Kalėdinėje „Dainų dainoje“ – netikėtos kompozitorių šventinės istorijos

Pirmadienio popietę LRT TELEVIZIJOJE įvyko muzikinio projekto „Dainų daina“ kalėdinės laidos filmavimas. Dainų autoriai šįkart vieni kitų kūrinių nevertino, tik dalijosi jų kūrimo istorijomis ir netikėtais šventiniais pasakojimais.

Kalėdinėje laidoje vyresniųjų ir jaunesniųjų kompozitorių komisijos susijungė į vieną. Joje – Ovidijus Vyšniauskas, Stano, Vytautas Šiškauskas, Rimas Giedraitis, Edgaras Lubys, Mia, Deivydas Zvonkus, Laura Remeikienė, Andrius Borisevičius ir Vudis.

Šventinį dainų vakarą pradėjo D. Zvonkaus kūrinys „Laukiu Kalėdų“, kurį atliko grupė „Pop Ladies“. „Kalėdos – nuostabus laikas, kai įvyksta įvairūs stebuklai. O daina – labai graži ir tinkanti šiam laikui“, – sakė V. Šiškauskas.

Tris dainininkes ant scenos pakeitė vyriška kompanija – A. Borisevičiaus dainą „Sninga iš meilės“ atliko Justinas Lapatinskas, Deividas Bastys ir Ruslanas Kirilkinas. „Kūriau dainą įsivaizduodamas šventes, su gera nuotaika“, – tikino dainos autorius.

L. Remeikienė savo kūrinį „Čia Kalėdos“ atliko kartu su mergaičių ir merginų ansambliu. Dainos autorė pasakojo, kad dovanas artimiesiems kartais gamina ir pati – dažnai ką nors numezga. O. Vyšniauskas prisiminė įsimintiniausią vaikystės dovaną – pliušinį prisukamą meškiuką, kuris eidamas riaumodavo.

Dainą „Kūdikio gimimas“, pritariant būreliui vaikų, atliko pats autorius – Vytautas Šiškauskas. Paklaustas, kokią įsimintiniausią Kalėdinę dovaną yra gavęs, atlikėjas pasakojo, kad jam kartą buvo padovanota gyva katytė. „O labiausiai netikėta buvo, kai ji per kitas Kalėdas atsivedė kačiukų. Tai įvyko tiesiog mano lovoje. Tuomet nežinojau, ką daryti. Bet man atrodo, kad tai – tikriausias kalėdinis stebuklas“, – apie netikėtumus per Kalėdas kalbėjo dainininkas.

Grupė „DAR“ atliko Vudžio perkurtą dainą „Rulės Kalėdos“. Vudis atsiminė apie ne tokį linksmą vaikystėje nutikusį įvykį. „Per Kalėdas po eglute radau riedlentę. Kai atėjo vasara, mokiausi ja važinėti nuo kalniuko, esančio netoli kapinių. Prie manęs priėjo keli jaunuoliai ir paprašė leisti išbandyti riedlentę. Paprašytas paskolinau jiems savo kalėdinę dovaną, ir daugiau jos nebemačiau“, – pasakojo grupės „DAR“ narys.

Dvi muzikantų šeimos – Deivis ir Renata Norvilai bei Vilius ir Violeta Tarasovai – atliko kūrinį „Geriausios Kalėdos“. Tai – pirmoji proginė Deivio daina. Kurdamas ją, autorius labiausiai bijojo kalėdinių dainų klišių. „Nežinau, kiek man pavyko jų išvengti, bet labai stengiausi. Tegul tai įvertina žiūrovai“, – sakė jis. O paklaustas, kokios Kalėdos jam yra pačios geriausios, atlikėjas atsakė, kad žiemos švenčių neįsivaizduoja be šeimos, sniego ir krosnyje spragsinčių malkų.

Kūrinį „Sniego angelai“ atliko pats autorius – Edgaras Lubys. „Tegul per Kalėdas ligoninės, policijos ir visi kiti ekipažai ilsisi, o kalėdautojai mėgaujasi bendravimu su artimaisiais“, – linkėjo dainininkas ir paskatino šias šventes sutikti be alkoholio.

O D. Zvonkus, laidos vedėjų paklaustas, ar junta kalėdinę apsipirkimo karštinę, teigė, kad yra prastas dovanotojas. „Dėl dovanų per daug galvos nesuku, jas perku paskutinę akimirką. Dažniausiai – tai, kas papuola po ranka“, – pasakojo kompozitorius.

Stano kūrinį „Kalėdų traukinys“ sudainavo Gražvydas Sidiniauskas. „Kalėdų naktis man – pati neramiausia. Dar vaikystėje buvo baisu užmigti ir pramiegoti ką nors svarbaus“, – sakė dainos autorius ir neslėpė, kad artėjant didžiausioms žiemos šventėms jis šiek tiek jaudinasi. „Anksčiau mūsų šeimoje prie stalo maldą sukalbėdavo mano močiutė. Dabar jos nebėra, tad jaučiu, kad šiemet šią tradiciją tęsti teks man“, – pasakojo jis.

Mia atliko savo pačios kurtą dainą „Kalėdos ateina“. Dainininkė pasakojo, kad šventiniu laikotarpiu burtais nei anksčiau, nei dabar neužsiiminėja. O magiškiausias jos vaikystėje atliktas ritualas – laiško rašymas Kalėdų seneliui.

Dainą „Balta taurė“ atliko jos autorius O. Vyšniauskas. „Kartais, kalbėdami apie šias šventes, pamirštame patį svarbiausią dalyką – juk per Kalėdas gauname didžiausią dovaną – Kristaus gimimą. Tegul bus Kalėdos šventos“, – linkėjo atlikėjas.

L. Remeikienės „Kalėdų giesmę“ pritariant merginų ansambliui atliko pati autorė. „Man labai patinka visi Lauros darbai – jie nuoširdūs, tikri ir šilti“, – sakė O. Vyšniauskas. O dainos kūrybos proceso autorė tikina nebeatsimenanti, nes visi jie – panašūs. „Kuriant dainą, muzika ir žodžiai visuomet ateina kartu, tad visų dainų kūrimas beveik niekuo nesiskiria“, – pasakojo L. Remeikienė.

Legendinę grupės „Kardiofonas“ dainą „Ant kalėdinės eglutės“ atliko R. Giedraitis. Šiam kūriniui – beveik trisdešimt metų. „Nežinojau, kokia bus šios dainos gyvavimo trukmė ir sėkmė. Daina gimė atsitiktinai suradus Antano A. Jonyno tekstą“, – pasakojo muzikos autorius R. Giedraitis. „Tai – absoliutus mano vaikystės hitas. Manau, nuo tada naujametinė eglutė ir imta vadinti kalėdine. O netradicinis sprendimas – skirtingi visų trijų priedainių tekstai – šį kūrinį daro išskirtinį“, – savo mintimis dalijosi D. Zvonkus. Jam antrino ir dainininkė Mia, kurios nuomone, šis kūrinys – reikšmingas ir puikiai žinomas kiekvienam lietuviui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

|St.

|St. portretas
Šiškausko "Kūdikio gimimas" jau buvo. Partizanų dainos, išlesitos 1990m. Kai ruduo ateina ir jo pilkos dienos, Mažas piemenėlis rageliu skardens. Aš nuskinsiu žiedą, puikų astros žiedą. Paskutinę žiedą drumzlino rudens. O tas mielas sodžius, tas rūtų darželis, Jis užbūrė širdį, širdį tarp gėlių. Ak nelauk, mergaite, nebelauk prie vartų, Aš nebeateisiu liepų takeliu. Ak nelauk, mergaite, nebelauk prie vartų, Aš nebeateisiu liepų takeliu. Ir nebedainuosiu tau gražių dainelių, Ir nebesakysiu, kad tave myliu. Jau užteks tos meilės ir užteks tų žodžių, Gal tave ten mieste kitas pamylės. Man geriau mylėti savo mielam sodžiuj Saulės nubučiuotas vėjo dukreles.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių