Klaipėdoje – Betliejaus taikos ugnis

Artėjant Kalėdoms, taikos ugnis iš Betliejaus jau pasiekė ir Klaipėdą, kur dalijama bažnyčiose ir miesto įstaigose. Didžioji taikos viltis jau beveik 40 metų uždegama nuo žibinto Jėzaus gimimo grotoje. Šis svarbus krikščionims taikos simbolis atkeliavo iš ten, kur visai greta jau pusketvirto mėnesio nesiliauja karas.

Taikos ugnies kelionė šiemet prasidėjo lapkričio 18 d. Šiais metais ramybės šviesą Betliejaus oloje, kurioje, manoma, gimė Jėzus, uždegė krikščionis vaikas.

Anot šios misijos iniciatorių, taikos šviesa šiemet yra labiau nei bet kada stiprus taikos ilgesio ženklas, suteikiantis vilties ir pasitikėjimo daugybei žmonių visame pasaulyje.

Dėl oro eismo apribojimų Tel Avive ugnis šiemet atgabenta į kaimyninės Jordanijos sostinę Amaną ir iš ten išskraidinta į Austriją, kur ją perėmė ugnies nešėjas – 11 metų skautas Michaelis Putzas.

Betliejaus taikos ugnies idėja kilo dar 1986 m. Austrijoje, vykdant socialinę paramos akciją „Šviesa tamsoje“.

Jau beveik 40 metų, artėjant Kalėdoms, ypač pasižymėjęs vaikas iš Austrijos keliauja į Palestiną ir Betliejuje uždega žvakę, pargabena ją į Austriją, o iš ten ugnis pasklinda po beveik visą Europą, Amerikos ir Australijos žemynus.

Nuo 1995 m. kasmet Betliejaus taikos ugnį Lietuvos jaunimas perima iš kaimynų Suvalkų harcerių.

„Taip buvo ir šiemet. Lenkų harceriai prie Lenkijos sienos Betliejaus taikos ugnį perdavė Lietuvos skautams. Į Klaipėdą iš Vilniaus ugnis atgabenta traukiniu. Sekmadienį ugnis buvo dalijama visose Klaipėdos miesto ir rajono bažnyčiose, taip pat Šilutės apylinkių maldos namuose. Šiandien ji bus dalijama Kretingoje, Palangoje, o mes dalijame Klaipėdos globos namams, ligoninėms, policijos komisariatams“, – vardijo Betliejaus taikos ugnies dalijimo koordinatorė Klaipėdos krašte Aurelija Mažeikytė.

„Smagu, kad mūsų kažkada pradėtas darbas ir įžiebta ugnelė liepsnoja ir keliauja pas jos laukiančius. 1999 metais per baisiausią pūgą važiavome į pasienį parsivežti Betliejaus taikos ugnelės. Jau vėluodami prisistatėme į bažnyčią, kur pasidalijome taip laukiama liepsnele. Kiekvienais metais buvo vis kažkas naujo. Kūrėme tradicijas, tad šiandien smagu, kad jos tęsiamos“, – feisbuko paskyroje pasidžiaugė Dalia Tarailienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių