Teismas atmetė siūlymą lygtinai paleisti Smauglių grupuotės vadeivą R. Simonaitį

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai nesutiko lygtinai iš kalėjimo paleisti Smauglių nusikalstamo susivienijimo organizatorių Ričardą Simonaitį.

„Teismas, nagrinėdamas teikimą pažymėjo, kad lygtinis paleidimas iš nuteisto asmens reikalauja maksimalios jo elgesio korekcijos, kuri leistų daryti abejonių nekeliančią išvadą dėl tolesnio, išimtinai vien tik teisėto jo elgesio. Tuo tarpu nuteistojo R. S. elgesyje vis dar stebimi nusikalstamą elgesį didinantys kriminogeniniai veiksniai“, – rašoma teismo pranešime.

Teismas taip pabrėžė, jog nuteistasis, kalbėdamas apie nusikalstamas veikas, už kurias šiuo metu atlieka bausmę, savo kaltę kategoriškai neigia, nesiekia analizuoti nusikalstamo elgesio priežasčių bei pasekmių.

2018 metais paskelbtu nuosprendžiu jis buvo nuteistas kalėti 12 metų dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo ir vadovavimo.

Šioje byloje dėl dalyvavimo organizuoto nusikalstamumo veikloje buvo nuteisti ir kiti 22 grupuotės nariai.

Bylos duomenimis, asmenys nuteisti už tai, kad 2008-2012 metais Vilniuje apvogė daugiau kaip 70 butų ir namų, taip pat dėl to, jog prievartavo turtą ir apgaule užvaldė asmenų, kurie neteisėtai disponavo akcizinėmis prekėmis, turtą.

Tarp nukentėjusiųjų – žymus Lietuvos futbolininkas Edgaras Jankauskas, taip pat tuometinės Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktoriaus pavaduotojas Renatas Juntonenas – iš jo namų buvo pagrobtas ginklas.

Buvo vagiama kompiuterinė, buitinė technika, alkoholiniai gėrimai, ginklai. Kai kurie nukentėjusieji net nebuvo pranešę policijai apie vagystes.

Dalis įtariamųjų buvo sulaikyti 2012 metų sausį, kai vyko pagrobti Vilniuje žinomo „Belmonto“ restorano savininką, ketindami naudoti prieš jį fizinį smurtą bei prievartauti iš jo didelės vertės turto.

Grupuotę teisėsaugos pareigūnai vadino „Mokesčių inspekcija“ – nuo jos narių nukentėdavo nelegalia veikla užsiimantys asmenys: kontrabandinių cigarečių gabentojai, mokesčius slepiantys verslininkai ir pan.

Nuteistasis dar nėra pasimokęs iš savo ankstesnio patyrimo ir negalima spręsti, kad lygtinio paleidimo instituto taikymas šiuo bausmės atlikimo metu būtų efektyvus.

Nukentėję asmenys bijodavo kreiptis pagalbos į pareigūnus – taip būtų išaiškėjusi jų nelegali veikla.

Nuosprendžiu buvo įrodyta, kad R. Simonaitis vadovavo nusikalstamo susivienijimo veiklai ir jo narių daromiems nusikaltimams, koordinavo nusikalstamo susivienijimo narių veiksmus, prižiūrėjo vidinių elgesio taisyklių ir drausmės laikymąsi.

Jis taip pat sprendė konfliktus su kitas nusikalstamas veikas darančiais asmenimis, rinko informaciją apie didelėmis pinigų sumomis, vertingomis prekėmis ir akcizais neapmokestintomis cigaretėmis disponuojančius asmenis, sistemino ją, rengė pats ir patvirtindavo kitų susivienijimo narių jau parengtus nusikalstamos veiklos planus, rūpinosi ginklų, sprogstamųjų medžiagų, transporto, ryšio ir kitokių techninių priemonių įgijimu ir saugojimu, rinko ir kaupė lėšas, gautas iš nusikalstamos veiklos, paskirstė nusikalstamo susivienijimo nariams vaidmenis.

„Tai, kad nuteistasis vis dar yra linkęs savo nusikalstamą elgesį minimalizuoti, perkeldamas atsakomybę, tiesiog netinkamai susiklosčiusioms aplinkybėms, leidžia teismui spręsti, kad nuteistasis dar nėra pasimokęs iš savo ankstesnio patyrimo ir negalima spręsti, kad lygtinio paleidimo instituto taikymas šiuo bausmės atlikimo metu būtų efektyvus“, – mano teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Šitokių BANDITŲ nuotraukos neviešinamos , o štai vaikučių , kuriuos tėvai pasiėmė , VIEŠINAMI VISUR BE JOKIŲ SKRUPULŲ , TAI KUR TEISYBĖ , P R E Z I D E N T E .

?

? portretas
O kodėl negalėtų iš jo padaryti trašas runkelių laukams? Žmonės turėtų būti apsaugoti nuo tokių padarų, juk niekas nepergyvena kai naikinami tarakonai, žiurkės, utėlės.

tam --cccp-- taip buvo tokia salis ..

tam --cccp-- taip buvo tokia salis .. portretas
bandiugos sedejo kalejimuose , o ne seime , vyriausybeje , ar kalejimuose lauke kol juos vel isleis banditaut --buvo istatymas ir tvarka.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių