- Aigustė Tavoraitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėja vienos vertingiausių pavasario daržovių – smidrų (šparagų) – sezonas. Ši egzotiška daržovė vadinama aristokratų delikatesu, tačiau maistingųjų smidrų iki soties gali skanauti kiekvienas mūsų.
Vertingi ir nekaloringi
Smidrai tampa madinga daržovė ir tokia mada naudinga vartotojams, nes ši daržovė turi daug vertingų medžiagų. Be to, smidrai nekaloringi. Kadangi smidrai sezoniški – juos galima vartoti tik iki birželio pabaigos, reikia suskubti jų prisiragauti lyg valios.
Smidrų galime įsigyti prekybos centruose ir patys prisiauginti soduose. Lietuvos augintojai populiarina šią daržovę, rengia Smidrų festivalį, tad valgytojų ratas plečiasi.
Norint išsaugoti kuo daugiau naudingų medžiagų, smidrus rekomenduojama kuo mažiau apdoroti. Be to, per ilgai gaminant, smidrai netenka traškumo. Šią malonią skoninę savybę, taip pat ir spalvą padeda išlaikyti viena paprasta gudrybė – apvirtus smidrus reikia aplieti šaltu vandeniu.
Smidrai tinka salotoms, sriuboms, įvairiausiems troškiniams, apkepams, garnyrams ir kitokiems patiekalams gaminti. Šių daržovių galima prisiruošti ir žiemai. Jas galima valgyti ir žalias.
Persivalgyti neįmanoma
Mitybos specialistai sutartinai rekomenduoja populiarėjančius smidrus įtraukti į valgiaraštį. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, 100 gramų smidrų turi net 12 proc. reikiamos paros normos geležies, 12 proc. – vario, net 52 proc. – vitamino K, 15 proc. – vitamino A ir dar daugybę kitų vertingų medžiagų. O šimte gramų kalorijų viso labo tik 20 kcal. Taigi smidrai – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori išsaugoti liekną figūrą.
„Svarbu tai, kad šparagai turi daug glutationo – priešvėžinės medžiagos bei rutino, stiprinančio imunitetą, apsaugančio ir stiprinančio kapiliarus ir didesnes kraujagysles, rutinas ypač gerai veikia kartu su vitaminu C“, – smidrus gyrė V. Kurpienė.
Mitybos specialistė pridūrė, kad smidrai, kaip ir kitos daržovės, turi tirpių ir netirpių maistinių skaidulų, kurios suteikia sotumą, gerina žarnyno veiklą, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi ir mažina cholesterolį. Anot V. Kurpienės, šią daržovę turėtų nedvejodami rinktis žmonės, turintys aukštą kraujospūdį, taip pat ir sportininkai.
„Japonijos Chiba universiteto mokslininkai nustatė, kad šparagų ūgliuose yra sieros junginio asparaptino, kuris yra natūralus angiotenziną konvertuojančio fermento (ACE) inhibitorius. Sintetinis jo „brolis“ yra kraujospūdį mažinantis vaistas, turintis nemažai šalutinių poveikių. Taigi, valgydami šparagus gauname natūralios medžiagos, plečiančios kraujagysles ir mažinančios kraujo spaudimą be jokio šalutinio poveikio“, – aiškino pašnekovė.
Ar smidrai gali būti kenksmingi? „Pirmiausia šparagų perdozuoti gana sudėtinga, nes jų skonis gana specifiškas, – šypsojosi mitybos specialistė. – Žinoma, jeigu šparagus gausiai gardinsime riebiais padažais, tada jau reikia laikytis saiko. Tačiau šalutinis poveikis bus ne dėl pačios daržovės, bet jos patiekimo būdo.“
Skaniausia – galvutė
Smidrų yra trijų pagrindinių spalvų: žalių, baltų ir violetinių. Žalieji smidrai turi didesnę maistinę vertę negu baltieji, nes juose daugiau baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų ir kt. Baltieji smidrai auga po žeme, jų ūgliai yra šiek tiek kitokio skonio nei žaliųjų.
Vertingiausia ir skaniausia yra ūglio galvutė, kur susikaupia daugiausia maisto medžiagų. Teigiama, kad skaniausi 1–2 cm skersmens, apie 20–30 cm ilgio smidrai.
Verta žinoti
Reguliarus smidrų vartojimas padeda kontroliuoti cukraus kiekį ir skatina insulino gamybą, todėl jie tinka vartoti sergant diabetu.
Smidrai neutralizuoja ląsteles pažeidžiančius laisvuosius radikalus ir pasižymi priešvėžinėmis savybėmis.
Receptai
Smidrų omletas
2 porcijoms reikės:
kiaušinių,
5 smidrų ūglių,
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų,
1 šaukšto išlydyto sviesto (arba alyvuogių aliejaus),
saujos tarkuoto sūrio,
šviežių žolelių (petražolių, krapų, peletrūnų).
Paruoškite smidrus nupjaudami sumedėjusius galus. Virkite ūglius verdančiame vandenyje 3–4 minutes. Trumpai palaikykite po šaltu vandeniu supjaustykite į kąsnio dydžio gabalėlius arba palikite vientisus.
Suplakite kiaušinius kartu su žiupsneliu druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Pakaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Įdėkite sviestą, palaukite kol ištirps, tada supilkite kiaušinių masę į keptuvę, paskirstykite tolygiai ir kepkite 1–2 minutes, kol pagrindas sukietės. Uždėkite smidrus ant pusės omleto kartu su tarkuotu sūriu ir žolelėmis. Perlenkite, kad kita pusė būtų virš smidrų pusės.
Pabaikite pakepdami ant keptuvės arba karštoje orkaitėje ir patiekite. Kiti šį receptą papildantys ir gerą skonį suteikiantys priedai gali būti kiaulienos šoninės griežinėliai, plonai pjaustyti svogūnai. Skanaus!
Kepti šparagai su svogūnų laiškais ir feta
Reikės:
ryšulėlio žaliųjų šparagų,
ryšelio laiškinių svogūnų,
3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
druskos, juodųjų pipirų,
0,5 citrinos sulčių,
50 g fetos sūrio.
Nulaužome sumedėjusius smirdų galus ir dedame į dubenį. Pašlakstome maždaug 2 šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardiname druska, pipirais bei maišydami rankomis padengiame juos tolygiai šiais priedais.
Dedame smidrus kepti į įkaitusią keptuvę ir pavartydami kepame apie 4 min., kol smidrai paruduos, suminkštės, bet viduje išliks traškūs.
Iškeptus smidrus dedame į lėkštę, o į jų vietą keptuvėje suberiame susmulkintus svogūnų laiškus ir pakepiname, kol suminkštės.
Smidrų pašlakstome šaukštu alyvuogių aliejaus ir citrinos sultimis, pabarstome druska, pipirais ir galiausiai – sutrupintu tarp pirštų fetos sūriu ir pakepintais svogūnų laiškais. Skanaus!
Makaronai su smidrais ir česnaku
Vidutinei porcijai reikės:
60 g pilno grūdo spelta arba kietagrūdžių makaronų,
80 g smidrų,
poros skiltelių česnako,
0,5 g druskos,
0,2 g pipirų,
1 a.š. riebalų kepimui.
Išverdame makaronus pagal pakuotės instrukciją (jei nurodytas virimo intervalas, renkamės trumpesnį laiką, pavyzdžiui 6–9 min. – verdame 6 min. Jei nurodytas vienas laikas, atimame 3 min., pavyzdžiui, 9 min. – verdame 6 min. Makaronai turi būti kramtomi). Riebaluose kepimui šiek tiek pakepiname smidrus. Pagardiname prieskoniais (pagal skonį) ir viską sumaišome. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...