- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kalendoriui pradėjus skaičiuoti žiemos sezono dienas, o šaltukui spaudžiant bei kelius ledu dengiant vis dažniau, ilgais žiemos vakarais sušildyti gali karštas pyrago gabalėlis ir gardaus jo aromato šiluma. O ir artėjant šv. Kalėdoms daugėja įvairių vakaronių su draugais, artimaisiais, kolegomis ar „žiburėlių“ vaikų mokymo įstaigose.
Pastaraisiais metais žmonės vis labiau domisi sveikesnėmis kepinių ir konditerijos gaminių alternatyvomis, renkasi lengvesnius, natūralesnius, gaivesnio skonio kepinius, rašoma pranešime spaudai. Taip pat daugėja ir tautiečių, kurie dairosi kepinių be glitimo, ieško saldėsių visai be ar su mažiau cukraus.
„Net ir prieš didžiausias žiemos šventes žmonėms yra aktualūs mažiau kalorijų turintys, natūralesni desertai – su uogomis – šviežiomis ar šaltyje džiovintomis – liofilizuotomis, uogų tyrėmis, gaiviais pertepimais: grietinėlės, panakotos, maskarponės ar rikotos. Taip pat pamažu atsisakoma gausiai ir įvairiomis spalvomis dekoruotų saldėsių, tačiau su Kalėdomis asocijuojančių dekoro elementų prieš šventes nevengiama. Ir nors apskritimo formos pyragai ar tortai išlieka žanro klasika, įdomesnės formos gaminiai stalą ir papuošia, ir akį žymiai labiau patraukia“, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.
Morkų pyragas su varškės kremu
Pyrago tešlai reikės:
280 g miltų
2 stiklinių per burokinę tarką sutarkuotų morkų (apie 2 didelės morkos)
400 g cukraus
250 ml alyvuogių aliejaus
100 g varškės
3 kiaušinių
1 a. š. kepimo miltelių
2 a. š. cinamono
80 g graikinių riešutų
150 g konservuotų ananasų
Varškės glaistui reikės:
2 š. minkšto sviesto
120 g varškės
50 g grietinės
1 a. š. vanilės
150 g cukraus pudros
Gaminimas. Į vieną indą reikia sudėti visus pyrago tešlai reikalingus sausus, birius ingredientus, į kitą – skystus. Išmaišius viską atskirai, sumaišyti kartu ir šauti į iki 180°C laipsnių įkaitintą orkaitę, kepti apie 1 val. Galima patikrinti, ar pyragas iškepęs mediniu pagaliuku – tešla turi būti drėgna, bet per daug nelipti. Glaistui reikiamus produktus ištrinti ir užtepti ant atvėsusio pyrago.
Obuolių pyragas, kuriame nesijaučia kieti obuoliai
Reikės:
7 vidutinio dydžio obuolių
210 g sviesto
150 g cukraus
Vanilinio cukraus
Cinamono
2 kiaušinių
360 g miltų
Kepimo miltelių
Gaminimas. Pirmiausiai nulupkite ir griežinėliais supjaustykite obuolius. Juos suberkite į keptuvę kartu su nedideliu sviesto ( maždaug 10 g) gabalėliu. Troškinkite obuolius ant žemos temperatūros, o jiems sušilus pagal skonį įberkite cukraus ir cinamono, bet troškinti dar nenustokite. Kol išsitroškins obuoliai paruoškite pyrago pagrindą – ištirpdykite sviestą, į indą įkulkite kiaušinius, įberkite cukraus, vanilinio cukraus, viską išmaišykite. Į masę suberkite persijotus 360 g miltų bei kepimo miltelių. Pyrago masę ir obuolius sumaišykite, krėskite į indą ir kepkite 180°C apie 45 min.
Burokėlių pyragas
Tešlai reikės:
200 g miltų
2 a. š. cukraus pudros
100 g sviesto, vidutinio kietumo, supjaustyto 1,5 cm kubeliais
1 kiaušinio
2 v. š. vandens
1 v. š. citrinos sulčių
Įdarui reikės:
350 g virtų ir nuluptų burokėlių
125 ml grietinėlės
2 kiaušinių
175 g tamsaus muskuso cukraus
1 a. š. malto imbiero
1 citrinos sutarkuotos žievelės
Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Tuo metu sumaišykite miltus ir sviestą, tai būtų geriausia daryti rankomis, kad pajustumėte tešlos gabalėlius. Kitame inde sumaišykite likusius ingredientus. Miltų ir sviesto dubenyje viduryje padarykite duobelę ir į ją supilkite kiaušinio ir kitų ingredientų mišinį. Naudojant peilį lengvai įmaišykite skystus ingredientus į miltų ir sviesto mišinį. Jeigu tešla atrodo per sausa, įpilkite šlakelį vandens. Kai tešla pradės kibti rankomis suformuokite rutulį, apvyniokite jį maistine plėvele ir bent 15 minučių įdėkite į šaldytuvą.
Darbo paviršių plonu sluoksniu pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 3 mm storio lakštą. Įdėkite jį į sviestu išteptą kepimo skardą, ant viršaus uždėkite kepimo popieriumi ir priberkite žirnių, ryžių ar kitų kietų kruopų. Po 15 minučių kepimo išimkite kruopas ir kepimo popierių ir kepkite pyrago pagrindą dar apie 8–10 minučių. Išėmę pyragą sumažinkite orkaitės kaitrą iki 180°C temperatūros.
Išvirtus ir nuluptus burokėlius supjaustykite kubeliais ir sutrinkite juos kartu su grietinėle. Kitame inde pirmiausia sumaišykite kiaušinius ir cukrų, tuomet supilkite burokėlių masę ir likusius ingredientus, viską gerai išmaišykite.
Supilkite burokėlių masę ant pyrago ir kepkite orkaitėje apie 30–40 minučių. Prieš patiekiant leiskite atvėsti.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...