Dėl savo aistros 90-metis nemiega naktimis

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Boleslovo Ambrazevičiaus aistra – ne sportiniai automobiliai ar poledinė žūklė. Kaune gyvenantis devyniasdešimtmetis naktimis medžioja. Tiesa, ne stirnas ar šernus, o trumpųjų radijo bangų ryšius.

Geriausias ryšys naktį

"LY2CV eteryje. Kas mane girdite?" – kone kasryt, suvalgęs sumuštinį ir užsigėręs jį arbata, trumpabangininkas B.Ambrazevičius per mikrofoną sveikina Lietuvos ir aplinkinių šalių trumpųjų bangų brolius.

Naktys jam – produktyviausias paros metas. Tuomet radijo ryšys būna mažiau apkrautas, o fone galima išgirsti ne tik kolegas iš kaimyninių šalių – sumigus trumpabangininkams viename žemės pusrutulyje, bendraminčiai iš kito žemyno tik sėda prie savo radijo bangų aparatų ir ima žvejoti naujus ryšius.

"Prisimenu tas naktis, kai tekdavo galvą slėpti po pagalve, o ausis kimštis pirštais. Tėtis arba barbendavo teletaipu, arba šnekėdavo su kitais nemiegančiais trumpabangininkais", – ant stalo dėdama lėkštelę su saldainiais šyptelėjo B.Ambrazevičiaus dukra Dalia Stanionienė. Dabar naktinė tėčio aistra moters miego neblaško – kartu su vyru ji gyvena pirmajame aukšte, o Boleslovas su žmona įsikūrę trečiajame. Ramybę drumstęs senas raidinis telegrafo aparatas prieš kelerius metus iškeliavo į vieną Kauno muziejų.

"Dabar naktimis dažniau miegu. Metai ne tie, o ir žmona ne visuomet leidžia", – į arbatą gurkšnojančią vienmetę mylimąją dirstelėjo LY2CV.

Europa nebeįdomi

Skaičių ir raidžių kombinacija, kuria prisistatė B.Ambrazevičius, – unikalus trumpabangininkų šaukinys, skirtas darbui eteryje. Visi be išimties lietuviški radijo šaukiniai prasideda raidėmis LY.

"Japonijos – J, Estijos – S, Rusijos – RP. Štai ši kombinacija, su raide W, mane pasiekė iš septintosios JAV valstijos Merilando", – į šalį pastūmęs kortelę, puoštą ereliu ir amerikietiškomis žvaigždėmis, senolis paėmė kitą.

Atvirlaiškis su trispalviu Lietuvos kontūru centre – prieš kelias savaites 90-ąjį jubiliejų atšventusio senolio asmeninė patvirtinimo kortelė, kurią trumpabangininkų terminais apibrėžia trys raidės QSL. Skaičius 2, kuris seka po tarptautinio šalies kodo LY, reiškia regioną. Likusioji raidžių kombinacija – kiekvienam radijo bangų mėgėjui Ryšių reguliavimo tarnybos suteiktas kodas. Minėtoji tarnyba, pasak pašnekovo, kiekvienam trumpabangininkui išduoda dar ir specialų pažymėjimą. B.Ambrazevičius tokį dokumentą gavo 1963 m., nuo tada radijo bangų ryšius užmezgė su keliais šimtais pasaulio šalių.

"Azija, tolimoji Afrika. Europa man jau nebeįdomi", – lenkdamas pirštus savo pasiekimus vardijo senolis.

Bučiuoja aštuonetais

Užmegztas ryšys su kitos šalies trumpabangininku dar nėra įrodymas, kad jis įvyko. Kiekvieną ryšį privaloma patvirtinti apsikeičiant asmeninėmis QSL kortelėmis.

"Nepakanka vienai pusei ją išsiųsti paštu. Kortelę būtina gauti ir iš korespondento. Kodėl? Gal tik man atrodo, kad ryšį užmezgiau, o kitame laido gale buvęs kolega nieko negirdėjo. Nusiųsiu QSL, o šis sakys: "Ei, bičiuli, aš juk su tavimi nebendravau", – radijo ryšio subtilybes pasakojo pašnekovas.

Trumpabangininkų nuotraukomis, istorinių asmenybių atvaizdais, įžymiausiomis šalių vietomis ar animaciniais personažais puoštų kortelių B.Ambrazevičiaus namuose tūkstančiai. Tvarkingai sudėliotos bokšteliais ir perrištos kaspinais, visos jos glaudžiasi dviejose medinėse spintose.

"Korteles reikėtų skaičiuoti kilogramais, o ne vienetais. Tik įsivaizduokite, kiek per 53 metus jų esu prikaupęs. Visos gautos centralizuotai per Lietuvos radijo mėgėjų draugiją. Ji Vilniuje", – iš kortelių šūsnies ištraukęs dar vieną netyčia pasitaikiusią, eilutes pirštu braukė senolis.

Spausdinimo mašinėle čia surašyti abiejų susisiekusiųjų šaukiniai, ryšio data, laikas, diapazonas ir girdimumas.

88 reiškia "bučiuoju". Vyrai slapčia nuo žmonų gali rašyti, o šios nieko nesupras.

"Spėkite, ką reiškia skaičių kombinacija 73? Ją galima rasti kone kiekvienoje kortelėje?" – savo klausimu kampan speitė šiaulietis, Kauną vadinantis savo antraisiais namais. Supratęs, kad atsakymo nesulauks, B.Ambrazevičius trumpabangininkų kodą akimirksniu iššifravo. Tiesa, tekstas "viso ko geriausio" pasirodė kur kas mažiau intriguojantis nei žodis, kurį slėpė dviejų aštuonetų kombinacija.

"88 reiškia "bučiuoju". Vyrai slapčia nuo žmonų gali rašyti, o šios nieko nesupras", – šelmiškai nusikvatojęs trumpabangininkas taip ir neprasitarė, kiek kartų atvirlaiškio kampe šiuos skaičius raitė žavioms trumpabangininkėms iš įvairių pasaulio kampelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

diedukas

diedukas portretas
del savo aistros ir as su staciu naktimis nemiegu...

Irena

Irena portretas
Mielas Boleslovai nuosirdziausi sveikinimai,stiprybes ,linki Irena ir Ingute is Vokietijos,as esu Zygfrido pusesere. Iinkejimai ir poniai Marijai

Leopoldas

Leopoldas portretas
Kiekvienas kvailioja savaip. Aš jau 30 metų renku molinius medalius, molines, keramines dekoratyvines lėkšteles.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių