Policija: eismo įvykiuose sužalojamų nepilnamečių skaičius išlieka aukštas

Kelių eismo įvykiuose sužalojamų nepilnamečių statistika netenkina, pastaraisiais metais šis skaičius išlieka stabiliai aukštas, o rugsėjo mėnesį fiksuojamas padidėjimas – vidutiniškai nukenčia iki 70 vaikų, teigia Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Marius Draudvila.

Policijos duomenimis, laikotarpiu nuo 2021 iki 2023 m. užfiksuota apie 530 eismo įvykių, kurių metu buvo sužalota apie 570 nepilnamečių ir žuvo maždaug 27.

Šių metų pirmo pusmečio duomenimis, kelyje žuvo vienas nepilnametis.

„Statistika kol kas yra tokia, kuri mūsų netenkina. Ji yra gerėjanti, bet visą laiką yra tikslas, kad nebūtų žuvusių – ne tik nepilnamečių, bet apskritai eismo dalyvių keliuose“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė M. Draudvila.

Anot jo, nepilnametį sužalojusio vairuotojo laukia baudžiamoji atsakomybė, o baudos ir konkrečios bausmės priklauso nuo sužalojimo laipsnio, ar nepilnametis sužeistas mirtinai.

Policija rugsėjį planuoja papildomą kontrolę

Policijos komisaro pavaduotojo teigimu, rugsėjo mėnesį išauga eisimo įvykių, kuriuose nukenčia vaikai, skaičius – vidutiniškai nutinka apie 70 įvykių, sužalojama apie 50-70 nepilnamečių.

„Skaičius rugsėjį santykinai būna didesnis. Visi sugrįžta į eismą – atrodo, eismas kai kuriems eismo dalyviams nėra kažkas naujo, bet (...) visi po vasaros būna atsipalaidavę, išsiblaškę ir į tą ritmą stoti visiems nepavyksta laiku“, – dėstė M. Draudvila.

2021 m. rugsėjį eismo įvykių, kurių metu žuvo vaikas, nefiksuota, 2022 m. jų žuvo 1, pernai – 3.

Siekdama užkardyti atsitikimus keliuose, pirmąjį mokslo metų mėnesį, kaip ir kasmet, policija stiprins kontrolės priemones ne tik pėsčiųjų perėjose, esančiose arčiausiai ugdymo įstaigų, tačiau ir pagrindiniuose miesto keliuose, tikrins vairuotojų blaivumą.

„Siekiant užtikrinti eismo saugumą, organizuosime priemones tiek prie mokyklų, tiek ir kitose vietose, kad nustatytume, ar asmenys tikrai vairuoja turėdami teisę vairuoti, ar segi saugos diržą (...) ir laikosi kitų eismo taisyklių“, – teigė M. Draudvila.

„Kas susiję su moksleivių vežimu į mokyklas, jų paleidimu tinkamose vietose – tai yra stotelėse, padėjimu jiems kirsti kelią, jeigu nėra pėsčiųjų perėjos ar vaikas yra iki 10 metų amžiaus. Taip pat ta pati blaivumo kontrolė, pavojingas, chuliganiškas vairavimas, (...) nesinaudojama mobiliojo ryšio priemonėmis, atšvaitų dėvėjimas“, – apie planuojamus policijos patikrinimus kalbėjo jis.

Paskutinių dešimties metų duomenimis, apie 30-40 proc. eismo įvykių, kuriuose sužalojami nepilnamečiai, sukelia pačių vaikų neatsargumas.

„Lietuvos draudimo“ statistika rodo, kad 40 proc. visų nelaimingų atsitikimų patiria pradinių klasių moksleiviai.


Šiame straipsnyje: eismo įvykiaivaikaiNepilnamečiaistatistikaavarija LTpolicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių