- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Plovas – patiekalas, kuriam daugelis negali atsispirti, tačiau retas kuris moka jį paruošti nepriekaištingai. Šio sekmadienio TV3 laidoje „La maistas“, po apsilankymo avių ūkyje, virtuvės šefas Gian Luca Demarco nuspręs atskleisti visas šį patiekalą ir jo ruošą gaubiančias paslaptis. O tam į pagalbą pasikvies tikrą specialistą.
Šį sekmadienį žinomas virtuvės šefas lankysis netoli Anykščių įsikūrusiame „Katino ūkelyje“, kuriame ūkininkas Ladas augina įspūdingą skaičių avių – šiuo metu jų yra net apie 500. Anot ūkininko, ėrienos mėsa šiai dienai labai populiari, tad Gian Luca tradiciniam plovui panaudos būtent ją.
Paruošti plovą Gian Lucai padės geras draugas Pavelas Kolesnikas, kuris specializuojasi plovo gamyboje. Kartu jie paruoš tradicinį plovą kazane su aviena. „Viską, ką žinau apie plovą, esu išmokęs iš jo“, – sakys virtuvės šefas ir pripažins, kad būtent plovas juos su Pavelu ir suvedė.
Šiam tradiciniam tobulo skonio plovui prireiks net trijų rūšių aliejaus – saulėgrąžų, medvilnės ir linų sėmenų. „Iš pradžių įkaitiname kazaną, tada pilame aliejų ir kaitiname jį iki pirmo balto dūmelio. Turėtų būti taip: baltas – mėlynas – juodas. Tai yra ta tinkama temperatūra, kai reikia mesti mėsą. Po mėsos apkepimo dėsime svogūnus. Viena iš pagrindinių taisyklių, susijusių su svogūnais, yra ta, kad jų turi būti 10 proc. nuo mėsos kiekio. Kepant svogūnus, jie karamelizuojasi ir duoda saldumą, o kartu – ir lipnumą. Tuomet mūsų ryžiai neišeis birūs“, – pirmąsias plovo ruošos paslaptis atskleis Pavelas.
TV3 nuotr.
O kaip pasirinkti idealiai jūsų plovui tinkančius ryžius? Pasirodo, kad svarbus juose esantis krakmolo kiekis. Tad plovui reikėtų naudoti tuos, kuriuose yra kuo mažiau krakmolo. Tačiau ir čia dar ne viskas. Net radus tobulus ryžius, Pavelas rekomenduos su jais pagaminti bent 30 plovų – tuomet tikrai žinosite, kaip su jais elgtis geriausiai.
Apkepus svogūnus, reikėtų suberti prieskonius – specialų jų miksą bei druską. Pavelas atskleis, kaip tiksliai nustatyti, kiek patiekalui reikėtų naudoti druskos.
Ruošiant plovą, ne ką mažiau svarbus yra ir sliuoksniavimas. Pirmiausiai sudedamos morkos, tuomet – kuminas, nuluptas česnakas, avinžirniai, raugerškio uogos, o ant viršaus – čili pipiras ir cidonija. Nepamirškite verdančio vandens – jį įpylus, patiekalą užverkite kazano dangčiu ir palikite dar 25 minutėms. Galiausiai sudedami ryžiai ir netikėtas, saldus ingredientas – razinos.
Visas tobulo tradicinio plovo receptas ir kaip jį paruošti – jau šį sekmadienį, 9.30 val., laidoje „La maistas“ per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...