- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Lietuvoje nuo seno paplitusi tradicija – vogti ir apsimesti, kad tai yra tavo kūryba“, – kaip visada žodžių į vatą nevynioja bene garsiausias Lietuvos virtuvės šefas, kulinarijos ir meno lofto „Gastronomika“ įkūrėjas ir bent kelių restoranų Vilniuje savininkas Liutauras Čeprackas.
Baigdamas sėkmingą „Gastronomikos“ sezoną, Liutauras sugalvojo svečius palepinti patiekalais iš geriausių, 3 „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų pasaulio restoranų meniu. „Tai bus patys žinomiausi patiekalų coveriai“, – juokauja šefas.
L. Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta, tačiau kartais jam norisi sugalvoti daugiau. „Dailininkas Pablo Picasso yra pasakęs: talentingi menininkai idėjas skolinasi, o genijai jas vagia. Mes nesiruošiame nieko vogti, užtat atvirai pranešame, kad savo virtuvėje mėginsime pagaminti patiekalus, kuriuos trijų „Michelin“ žvaigždučių restoranuose gamina geriausi pasaulio šefai“, – sako Liutauras.
Tai pirmasis kartas, kai „Gastronomikoje“ bus gaminami patiekalai pagal kitų šefų sukurtus receptus. „Į maistą aš visuomet žiūriu tarsi į kelionę. Ši kelionė bus po geriausius pasaulio restoranus. Tai smagus nuotykis mums, tikiuosi, taip pat ir mūsų restorano svečiams“, – sako Liutauras ir priduria, kad mėgins iki galo atkurti patiekalų skonį.
Ar tai – įmanoma? „Kodėl ne, jei receptas yra užrašytas ant popieriaus, – neabejoja „Gastronomikos“ įkūrėjas. – 90 procentų esu tikras, kad mums pavyks. Dešimt pasilieku niuansams, juk esama ingredientų, kurių neįmanoma gauti, nes jie auga kitame pasaulio krašte. Mano mėsos tiekėjas taip pat ne tas pats, o ir aliejų ne iš ten perku. Tačiau visa tai – tik smulkmenos, kurias perprasti gali tik patys patiekalų kūrėjai“.
O jei pritrūks emocijos, vieno ar kito garsaus šefo energetikos, kuri taip pat keliauja į puodus? „Nebūkime naivūs, – šypsosi Liutauras. – Nejau manote, kad amžiaus šefu vadinamas, 28 „Michelin“ žvaigždes iš viso turintis Prancūzijos šefas Joelis Robuchonas būna virtuvėje tuo metu, kai jo restorane jums atneša patiekalą? Na, negali jis tuo pat metu būti ir Makao, ir Monake, ir Paryžiuje, ir Singapūre“.
Naujajame „Gastronomikos“ meniu – ir Joelio Robuchono sukurtas patiekalas. Liutauras ruošiasi pagaminti prancūziškos virtuvės klasiką – žąsų kepenėlėmis įdarytą putpelę.
Tai vienintelis patiekalas, apie kurį kalba beprotišką sumanymą turintis šefas. Į meniu jis įtraukė geriausią praėjusių metų šefo Dan Wu patiekalą, kulinarinius vieno geriausių pasaulio restoranų „Osteria Francescana“ Modenoje šefo Massimo Bottura bei amerikiečių virtuvės mega žvaigždės, garsių restoranų „French Laundry“ ir „Per Se“ įkūrėjo Thomo Kellerio šedevrus.
„Rinkausi patiekalus tų šefų, kurių filosofija, požiūris ir didžiulis dėmesys smulkmenoms man labai patinka, – savo pasirinkimą aiškina Liutauras. – Trys „Michelin“ žvaigždės yra įvertinimas, kuriam daugiau jokių žodžių nereikia. Žvaigždes gauna genijai, o kalbėti apie genijus būtų kvaila. Jie tiesiog yra pasiekę savąjį olimpą“.
„Gastronomikos“ svečiams Liutauras žada ypatingą virtuvę, be jokių lietuviškų prieskonių. Iš 7–8 patiekalų sukurtas degustacinis meniu svečiams siūlomas iki birželio vidurio.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Metų roko grupės „Abudu“ statulėlė tą pačią naktį atsidūrė „Vinted“: kaina – įspūdinga
Penktadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje praūžė M.A.M.A apdovanojimai, kuriuose netrūko akibrokštų. ...
-
Paaiškėjo, kad po Musės kauke slėpėsi žinomas krepšininkas: nenujautė, kad šou dalyvauja ir žmona
Šeštadienio vakarą dar viena kaukė turėjo atskleisti savo tapatybę. Tai – ilgą kelią nukeliavusi Musė, po kuria slėpėsi krepšininkas Edvinas Šeškus. ...
-
Tituluota gražuolė Panceravaitė – apie skaudžią netektį, vos tragedija nesibaigusią traumą ir Bunkų
Šį sekmadienį TV3 laida „Pasaulis pagal moteris“ žiūrovus pakvies nusikelti į Londoną. Čia jų laukia pokalbis su restoranų tinklo plėtros vadove Samanta Pancerevaite. ...
-
Tai ką jis ten rūkė? Aiškinsis policija
Penktadienį 23.28 val. policijai paskambinęs pranešėjas nurodė, kad Kauno „Žalgirio“ arenoje muzikos apdovanojimų M.A.M.A. iškilmių metu vienas iš atlikėjų scenoje užsirūkė. ...
-
Dizaineris Pogrebnojus apie apsinuoginusią Burbaitę: ji sumaišė festivalius
Penktadienio vakarą praūžė laukiamiausi Lietuvos metų apdovanojimai muzikos pasaulyje – M.A.M.A. 2024. Prie raudonojo kilimo fotografų ir svečių akis labiausiai traukė modelis ir tinklaraštininkė Simona Burbaitė. Ji buvo pasipuoš...
-
Metų proveržiu tapęs Silvester Belt skyrė aštrią žinutę prezidentui: meilė yra meilė
Ketvirtadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arena ošia. Į ją susirinko ryškiausios muzikos pasaulio žvaigždės. Dvi M.A.M.A. 2024 apdovanojimų statulėles laimėjęs Silvester Belt skyrė žinutę ir Lietuvos prezidentui Gitanui Nau...
-
M.A.M.A. apdovanojimų scenoje – Pareigytės akibrokštas: Karina, kodėl?
Vos prasidėjus M.A.M.A. apdovanojimams – Nijolės Pareigytės akibrokštas grupei „Šeškės“. ...
-
Į Kauno „Žalgirio“ areną renkasi gausus būrys muzikos mylėtojų: tai – mano svajonė
Sausio 24-osios vakarą Kauno „Žalgirio“ arena tampa tikra žvaigždžių padange. Jau netrukus M.A.M.A. apdovanojimuose paaiškės, kas praėjusiais metais švytėjo ryškiausiai. ...
-
M.A.M.A. raudonasis kilimas: kaip pasipuošė žinomi žmonės
Penktadienį Kaune, „Žalgirio“ arenoje, vyksta Muzikos asociacijos metų apdovanojimai (M.A.M.A.). Ant apdovanojimų raudonojo kilimo pavakarę pradėjo rinktis žinomi Lietuvos žmonės. ...
-
Išdalintos M.A.M.A. statulėlės: pakartotas Jessicos Shy triumfas ir įžeidimai Žemaitaičiui
Ketvirtadienio vakarą praūžė laukiamiausi Lietuvos metų apdovanojimai muzikos pasaulyje – M.A.M.A. 2024. Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiais, dominavo dainininkė Jessica Shy. Šiemet jai įteiktos keturios M.A.M.A. statulėlės....