Būstas – beveik nemokamai: tik turi vieną sąlygą

Jei svajojate apie namus, pavyzdžiui, Viduržiemio jūroje, žinia – kaip tik jums. Istrijos pusiasalyje istorinis Kroatijos miestas tikisi pritraukti naujų gyventojų parduodamas apleistą, savivaldybei priklausantį nekilnojamąjį turtą (NT) viduramžių miesto centre. Pirkėjai gali dvejus metus atidėti mokėjimą už nekilnojamąjį turtą, jei tik įsipareigoja persikelti gyventi ir renovuoti būstą. Vėliau šios išlaidos bus išskaičiuotos iš pirkimo kainos.

Istorinis Kroatijos miestas Istrijos pusiasalyje iki Antrojo pasaulinio karo priklausė Italijai. Joje gyveno daugiausia etniniai italai. Dabar gatvės čia tylios, daugybė gyvenamosios ir komercinės paskirties patalpų stovi tuščios. Vietos ekonomikai kenčiant, vietos tarybos nariai nusprendė imtis veiksmų, kad į miestelį atvyktų naujų gyventojų.

„Idėja – paskatinti miesto augimą. Klestėjimo laikais čia gyveno daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Šiandien – 5 tūkst. 850 gyventojų. Taigi, nors tuomet miestelyje buvo daug mažiau pastatų, maždaug prieš 70 metų čia gyveno beveik dvigubai daugiau žmonių nei dabar“, – kalbėjo vietos meras Edi Pastrovicchio.

Vietos valdžia planuoja už mažą kainą parduoti apleistus ar sunykusius pastatus. Pirkėjai gali dvejus metus atidėti mokėjimą už NT, jei įsipareigoja jį atnaujinti ir įsikelti. Jei jie laikysis susitarimo, galės visai nemokėti už NT, nes renovacijos išlaidos bus išskaičiuotos iš pradinės pirkimo kainos.

„Galiu kalbėti tik už save, man čia gyventi gera. Man patinka ramus gyvenimo ritmas, o dideli miestai ir visas tas triukšmas bei chaosas juose manęs niekada netraukė. Šis miestelis siūlo ramų gyvenimo būdą, jame vyrauja lengva ir paprasta atmosfera“, – tvirtino vietos gyventojas Marino Morozin.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Beje, 14 pastatų jau sulaukė 140 pirkėjų dėmesio. Dabar vietos valdžios institucijos atrinks pirkėjus ir sudarys sandorius.

„Miestas turėtų labiau stengtis kurti programas jaunimui, jaunoms šeimoms. Kad žmonės, nusprendę gyventi čia, pasirūpinę būstu, turėtų čia kokios nors veiklos, kuria galėtų užsiimti“, – įsitikinęs vietos verslininkas Matija Debeljuhas.

Kol kas vietos valdžia tikisi, kad naujoji NT įsigijimo schema pakeis miestelio likimą ir suteiks naujos energijos šiai kadaise klestėjusiai vietovei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių