanus sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Įdarui sumaišykite sūrį, susmulkintus česnakus, žalumynus, kubeliais supjaustytą lašišą, pagardinkite prieskoniais. Ploną įdaro sluoksnį užtepkite ant baklažanų juostelių, kiekvieną susukite voleliu ir persmeikite smeigtuku.

Trinta sriuba 

500 g baklažanų,

3 pomidorai,

3 svogūnai,

1 morka,

500 ml sultinio,

100 ml 10–20 proc. grietinėlės,

1 šaukštelis rūkytos paprikos,

1 šaukštelis cukraus,

2–3 skiltelės česnako,

pipirų,

druskos,

petražolių,

aliejaus pakepti.

Stambiai sutarkuotas morkas ir susmulkintus svogūnus pakepinkite aliejuje. Nulupkite pomidorų odelę, supjaustykite kubeliais, sudėkite prie morkų ir 3 min. troškinkite. Tuomet sudėkite nuluptus ir susmulkintus kubeliais baklažanus, supilkite sultinį, išmaišykite ir troškinkite 15 min. Baigiant troškintis suberkite prieskonius, susmulkintus česnakus ir petražoles. Sriubą nedaug atvėsinkite, supilkite grietinėlę ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu. Gardu valgyti tiek karštą, tiek šaltą. Galite pagardinti grietine ar pomidorų padažu, patiekti su skrebučiais.

Musaka su baklažanais 

 

800 g baklažanų,

800 g maltos jautienos ar avienos,

300 g pomidorų,

1 svogūnas,

50 g kieto sūrio,

180 g baltojo sauso vyno,

alyvų aliejaus kepti,

druskos,

pipirų.

Padažui:

500 ml pieno,

40 g sviesto,

30 g miltų,

200 g kieto sūrio,

2 kiaušiniai,

žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto,

druskos.

Padažui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame pakepinkite miltus. Pašildykite (tik neužvirkite) pieną. Pieną plona srovele pilkite į keptuvę su miltais ir kruopščiai maišykite, kad padaže neliktų miltų gumulėlių. Padažą pagardinkite druska, tarkuotu muskato riešutu, užvirkite ir tada suberkite tarkuotą sūrį – maišykite iki jis visiškai išsilydys. Keptuvę nuimkite nuo ugnies, padažą nedaug atvėsinkite ir labai plona srovele nuolat maišydami supilkite išplaktus kiaušinius. Padažas paruoštas.

Musakai svogūnus būtinai pjaustykite pusžiedžiais, nulupkite pomidorus ir susmulkinkite kubeliais. Baklažanus supjaustykite plonomis riekelėmis ir iš abiejų pusių apkepkite aliejuje, popierine servetėle sugerkite riebalų perteklių. Aliejuje pakepinkite svogūnus, sudėkite ir pakepinkite mėsą. Po 5 min. supilkite vyną ir maišydami kepkite, kol skystis išgaruos. Mėsą pagardinkite prieskoniais.

Į storasienę kepimo formą sluoksniais sudėkite baklažanus ir mėsos įdarą, viršuje turi būti baklažanai. Užpilkite padažu ir viršų pabarstykite tarkuotu sūriu. Apkepą kepkite 30–40 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje

Baklažanų laiveliai 

Šiam patiekalui galite naudoti įvairius įdarus: daržovių, paukštienos, mėsos, žuvies, grybų, įmaišyti ryžių. Paties švelniausio skonio – žuvimi ar paukštiena įdaryti laiveliai.

3 nedideli baklažanai,

300 g vištienos ar jūros lydekos filė,

150 g pievagrybių,

100 g kieto sūrio,

2 pomidorai,

100 g sviesto,

1 svogūnas,

druskos,

pipirų,

žalumynų.

Nupjaukite kotelius ir baklažanus perpjaukite išilgai pusiau, odelės nenulupkite. Paukštieną arba žuvį, pomidorus (galite dar ir nulupti), svogūnus, grybus supjaustykite nedideliais gabaliukais, viską sumaišykite pagardinkite prieskoniais. Baklažanų puseles sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą, ant jų sudėkite paruoštą įdarą, kurio viršų pabarstykite sūriu. Laivelius kepkite 30–40 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Patiekalą valgykite šaukštu – bus patogu nugramdyti baklažanų minkštimą nuo odelės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

  • „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams
    „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams

    Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...

    1
Daugiau straipsnių