Europos Taryba susirūpino Lietuvos kalėjimų situacija: rekomenduoja didinti darbuotojų skaičių

Po vasario mėnesį vykusio vizito, ketvirtadienį paskelbtoje Europos Tarybos (ET) Kankinimų prevencijos komiteto (CPT) ataskaitoje institucija išreiškė susirūpinimą dėl Lietuvos laisvės atėmimo įstaigose pastebėto smurto tarp kalinių.

„Vizito tikslas buvo išnagrinėti, kaip įgyvendinamos komiteto rekomendacijos, pateiktos po 2021 m. periodinio vizito, ypač dėl plačiai paplitusio smurto tarp kalinių, nelegalių narkotikų gausos kalėjimuose ir tikslinių strategijų trūkumo, kurios būtų skirtos padėti dideliam skaičiui narkotikus vartojančių kalinių. Šiuo tikslu CPT delegacija surengė tolesnius vizitus Alytaus, Marijampolės, Pravieniškių ir Vilniaus kalėjimuose“, – rašoma komiteto pranešime spaudai.

„Lietuvos valdžios institucijos ėmėsi tam tikrų veiksmų šioms problemoms spręsti. Tačiau keturiuose aplankytuose kalėjimuose pastebėta padėtis rodo, kad vien tik teisiniais ir organizaciniais pakeitimais galima pasiekti tik dalinės pažangos“, – pridūrė ET.

Ataskaitoje pabrėžiami smurto tarp kalinių registravimo ir tyrimo trūkumai, taip pat daugialypės tokio smurto priežastys: neteisėtų narkotikų vartojimas, neformali kalinių hierarchija ir visiškai nepakankamas laisvės atėmimo įstaigų darbuotojų buvimas gyvenamosiose patalpose.

„Kaip atsaką Lietuva turėtų priimti kruopščiai apgalvotą strateginį požiūrį į kovą su neformalia kalinių hierarchija ir jos piktybine veikla bei padariniais, taip pat radikaliai ir skubiai padidinti laisvės atėmimo įstaigų darbuotojų (kurie turi būti tinkamai apmokami, tinkamai apmokyti ir motyvuoti) skaičių“, – akcentuojama komiteto ataskaitoje.

Jei Lietuva netaikys siūlomų rekomendacijų, komitetas gali nuspręsti padaryti viešą pareiškimą šiuo klausimu.

ELTA primena, kad pastaruoju metu Pravieniškių 1-ajame kalėjime fiksuoti du atvejai, kai nuteistieji užpuolė ir sužalojo pareigūnus.

Birželį pranešta, kad pamainos perdavimo keitimosi metu uždaroje Pravieniškių 1-ojo kalėjimo zonoje, nuteistasis šliūkštelėjo karštą vandenį Saugumo valdymo skyriaus pareigūnui į veidą. Dėl šio įvykio ir patirtų sužalojimų pareigūnas buvo pristatytas į Kauno klinikas.

Kaip skelbė portalas „Delfi.lt“, birželio 20 d. Pravieniškių kalėjime nuteistasis sužalojo pareigūną. Kaip naujienų portalui nurodė LKT, incidentas įvyko tada, kai nuteistasis buvo vedamas iš pasivaikščiojimo kiemų. Vyras paspruko nuo pareigūno ir užpuolė šalia buvusį kitą pareigūną.

Asmuo užpuolimą įvykdė su, kaip įtariama, stiklo ar plytelės šuke. Užpuolimo metu pareigūnas gynėsi, jam stipriai sužalotas delnas ir riešas. Pareigūnas išvežtas į gydymo įstaigą.

Portalo duomenimis, šį išpuolį nuteistasis planavo iš anksto. Pažymima, kad jis ne kartą yra teistas dėl vagysčių, fizinio smurto sukėlimo, žiauraus elgesio su gyvūnais.

Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjunga, reaguodama į pareigūnų užpuolimus kalėjime, suskubo pareikšti, kad minėti incidentai įvyko dėl kalėjimo administracijos vadybos politikos ir pranešė svarstanti protestuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fritz

Fritz  portretas
LT pagal kaliniu skaiciu 1000 iui gyventoju antroje vietoje ES. Tai jau sako daug pagal duomenis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių