Vienoje vietoje – 500 Baltijos švyturių

I.Simonaitytės biblioteka artėjančią Jūros šventę pasitinka klaipėdiečiams pristatydama „500 Baltijos švyturių“ parodą.

Jos autorius – Aidas Jurkštas, savo piešiniuose įamžinęs XVI-XXI a. Baltijos jūros švyturius Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Kaliningrado srityje ir kitur. Tai – unikalus projektas pasaulio farologijos istorijoje.

„Pitagoras grožį įžvelgė matematikoje. Aš – švyturiuose. Švyturio šviesa veda laivus į saugų uostą. Tai ir tikėjimo, vilties simbolis. Žiūrėdami parodą, tikiu, pajusite tą pagarbą, šilumą, taurią tylą, dramatišką prasmę, kurią spinduliuoja švyturiai“, – kalbėjo autorius.

Jis priminė, kad Baltijos jūra jungia devynias valstybes, ir jau nuo XIII a. jūreiviams keliauti padeda švyturiai. Bet laikas ir modernios technologijos naikina šį unikalų jūrinį paveldą.  A.Jurkštas siekia surinkti ir savo piešiniuose parodyti visus kada nors buvusius ir dar esančius Baltijos jūros švyturius. Galutinis projekto tikslas – Baltijos jūros švyturių enciklopedija. Dalis atlikto darbo bus pateikta parodoje – 500 rytinės pakrantės švyturių. Tarp jų bus ir visi septyni Lietuvos švyturiai, kurie turi reikšmingą istorinę, architektūrinę vertę. Seniausias jų – Klaipėdos, pastatytas dar 1796 m.

Aistrą švyturiams A.Jurkštas sakė pajutęs 1998-aisiais, kai įkūrė įmonę „Jūros užeiga“. Kolekcionavo švyturių modelius, vėliau – jų atvirukus, pašto ženklus, monetas su jais ir knygas apie juos.

„Supratau, kad gyvendamas čia, Lietuvoje, turiu surinkti padriką medžiagą apie Baltijos jūros švyturius – praeityje buvusius, išnykusius ir esamus. Vaizdinį chaosą norėjau sutvarkyti, standartizuoti – nusprendžiau piešti. Taip gimė ši paroda“, – pasakojo A.Jurkštas.

Jos atidarymas – pirmadienį 17 val. I.Simonaitytės bibliotekos (Herkaus Manto g. 25) pirmojo aukšto hole. Parodos pristatymo metu bus galima ne tik susipažinti su autoriumi, bet ir dalyvauti viktorinoje. „500 Baltijos švyturių“ bibliotekoje bus eksponuojami iki rugpjūčio 20 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių