VSAT atstovas: neteisėti migrantai atgrasomi dar Baltarusijos teritorijoje

Praėjusią parą pasieniečiams Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje apgręžus 30 neteisėtai sieną kirsti bandžiusių migrantų, didžiausią tokių migrantų skaičių per rugsėjį, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis sako, kad situacija stebima ir kontroliuojama.

„Visi jie buvo tik priėję iš Baltarusijos pusės. Buvo žaibiška pasieniečių reakcija, jie (migrantai – ELTA) buvo anapus fizinio barjero, staigiai grįžo į Baltarusiją, tai brautis jie net neturėjo galimybių. Tai gana tipinis atvejis paskutiniu metu, kai terminas „apgręžimas“ gal nelabai tinkamas – jie atgrasomi dar priartėję prie Baltarusijos sienos, nes pasieniečiai mato per vaizdo stebėjimo sistemą, barjeras stovi ir tos priemonės neleidžia net įžengti į Lietuvos teritoriją. Situacija stebima, kontroliuojama, atsipalaidavimui priežasčių nėra“, – Eltai sakė VSAT atstovas.

Trečiadienį apgręžtų migrantų skaičius yra didžiausias rugsėjį. Rugsėjo pradžioje buvo apgręžti 26 migrantai, per vieną parą liepą buvo apgręžta 50 migrantų.

ELTA primena, kad VSAT vadas Rustamas Liubajevas yra prognozavęs, kad rudens pradžioje migracijos srautai Lietuvos pasienyje su Baltarusija gali suintensyvėti. Tačiau, anot jo, neteisėtai sieną kertančiųjų skaičius ir judėjimo kryptis yra Aliaksandro Lukašenkos režimo rankose.

„Visą laiką rudenį, rugsėjo-spalio mėnesiais, migracijos srautai didėja, tokia yra bendra tendencija. Nes žiemą, kaip rodo ir mūsų patirtis, tie srautai mažėja dėl oro sąlygų, migrantams sunkiau patekti į Lietuvą. Tad dabar prognozuotume augimą“, – Eltai teigė R. Liubajevas.

ELTA primena, kad pastaruoju metu vėl išaugus migrantų, bandančių neteisėtai kirsti valstybės sieną, srautams Latvijoje, kaimyninei valstybei padeda Lietuvos ir Estijos pasieniečiai.

Trečiadienį Latvijos pasienio tarnyba fiksavo 32 neteisėtus migrantus, o Lenkijos pareigūnai pranešė antradienį apgręžę 58 užsieniečius.

Pernai VSAT pareigūnai neleistinose vietose į Lietuvą iš Baltarusijos neleido įsibrauti 2 643 asmenims, šiemet – 580.

Iš viso nuo Baltarusijos sukeltos migracijos krizės pradžios į šalį neįleista 22,5 tūkst. neteisėtų migrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių