Lietuva ruošiasi Vokietijos brigados atvykimui: nauji keliai ir kariuomenei, ir visuomenei

Lietuva ruošiasi Vokietijos brigados atvykimui. Netoli jai skirto poligono jau nutiestas ir brangus kelias, tvirtas, galintis atlaikyti sunkią karinę technika.

Šalia Rūdninkų karinio poligono atidarytos dvi atnaujintos kelio atkarpos. Kelias gražus, naujas, asfaltas atrodytų paprastas, tačiau taip nėra.

Pasirodo, tai vienas pagrindinių kelių, kuriuo riedės Vokietijos brigados sunkioji technika.

„Jis pritaikytas karinės technikos judėjimui, jeigu automagistralė, su visais pakeistas reikalavimais, kad būtų tvirtesnė, būtų palyginta su šiuo keliu, tai šis kelias tris kartus tvirtesnis“, – šnekėjo susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Niekada negali būti priklausomas nuo vieno kelio, reikia alternatyvių jungčių.

„Kelias yra pritaikytas karinio mobilumo poreikiams. Kalbant skaičiais – 130 tonų gebantis nešti kelias, kadangi sunkiąją karinę techniką pakrovus ant plokščiagrindžio tralo, būtent tiek ir sudaro svorio“, – nurodė krašto apsaugos viceministras Renius Pleškys.

Iš pradžių numatyta, kad naujas kelias turėtų būti penkių metrų pločio. Tačiau įvertinus, kad juo važinės ar bus vežama sunkioji karinė technika, reikalavimai padidinti.

„Visų pirma, jis buvo išplatintas iki aštuonių metrų, parinkta storesnė dangos konstrukcija bei sustiprinti kelkraščiai“, – teigė „Via Lietuva“ atstovas Gediminas Katinas.

Tokie dvigubos paskirties tvirtesni keliai – maždaug trečdaliu brangesni, o jų bus tiesiama ir daugiau.

„Niekada negali būti priklausomas nuo vieno kelio, reikia alternatyvių jungčių. Nepamirškime dar vieno dalyko – traukinio. Visi kariai, kurie dirbs poligone, galėtų lengvai ir greitai atvažiuoti iš Vilniaus į poligoną. Taip pat planuojama traukinio jungtis nuo Jašiūnų“, – kalbėjo susisiekimo ministras.

„Vien šiuo metu Rūdninkų poligone yra nutiesta 40 kilometrų tokių kelių. Ir dar bus tiesiama. Tai yra pagrindinės arterijos, per kurias bus vykstama, tai čia jau Vokiečių brigados kariams, bet iki to vyks ir statybininkai, ir rangovai“, – pabrėžė krašto apsaugos viceministras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Šalčininkų rajono meras tikina, kad vietos gyventojai šio kelio sutvarkymo laukė jau 30 metų. Tad jiems esą nebaisūs triukšmą ir dulkes keliantys darbai, kurie šiuo metu vyksta pačiose gyvenvietėse. 

„Pagerės susisiekimas su rajono centru, Šalčininkais. Aišku, šitas kelias padės krovininiam transportui, kuris važiuos į Vakarus“, – aiškino Šalčininkų rajono meras Zdzislavas Palevičius.

Neseniai nutiesto kelio kokybė čia pat patikrinta specialiu prietaisu. Laboratorija ant ratų technikos smūgiais išmatavo, kiek įlinksta kelio danga, o pagal tai galima spręsti, ar silpni kelio pagrindai, ar sankasa, ar pats asfalto sluoksnis.

„Čia sudėti svoriai, kad būtų galima imituoti sunkvežimio ratą. Jei oro uoste,  tai daugiau svorio sudėtume, kad galėtume matuoti besileidžiančio lėktuvo poveikį dangai“, – teigė pašnekovas.

Konkrečiai šiam keliui skirta 60 mln. eurų. Tačiau vien šiais metais į dvigubos paskirties kelių atnaujinimą valstybė ketina investuoti beveik 150 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asas

asas portretas
lansberginiai zydais neina atsiginti daba vokieciu uzves

Pilietis

Pilietis portretas
Kad taip pagrindinius kelius tvarkytu, kaip kad stengiasi del okupantu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių