Šeši patarimai, kaip pasigaminti burnoje tirpstantį mėsainį

  • Teksto dydis:

Tobulai iškeptam mėsainiui atsispirti gali nedaugelis. Tam, kad mėsainis tiesiog tirptų burnoje, svarbu ne tik kokybiški ingredientai, bet ir keli triukai, kuriais šiam, iš pažiūros paprastam patiekalui, suteiksite naujų spalvų. Pavyzdžiui, mėsainį galite patiekti tortilijoje, derinti įvairiausius sūrius bei padažus.

Lengva improvizuoti

Tradiciškai mėsainiai gaminami iš maltos jautienos, visgi, ruošiant šį patiekalą galima lengvai improvizuoti. 

Mėsainiai – patiekalas, kurį gaminant lengva įtikti įvairiausiems skoniams. Naudokite ne tik keptą jautienos paplotėlį, bet ir maltą arba plėšytą kiaulieną, vištieną, jeigu mėsos nevalgote – paplotėlį galima ruošti iš žuvies, įvairiausių daržovių. Taip pat juos pagardinti įmantresniais sūriais, naudoti ne tik šviežias, bet ir grilintas daržoves, karamelizuotus svogūnus, įvairiausius padažus ar čatnius.

Naudingi patarimai 

Dėmesio skirkite bandelei. Renkantis bandeles svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad sudrėkusios nuo mėsos sulčių ir padažo jos neištižtų. Prieš patiekiant ant stalo galima jas kelias minutes paskrudinti – tuomet jos tampa gražiai auksinės spalvos ir traškios.

Tinkamai paruoškite maltinuką. Norint, kad mėsainis tirptų burnoje, svarbu naudoti kokybišką mėsą. Joje turėtų būti ir šiek tiek riebalo, geriausia apie 20 proc., tuomet kepama mėsa neišsausės. Prieš kepimą maltinuką reikėtų lengvai apibarstyti druska bei patepti aliejumi.

Prieš kepant – pašaldykite. Prieš formuodami naminių mėsainių paplotėlius – faršą laikykite šaldytuve. Mat atšilusi malta mėsa limpa prie rankų, tampa labiau byri. Vos suformuotus, dar nespėjusius atšilti paplotėlius iš karto dėkite ir ant grilio.

Mėsos per daug nevartykite. Vieną mėsainio pusę kepkite kelias minutes, kol ji sutvirtės, ir tuomet jį apverskite bei kepkite, kol iškeps taip, kaip patinka jums. Ši taisyklė galioja, kai maltinukui renkatės jautieną, tačiau jeigu pasirinkote kiaulieną arba vištieną, mėsa turi būti iškepusi visiškai. Kepimo metu maltinuko daug nevartykite ir nespauskite, nes prarasite viduje besikaupiančias sultis ir iškeptas maltinukas bus sausas.

Freepik.com nuotr.

Pagardinkite įvairesniais sūriais. Nors ruošiant mėsainius dažniausiai naudojamas čederio ar fermentinis sūris – paimprovizuokite. Pavyzdžiui, naudokite kelių rūšių sūrius. Į maltinuko vidų dar įdėkite šiek tiek mėlynojo pelėsio sūrio – šis sūris mėsai suteiks nepaprasto skonio. Jeigu mėgstate, gamindami mėsainius naudokite ir kamambertą – jis puikiai dera su saldesniais padažais.

Pasigaminkite karamelizuotų svogūnų. Naminiams mėsainiams nepaprasto skonio suteikia karamelizuoti svogūnai. O juos pagaminti labai paprasta. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite pusiau, česnakų skilteles padalinkite ketvirčiais. Ant viryklės labai gerai įkaitinkite keptuvę, išlydykite joje sviestą, suberkite rudąjį cukrų, viską išmaišykite. Kai cukrus išsilydys, į keptuvę sudėkite svogūnus česnakus, supilkite balzamiko actą ir vandenį, įberkite druskos bei pipirų. Viską išmaišykite, keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių. Kai svogūnai suminkštės, nukelkite dangtį ir leiskite nugaruoti pertekliniam skysčiui.

Klasikinis mėsainis 

Jums reikės:

1 jautienos maltinuko

Bandelės su sezamų sėklomis

100 g pomidorų

50 g raudonųjų svogūnų

5–6 lapinių salotų lapų

1 sūrio riekelės

2 v. š. pomidorų padažo

2 v. š. saldžiarūgščio padažo

Gaminame:

Maltinuką dėkite tik ant įkaitintų kepimo grotelių. Kepkite vidutinėje kaitroje po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Kai mėsą apversite, iškart uždėkite ant jos sūrį. Perpjautą bandelę padėkite šalia vidine puse žemyn ir porą minučių pakaitinkite. Nuimkite bandelę nuo kaitros ir sukonstruokite mėsainį: ant apatinės bandelės dalies užtepkite saldžiarūgščio padažo, uždėkite pusę salotų lapų, sluoksnį smulkintų raudonųjų svogūnų, mėsą ir sūrį, o ant jų pomidorų riekeles bei likusias salotas su svogūnais. Užtepkite pomidorų padažo ir uždenkite viršutine bandelės dalimi. Patiekite su keptomis bulvytėmis.

Veganiški mėsainiai

Jums reikės:

4 visų grūdo dalių bandelių su sėklomis

8 gūžinių salotų lapų

120 g šviežių pomidorų

50 g agurkų

30 ml saulėgrąžų aliejaus

Paplotėliams:

300 g virtų avinžirnių

150 g virtų baltųjų pupelių

80 g svogūnų

2 skiltelių česnako

3 v. š. smulkintų petražolių

1 a. š. maltų kalendrų sėklų

1 a. š. sezamų sėklų

¼ a. š. maltų ciberžolių

1 a. š. druskos

2 a. š. alyvuogių aliejaus

Padažui:

200 ml graikiško jogurto

1 a. š. garstyčių

1 a. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. citrinų sulčių

1 skiltelės česnako

Gaminame:

Į dubenį supilkite jogurtą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis, įdėkite garstyčias ir sutrintą česnaką. Viską gerai išmaišykite. Nukoštus avinžirnius ir baltąsias pupeles sudėkite į trintuvą ir lengvai sumalkite. Į šią masę dėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, petražoles, kalendras, sezamų sėklas, ciberžoles ir druską. Viską trinkite rankiniu trintuvu po truputį pildami alyvuogių aliejų, kol masė taps vientisa. Iš masės suformuokite keturis paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir kepkite paplotėlius po 5–7 minutes iš abiejų pusių. Perpjaukite bandeles ir ant kiekvienos apatinės bandelės išdėliokite salotų lapus bei pomidorų riekeles. Ant viršaus išdėliokite iškeptus paplotėlius ir padenkite juos padažu. Ant padažo išdėliokite plonai pjaustytų agurkų skilteles ir uždenkite viršutine bandelės dalimi. Kiekvieną mėsainį galite sutvirtinti perverdami mediniu pagaliuku.

Mėsainiai su tortilijomis 

Jums reikės: 

4 mėsainių maltinukų

4 pilno grūdo tortilijų

2 vynuoginių pomidorų

1 avokado

½ raudonojo svogūno

½ žaliosios citrinos

4 salotų lapų

2 g šviežių petražolių

4 v. š. dižono garstyčių

žiupsnelio druskos

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Avokadą nulupkite, pašalinkite kauliuką ir supjaustykite griežinėliais. Vynuoginius pomidorus padalinkite į keturias dalis, svogūną ir petražoles smulkiai supjaustykite. Mėsainių maltinukus sudėkite ant grotelių ir kepkite 3-4 minutes, o tortilijas tol, kol šios apskrus. Imkite vieną tortilijos lakštą, į jo centrą dėkite salotos lapą, išdėliokite avokado griežinėlius, apibarstykite juos druska bei pipirais, tuomet išdėliokite pomidorų skilteles, tolygiai padenkite tortiliją smulkintais svogūnais bei petražolėmis ir viską apšlakstykite citrinos sultimis. Galiausiai dėkite maltinuką, o ant jo paskirstykite 1 šaukštelį garstyčių. Tortilijos lakštą kruopščiai susukite ir sutvirtinkite mediniu pagaliuku. Taip paruoškite visas keturias tortilijas ir skanaukite!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

Daugiau straipsnių