Buvęs ES komisaras S. Dimas kandidatuoja į Graikijos prezidento postą

  • Teksto dydis:

Buvęs Europos Sąjungos (ES) aplinkos komisaras Stavras Dimas (Stavros Dimas) bus Graikijos vyriausybės kandidatas į šalies prezidento postą, antradienį pranešė premjeras Antonis Samaras.

„Geriausias įmanomas kandidatas į prezidentus yra Stavras Dimas“, – vyriausybės vadovas pareiškė kalbėdamas per nacionalinę televiziją.

73 metų S.Dimas nuo 2004 iki 2010 metų dirbo Europos Komisijoje. Dar po metų jis trumpai vadovavo Graikijos užsienio reikalų ministerijai.

300 narių parlamento balsavimas dėl prezidento Karolo Papulijo (Karolos Papoulias) pakeitimo turėjo vykti vasarį, bet dabar pirmasis jo ratas bus surengtas gruodžio 17-ąją. Antrasis ir trečiasis balsavimai numatyti gruodžio 22 ir 27 dienomis.

Šie rinkimai laikomi žūtbūtiniu išbandymu A.Samarui: jis turi 155 vietų parlamente daugumą, todėl vargu ar jo kandidatas laimės per pirmąjį ratą, o jeigu tektų rengti trečiąjį ir paskutinį balsavimą, jam reikėtų surinkti 180 balsų.

Jeigu šių rinkimų nelaimėtų, A.Samaras turėtų skelbti pirmalaikius visuotinius rinkimus tuo metu, kai apklausos rodo, jog rinkėjams priimtinesnė ultrakairioji partija „Syriza“.

Sprendimai paankstinti prezidento rinkimus ir pratęsti finansinio gelbėjimo paketą buvo paskelbti kitą dieną po Atėnuose vykusių audringų protestų, per kuriuos buvo suimti daugiau negu 300 žmonių, taip pat po balsavimo dėl biudžeto Graikijos parlamente, kuris atgaivino bauginančius prisiminimus apie skolų krizę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių