Kas būtų, jei D. Trumpas laimėtų JAV rinkimus?

Pasaulį savaitę purtė žinia, kad amerikiečių prezidentas Joe Bidenas traukiasi iš politikos. Dabar spėliojama, ar vietoj J. Bideno keliama Kamala Harris sujauks kortas grįžti norinčiam D. Trumpui.

Tyrimai rodo, kad respublikonas D. Trumpas lieka ryškus favoritas. Ilgametis respublikonas, dirbęs partijos vadovybėje, Saulius Anužis sako, jog su D. Trumpu Europai būtų sunkiau. Tektų gynybai skirti daugiau pinigų. Bet siūlo nesureikšminti D. Trumpo grasinimų skaldyti, o gal išvis sugriauti NATO. Esą tai tik šūksniai rinkimams. Galinga Amerikos biurokratija gali prislopinti net prezidentą.

Apie sprogusią naujieną – J. Bideno pasitraukimą iš politikos – pasisakė, atrodo, visi, kas galėjo. ne tik pasaulio lyderiai, bet ir teroro nevengiantys Jemeno hučiai, sakė, kad jiems nesvarbu, kas užims Amerikos prezidento postą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Per rusišką prizmę analizavo rusai, teigdami, kad tiek J. Bidenas, tiek D. Trumpas yra marionetės.

Dabar klausimas, ar vietoj J. Baideno keliama K. Harris sujauks kortas D. Trumpui, kuris pastarosiomis savaitėmis įgavo pagreitį, ypač išgyvenęs bandymą nušauti.

„Buvo daug lengviau, kai mes žinojom kas. J. Bideną visi pažino, kokios jos stiprybės ir silpnumai buvo“, – teigė JAV respublikonų partijos narys Saulius Anužis.

Ilgametis respublikonas, ėjęs pareigas respublikonų partijos vadovybėje S. Anužis sako, jog dabar kelias savaites abi Amerikos partijos žiūrės ir vertins, kaip visuomenė priima vietoj J. Bideno statomą K. Harris.

O K. Harris, buvusi prokurorė, nuo pat pradžių griebė su teisėsauga reikalų turintį D. Trumpą paties D. Trumpo stiliumi.

„Smurtautojai, kurie prievartavo moteris. Sukčiai, kurie apgaudinėjo vartotojus. Melagiai, kurie pažeidinėjo įstatymus dėl naudos sau. Taigi, išgirskite, kai sakau, jog pažįstu tokius kaip Donaldas Trumpas“, – kalbėjo JAV viceprezidentė K. Harris.

Ir nors jau buvo pasirodę apklausų, neva K. Harris pirmauja prieš D. Trumpą, patikimesniais vadinami tyrimai iš atskirų valstijų rodo, kad D. Trumpas daug kur lieka ryškus favoritas. Todėl pasaulis, ypač Europa, ruošiasi, kad D. Trumpas gali grįžti.

„Jeigu laimės D. Trumpas, jo absoliutus prioritetas bus gynybos išlaidos. Kol kas trumpistai Lietuvą ir Baltijos šalis, Lenkiją mato kaip pavyzdžius. Aš neatmetu, kad išrinkus D. Trumpą, jis gali atvažiuoti į mūsų regioną ir pasakyti kokią milžinišką kalbą“, – aiškino Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Respublikonas S. Anužis sako, jog su prezidentu D. Trumpu Europai bus sunkiau, nes D. Trumpas nepamirš reikalavimų skirti daugiau pinigų gynybai.

„Ruoštis, kad gal nebus taip gerai kaip J. Bideno laikais, kai, iš principo, gavote blank check. Čia bus truputį kitokia politika“, – tikino S. Anužis.

Bet D. Anužis nemano, kad reikėtų baimintis radikaliausių D. Trumpo kalbų apie NATO. O prikalbėjęs D. Trumpas daug. Sakė, kad nuo rusų gintų tik tas šalis, kurios skiria gynybai sutartus 2 procentus BVP.

„Ir tai bus absoliuti raudona respublikonų linija, kuri gali nulemti net politinius santykius tarp Vašingtono ir kitų NATO šalių“, – sakė Ž. Pavilionis.

Iš D. Trumpo aplinkos jau skamba, kad tokios šalys kaip Lietuva gynybai turėtų skirti ne 3, o 10 procentų BVP.

„Pasisakymai yra dėl vidaus politikos. Iš tos pusės, man atrodo, kad nei Amerika, nei D. Trumpas neišeis iš NATO. Čia, man atrodo, nėra klausimas“, – tikino S. Anužis.

Nors D. Trumpas dabar turi, atrodo, vieningą visos partijos paramą. Bet tiek partija, tiek galinga Amerikos biurokratija D. Trumpą galėtų ir prislopinti.

„Kur mūsų senatoriai ir kongresmenai yra, beveik vieningai visi remia NATO“, – teigė S. Anužis.

Anot S. Anužio, Amerikoje įprasta prieš rinkimus žadėti dalykus, aiškiai žinant, kad jų nedarysi. Esą ir J. Bidenas taip siekė palankumo, kai Pensilvanijoje žadėjo naujus skalūnų gręžinius. Bet išrinktas ne tik naujų neatidarė, bet uždraudė ir senuosius.

„Tas kartais atsitinka, politikai vienaip pasako, kitaip elgiasi“, – sakė S. Anužis.

Prezidente tapus K. Harris ar bet kuriam kitam demokratų atstovui, prognozuojama, kad Amerikos politika iš esmės nesikeistų nei pačioje Amerikoje, nei pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juokas pro ašaras

Juokas pro ašaras portretas
Nieko nebūtų - visi uoliai tarnaujantys klauptųsi ant kelių ir pasižadėtų tarnauti Trampui

N

N portretas
Jis ir laimės,tai faktas,jei kas statote lošiate,tai laimėsite.Karas baigsis,tai faktas.

Kas būtų?

Kas būtų? portretas
Būtų tvarka
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių