Minimalūs reikalavimai – ir mokantiems už studijas

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad minimalūs reikalavimai būtų nustatyti ne tik valstybės finansuojamiems, bet ir už mokslą mokantiems studentams.

Taip pat valstybė sudarys sutartis su aukštosiomis mokyklomis, studijos bus finansuojamos pagal valstybės užsakymą, universitetai galės siūlyti trejų metų trukmės bakalauro studijas, o į doktorantų rengimą bus kviečiamas įsitraukti verslas.

Tokioms Švietimo ir mokslo ministerijos pateiktoms Mokslo ir studijų įstatymo pataisoms pritarė Vyriausybė, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Pataisos toliau bus pateiktos svarstyti Seimui.

„Turime daryti viską, kad mūsų jauni, veržlūs, talentingi žmonės liktų studijuoti Lietuvoje, gautų aukščiausios kokybės išsilavinimą ir turėtų visas galimybes realizuoti savo gebėjimus – užsiimti tyrimais, įgyvendinti savo idėjas bei kurti darbo vietas sau bei kitiems“, - pranešime teigė švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Pasak pranešimo, minimalūs reikalavimai visiems studentams užtikrintų studijų kokybės augimą ir vienodus priėmimo reikalavimus stojantiesiems. Šiuo metu pretenduojantieji į valstybės finansuojamą vietą turi būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą (valstybinį, jeigu stoja į universitetus, valstybinį arba mokyklinį – jeigu stoja į kolegijas) bei užsienio kalbos brandos egzaminą ne žemesniu nei B1 lygiu.

ŠMM pranešime taip pat pažymima, kad sutartys su aukštosiomis mokyklomis – leis parengti daugiau tokių specialistų, kurių labiausiai trūksta šalyje, o kokybiškai dirbančios aukštosios mokyklos galės gauti didesnį valstybės finansavimą.

Naujuoju įstatymo projektu siūloma, kad valstybė su aukštosiomis mokyklomis kas trejus metus pasirašytų sutartis, kurios apibrėžtų valstybinės aukštosios mokyklos veiklos kryptis ir studentų priėmimo reikalavimus, o atsižvelgiant į sutarčių vykdymo rezultatus valstybinei aukštajai mokyklai gali būti skiriama iki 5 procentų papildomų lėšų nuo jai paskirtų valstybės biudžeto asignavimų.

Taip pat įstatymo projekte numatoma galimybė mokslo ir studijų institucijoms doktorantūrą vykdyti kartu su verslo subjektais. Pasak pranešimo, taip bus skatinamas bendradarbiavimas, o verslas kartu su universitetais galės atlikti rinkoje pritaikomus aukštos kokybės mokslinius tyrimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių