Darbai tebevyksta, bet susisiekimo infrastruktūros gerinimo rezultatai jau džiugina

Kaip ir kasmet, Kauno rajono savivaldybės užmojai gerinti susisiekimo infrastruktūrą šiemet buvo dideli. Metų pradžioje šiai sričiai buvo numatyta daugiau nei 10 mln. eurų, mažiau nei pusė šios sumos atkeliavo iš Kelių priežiūros ir plėtros programos. Per metus keitėsi ir lėšų suma, ir objektų prioritetai, ir kai kurių darbų atlikimo terminai. Nors kelių statybininkai ir remontininkai dar triūsia pakaunėje, rezultatai džiugina jau dabar.

Pliusai sąraše

Šiemet visi taškai ant i sudėti dideliuose ir svarbiuose projektuose kurortinės teritorijos statusą turinčiose vietovėse: Kačerginėje J. Zikaro ir J. Janonio gatvėse, Kulautuvos Akacijų alėjoje ir V. Augustausko gatvėje. „Mes jau užmiršę Kulautuvos ir Kačerginės klausimus, tai – praeitas etapas. Juk sakoma: kas jau padaryta – praeitis, visi žiūri į priekį: kas daroma ir ką planuojama daryti, – šypsojosi Kauno rajono savivaldybės vicemeras Antanas Nesteckis. – Matome, kad kelkraščiai jau sutvarkyti, žolė sudygusi, apšvietimas veikia. Gyventojai jau gali išeiti saugiai pasivaikščioti atnaujintose gatvėse.“

Finišavo ir J. Šimkaus gatvės Garliavoje rekonstrukcija, Vyčio Kryžiaus ir J. Šimkaus gatvės sujungimo projektas, tęsiami Kauno gatvės Vilkijoje, tęsiami ir šiemet bus baigti Pilėnų gatvės Akademijoje ir Kaštonų gatvės Užliedžiuose projektai. Taigi, pliusų netrumpame darbų sąraše dar daugės.

Palyginti sklandžiai vyksta Ringauduose šiemet pradėtas Beržų ir Taikos gatvių remontas, įrengiant šaligatvius, apšvietimą, o sankirtoje su Ateities gatve – žiedinę sankryžą. Projektas bus tęsiamas ir 2024 m.

Neblogai sekėsi atlikti darbus pagal kovo 30 d. tarybos posėdyje patvirtintą vietinės reikšmės kelių ir gatvių sąrašą visose 25 seniūnijose.

Kauno rajone yra 1 649 km vietinės reikšmės kelių ir gatvių. Daugiausia esama žvyrkelių – 932 km, asfaltuotų – 589 km ir 222 km. grunto kelių. Naujausi statistikos departamento duomenys leidžia tvirtinti, kad, palyginti su šalies vidurkiu, pakaunė atrodo neblogai. Kauno rajono savivaldybėje vietinės reikšmės keliai ir gatvės su asfalto danga sudaro apie 36 proc.  bendro kelių ir gatvių ilgio, o šalyje – apie 19 proc. Šiemet Kauno rajone turėtų atsirasti beveik 15 km naujų išasfaltuotų kelių ir gatvių, 10 km šaligatvių ir dviračių takų.

Darbai: palyginti sklandžiai vyksta Ringauduose šiemet pradėtas Beržų ir Taikos gatvių remontas įrengiant šaligatvius, apšvietimą, o sankirtoje su Ateities gatve – žiedinę sankryžą. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Neplanuota, bet džiugina

„Labiausiai džiugina Žemaitkiemio gatvės (Domeikavos seniūnija) rekonstrukcija. Šių darbų anksčiau nebuvome numatę, bet projektą pavyko sėkmingai įgyvendinti. Tai leido šiek tiek paskirstyti automobilių srautus ir suteikė galimybę patogiau išvažiuoti ir parvažiuoti vakarinės Domeikavos gyventojams aplenkiant rekonstruojamą Vandžiogalos plentą“, – tvirtino A. Nesteckis.

Kitas džiuginantis dalykas – savivaldybei pavyko pasirašyti susitarimą su Ozo gatvės Domeikavoje savininkais, kad jie leistų naudotis jų įrengta infrastruktūra visiems automobiliams. Ateityje šią gatvę savivaldybė planuoja išpirkti.

Antanas Nesteckis / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Ne viskas sklandu

Vicemeras apgailestavo, kad ne viskas vyksta pagal savivaldybės vadovų planus. „Kai kuriose gatvelėse, pavyzdžiui, Parko Ramučiuose, projektavimo darbai užtruko dėl lietaus nuotekų sprendinių sudėtingumo. Norisi iš karto įvertinti visas komunikacijas, esančias po keliu, todėl suplanuoti darbai persikėlė į kitus metus. Panašai nutiko ir Neries gatvėje Domeikavoje, mums nepasisekė, nes nuo konkurso paskelbimo gerokai keitėsi kainos. Rangovas atsisakė toliau vykdyti darbus, nes nepavyko susitarti dėl kainų indeksavimo“, – pasakojo vicemeras.

Savivaldybei teko ieškoti kito rangovo, kuris užbaigtų pradėtus darbus. Nors paaiškėjo, kad atsirado ir nenumatytų papildomų darbų dėl vandens nuotekų nuvedimo, jei pasiseks, gyventojai atnaujinta gatve džiaugsis dar šiemet.

Nuo numatyto grafiko atsilieka ne tik jau minėtos gatvės. Trikdžių esama Daugėlių gatvėje Neveronyse, todėl iš prioritetinio sąrašo darbams pasirinkta kita – Daržų – gatvė. Taip nutiko ir Raudondvario seniūnijoje: vietoj Dobilų, atnaujinta Ąžuolų gatvė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Skyrė daugiau lėšų

Metų pradžioje Kauno rajono kelių ir gatvių infrastruktūrai iš valstybės biudžeto skirta 4,8 mln. eurų, 3,2 mln. eurų – iš Kauno rajono savivaldybės biudžeto Kelių priežiūros ir viešojo transporto paslaugų įgyvendinimo programos ir apie 1,2 mln. eurų – iš pakaunėje surinkto infrastruktūros mokesčio.

Kadangi biudžetą rinkti sekėsi neblogai, jį tikslinant, keliams ir transportui papildomai skirta beveik 1,2 mln. eurų ir 700 tūkst. eurų iš infrastruktūros įmokų.

„Džiaugiamės, kad iš papildomai skirtų už infrastruktūrą surinktų įmokų galėjome finansuoti Kaštonų gatvės Giraitėje rekonstrukcijos užbaigimą, nes tai – dėl didelių automobilių srautų irgi labai svarbus objektas. Papildomos lėšos leis užbaigti neplanuotai objektuose atsiradusius darbus“, – sakė A. Nesteckis.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Planų neatskleidžia

Apie kitų metų planus pakaunės keliuose ir gatvėse savivaldybės vadovai kol kas kalbėti nenori, teigdami, kad pirma reikia užbaigti šiuos metus ir vykstančius darbus. Jų žodžiais, tiksliai surikiuoti būsimų darbų eilę sunku, nes užtrunka derinimai tarp įvairių komunikacijų savininkų. Atlikus gatvės rekonstrukcijos darbus, penkerius metus neleidžiama atlikti šilumos, vandentiekio trasų remonto. Todėl įmonės taip pat dėliojasi sąrašus, kada ir kur atnaujinti savo turimą infrastruktūrą, o tai stabdo savivaldybės darbus ir planus.

„Kol projektavimas buvo supaprastintas, derinimų reikėjo mažiau, pasikeitus reikalavimams, interesus suderinti tapo gerokai sudėtingiau. Tačiau, kaip sakoma, nėra to blogo, kuris neišeitų į gerą: gal gyventojams tenka ilgiau palaukti galutinio rezultato, tačiau viskas sutvarkoma vienu metu, paklotos dangos kelerius ar net keliolika metų nereikia ardyti ištikus vandentiekio ar šilumos trasos avarijai“, – patikino vicemeras.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Triūsė ir kitur

Kelių statybos ir remonto techniką šiemet buvo galima pamatyti ir prie kai kurių kapinių. Raudondvaryje atnaujintas esamas takas kapinėse, Neveronių seniūnijoje prie Pabiržio kaimo kapinių įrengta automobilių stovėjimo aikštelė ir takas. Automobilių stovėjimo aikštelę taip pat planuojama įrengti Vilkijoje.

Kaip ir pernai, šiemet 1 mln. eurų Kauno rajono savivaldybės biudžete numatyta daugiabučių kiemams sutvarkyti. Pagal nustatytą tvarką buvo atrinkta aštuoniolika kiemų, kurie atitiko reikalavimus. Visuose juose darbai bus vykdomi iki lapkričio 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilma

Vilma  portretas
Labai prašome sekančių metų planuose prisiminti, kad ir Mastaičiai Kauno r. egzistuoja su čia įsikūrusia Lietuvos policijos mokykla.

Aciu

Aciu portretas
Ačiū už jūsų darbą ir pastangas

Arnas

Arnas portretas
Didesnės nesąmonės padaryti jau negalima kaip žiedas akademijoje
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių