Naujoje Arvydo Juozačio knygoje paminėtas ir Klaipėdos kraštas

Klaipėdoje pristatyta nauja filosofo Arvydo Juozaičio knyga „Gyvųjų teatras“. Šioje knygoje uostamiesčio skaitytojai galės surasti ir dramą kurios veiksmas vyksta 19 amžiaus Klaipėdoje.

Trečiadienio vakarą Klaipėdos I. Simonaitytės bibliotekoje žmonės su nekantrumu laukė naujos rašytojo, filosofo, sportininko, ir politikos veikėjo Arvydo Juozaičio knygos pristatymo. Mat vienos iš knygos dramų veiksmas vyksta 1808 metų Klaipėdoje, o jos pagrindinė herojė yra Prūsijos karalystės karalienė Luizė.

Paklaustas kaip kilo šios knygos pavadinimas, autorius teigė, jog jį padiktavo jo paties gyvenimo filosofija.

„Šiai knygai parašiau įvadą, kuriame išsakiau savo gyvenimo filosofiją. Įvade parašiau, jog, mano nuomone, dabarties nėra. Yra tik praeitis ir ateitis. Tačiau tikiu, jog dabartis egzistuoja tik vienu atveju, jei dabartis yra teatras“, - kalbėjo knygos autorius.

Filosofas taip pat teigė, jog į pristatymą atsivežtas leidinys yra vienintelis likęs šios knygos egzempliorius. Mat, pasak A. Juozaičio, dramas Lietuvoje leisti nėra populiaru, o ribotas šios knygos tiražas jau išparduotas.

Už tai, kad į šią knygą buvo įtraukta ir Prūsijos karalienės Luizės istorija, autorius dėkojo teatro režisieriui Gyčiui Padegimui. Mat jis, pasak A. Juozaičio, ieškodamas, kas remiantis šios asmenybės gyvenimo istorija galėtų jam padėti pastatyti spektaklį, pasiūlė daugiau pasidomėti apie šį istorinį laikotarpį.

Knygos pristatymo metu paminėta, jog remiantis šios karalienės istorija ketinama statyti spektaklį, tačiau tam trūksta lėšų.

Todėl knygos pristatyme dalyvavusi laidos „Bėdų Turgus“ vedėja Edita Mildažytė visus susirinkusius iš anksto pakvietė į nuotaikingą renginį „Užgavėnių šiupinys“, kuris vyks per užgavėnes Žvejų kultūros rūmuose. Pasak akcijos iniciatorės E. Mildažytės, pinigai surinkti už bilietus į šį renginį bus skirti paremti kultūrinius miesto projektus. Tarp jų ir spektaklio apie Prūsijos karalienę Luize pastatymą.

Knygą „Gyvųjų teatras“ sudaro šešios pjesės, kuriose autorius prikelia būrį istorinių Lietuvos asmenybių. Karalius Mindaugo sūnus Vaišvilkas, Čiurlionis, imperatorienė Luizė ir prezidentienė Smetonienė, lenkų tautos simboliai Pilsudskis ir Dzeržinskis - tai tik keletas realiai egzistavusių personų, kurias autorius perkėlė į savo naujausią kūrinį.

„Šešios dramos – šešios istorijos. Visi jų herojai ir antiherojai gyvena Lietuvoje. Vienija juos žemė ir aistra gyventi. Istoriniai likimai sugulė į šešis draminius pasakojimus, padedančius aiškiau matyti tėvynės laiko ir erdvės kontūrus. Pirmosios dramos pradžia – 1236 metai, paskutiniosios pabaiga – 1945 metai“, - knygos anotacijoje rašo pats autorius.

Pristatyme taip pat dalyvavo ir pastebėjimus apie knygą išsakė teatro režisierius Gytis Padegimas bei kultūrologas Linas Poška. Renginį vedė istorikė, mokslų daktarė Silva Pocytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jūra

jūra portretas
o prie ko čia Mildažytė?

prie

prie portretas
visu bedu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių