Marijampolės kolegijos prašoma paaiškinimų dėl išeitinės direktoriui

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) prašo Marijampolės kolegijos tarybos paaiškinimų dėl 27 tūkst. eurų siekiančios išeitinės kompensacijos direktoriui Vaidotui Viliūnui.

Apie tai, kad taryba skyrė dešimt vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių siekiančią kompensaciją V. Viliūnui, skelbė delfi.lt – direktorius trauktis nusprendė po to, kai taryba dukart nepatvirtino jo metinės ataskaitos. Jis pats portalui teigė, kad trauktis su tokio dydžio išeitine jam pasiūlė kolegijos tarybos pirmininkė profesorė Snieguolė Matulienė.

„Marijampolės kolegija išgyvena sunkų laiką, administracijai derėtų galvoti apie kolegijos perspektyvas, o ne asmeninę gerovę švietimo įstaigos sąskaita. Akademinė laisvė veikia tik kartu su akademine atsakomybe“, - pranešime sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Ministerija Marijampolės kolegijos tarybos taip pat prašo pasiaiškinimų dėl administracijos kelionių į egzotiškas užsienio šalis.

Kaip skelbė delfi.lt, 2016-aisias V. Viliūnas, jo pavaduotoja plėtrai Rasa Zigmantaitė ir dar keli darbuotojai už 8 tūkst. eurų ES lėšų 2016-aisiais išvyko ieškoti studentų kolegijai į Zimbabvę, tai pat vyko į panašią kelionę į Indiją, V. Viliūnas išleido R. Zygmantaitę į Portugalijoje organizuotą šv. Jokūbo kelio asociacijos suvažiavimą. Asociaciją įkūrė europarlamentarė konservatorė Laima Liucija Andrikienė, R. Zigmantaitė yra dirbusi L. L. Andrikienės padėjėja.

Marijampolės kolegija ministrė ketvirtadienį įvardijo tarp trijų blogiausių įstaigų – joje pusė, t.y. 8 iš 15 studijų programų nesurinko reikiamo studentų skaičiaus. Pažymima, kad tai – didžiausias nerentabilių studijų programų skaičius iš visų bendrajame priėmime dalyvavusių Lietuvos aukštųjų mokyklų.

Pasak ministrės, sudėtinga kolegijos situacija susiklostė „atvėrus duris kiekybiniam aukštojo mokslo augimui“, jį paskatinus su rezultatais nesusietu finansavimu, nesukūrus efektyvios sistemos, užtikrinančios aukštojo mokslo kokybę, neįvertinus demografinių tendencijų, pokyčių darbo rinkoje.

Anot jos, Marijampolės kolegijos studentų skaičius pastaraisiais metais sumažėjo daugiau kaip trečdaliu: nuo daugiau kaip tūkstančio 2013 metais iki 700 praėjusiais mokslo metais, šiemet kviečiamųjų per pirmą priėmimo etapą yra dar beveik trečdaliu mažiau.

„Kolegija pasižymi dideliu administracijos aparatu, lyginant su bendru kolegijos darbuotojų skaičiumi, o išlaidos, tenkančios vieno studentų parengimui yra vienos didžiausių – 2,6 tūkst. eurų per metus. Tai lemia didelės infrastruktūros, administravimo sąnaudos“, – rašoma pranešime.

Švietimo ir mokslo ministerija taip pat nustatė, kad taryba sudaryta galimai pažeidžiant Mokslo ir studijų įstatymą: trys jos nariai yra tiesiogiai pavaldūs kolegijos direktoriui.

„Kolegijos administracija neišsprendė esminių klausimų: kaip valdyti studentų skaičiaus mažėjimą, kokios perspektyvios studijų kryptys, kaip garantuoti studijų kokybę? Lėšų „įsisavinimas“ neturint aiškių strateginių tikslų – ne tas kelias, kuriuo reikia eiti. Tad kolegijos kol kas nepasiekė ir dalis numatytų ES investicijų. Toliau labai atidžiai vertinsime kolegijos perspektyvą visame aukštojo mokslo sistemos pertvarkos kontekste“, - pabrėžia J. Petrauskienė.

Šiuo metu ministrės sudaryta darbo grupė vertina Lietuvos valstybinių kolegijų situaciją ir turės pateikti rekomendacijas dėl kiekvienos iš jų raidos perspektyvų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietė

kaunietė portretas
seniai laikas uždaryti tokias įstaigas,kokia iš jų nauda , man au mokytis važinėti kad ir į kauno mok įstaigas niekam nebutų problema

Malonu skaityti

Malonu skaityti portretas
Pagaliau turime valdančiuosius kurie skaičiuoja mūsų pinigus. Ačiū . Kaip supratau asmeninė gerovė yra aukčiau visų atsakomybių ? Ir dar stebimės mūsų mokslų kokybe? Tik zimbabvė ir tinka paieškai , oi konservatoriai konservatoriai )))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių