Paklausyti Afrikos bliuzo – į Panemunės pilį

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 6 d. Tauragės džiazo festivalis keičia savo lokaciją ir Panemunės pilyje (Jurbarko raj.) organizuoja išvažiuojamąjį festivalio koncertą, kuriame pasirodys pasaulinio lygio žvaigždė – Bai Kamara Jr. su grupe „Voodoo Snifers“.

Morlai Bai Kamara Jr. – atlikėjas, muzikos autorius, prodiuseris ir visuomenės aktyvistas, kilęs iš Siera Leonės Bo miesto, kur ir praleido savo vaikystės metus. Vėliau išvyko mokytis į Didžiąją Britaniją, tačiau metęs vadybos mokslus, ėmėsi muzikos ir išvyko į Briuselį, kur ir gyvena pastaruosius tris dešimtmečius.

Pirmoji Bai grupė Briuselyje „Odex Protocol“ buvo daugianacionalinė grupė su nariais iš Afrikos, Belgijos, Albanijos, Anglijos ir Amerikos. „Odex Protocol“ suliejo soulą, džiazą, roką ir afro, 1994 m. išleido vieną EP „Lay Your Body Down“ ir albumą „ Delivery Day“ (1996 m.).

Savo pirmąjį solinį albumą „Living Room/Intrinsic Equilibrium“ Bai Kamara išleido 2001 m. Albumas buvo įrašytas kelias savaites gyvenant draugo namuose ir buvo įrašinėjamas svetainėje. Tokios dainos kaip „Go on Press“ ir „The Powers That Govern Us“ parodė ryškų socialinį sąmoningumą, o himnas „Downtown St. Josse“ (parašytas apie Briuselio Bai apylinkę, kuriame gyveno) plačiai paplito Belgijos žiniasklaidoje ir šiandien išlieka kaip vienas mėgstamiausių Bai kūrinių.

Šiai dienai Bai Kamara Jr. yra išleidęs aštuonis solinius albumus. Paskutinysis iš jų – „Travelling Medicine Man“ – pasirodė praėjusiais metais. Šis albumas – tai 13 takelių afro-bliuzo dainų kolekcija, skambanti unikaliu Bai stiliumi. Tai provokuojantis ir įtaigus pasakojimas apie meilę, gyvenimą, santykius ir netgi politiką, kuria atlikėjas labai domisi. Albumui kurti Bai į pagalbą studijoje pasikvietė savo gastrolių grupę „The Voodoo Sniffers“ ir šie išskirtiniai muzikantai prisidėjo prie unikalaus Bai skambesio. Su perkusine aranžuote albume skambantis bliuzas yra pagardintas afro atmosfera, todėl klausantis albume skambančių kūrinių, kartais norisi keltis ir šokti.

Tauragės džiazo festivalio organizuojamo Panemunės pilyje koncerto klausytojai išgirs kūrinius būtent iš paskutiniojo atlikėjo albumo, kur susipina bliuzo, soulo, modernaus funko, ritmenbliuzo ir džiazo elementai, kur jausmingas Bai vokalas pasakos savo kilmės, savo afrikietiškų šaknų istoriją.

Įsidėmėkite – rugpjūčio 6 d., 19 val., esate laukiami Panemunės pilyje. Bilietus platina kakava.lt. Lai stogą nurauna afrikietiškos bliuzo melodijos!

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių