D. Trumpas pateikė 100 mln. dolerių ieškinį Teisingumo departamentui

  • Teksto dydis:

JAV eksprezidentas Donaldas Trumpas pateikė 100 mln. dolerių (91,5 mln. eurų) ieškinį Teisingumo departamentui, teigdamas, kad 2022 metais Federalinio tyrimų biuro (FTB) surengtas reidas jo rezidencijoje Floridoje, siekiant atgauti įslaptintus dokumentus, buvo politinis persekiojimas.

Ieškinyje, kuris buvo pateiktas praėjusią savaitę, bet paviešintas tik pirmadienį, generalinis prokuroras Merrickas Garlandas ir FTB direktorius Christopheris Wray kaltinami siekiu pakenkti buvusiam prezidentui.

Floridoje D. Trumpui buvo pateiktas 31 kaltinimas dėl tyčinio nacionalinės gynybos informacijos sulaikymo, nes jis atsisakė grąžinti visiškai slaptus dokumentus, paimtus iš Baltųjų rūmų, kai baigė eiti pareigas.

Praėjusį mėnesį federalinis teisėjas nutraukė bylą motyvuodamas tuo, kad kaltinimus pateikęs specialusis patarėjas Jackas Smithas buvo paskirtas neteisėtai.

2022 metų rugpjūčio 8 dieną FTB agentai, pasinaudodami federalinio teisėjo patvirtintu kratos orderiu, atvyko į D. Trumpo rezidenciją „Mar-a-Lago“ atgauti įslaptintų dokumentų, įskaitant Pentagono ir Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) įrašus, kurie, kaip įtariama, buvo nesaugiai laikomi jo namuose.

D. Trumpas, Respublikonų partijos kandidatas 2024-ųjų prezidento rinkimuose, savo ieškinyje prašo priteisti 100 mln. dolerių kompensaciją ir atlyginti mažiausiai 15 mln. dolerių (13,7 mln. eurų) teisinių išlaidų.

„Garlandas ir Wray niekada neturėjo pritarti kratai ir vėlesniam prezidento Trumpo apkaltinimui, nes pagal nusistovėjusį protokolą, susijusį su buvusiais JAV prezidentais, Jungtinių Valstijų dokumentams gauti turi būti naudojamos su teisėsauga nesusijusios priemonės“, – teigiama ieškinyje.

„Garlandas ir Wray nusprendė nukrypti nuo nustatyto protokolo, kad pakenktų prezidentui Trumpui“, – rašoma jame ir priduriama, kad tai buvo „aiškus ketinimas užsiimti politiniu persekiojimu“.

Teisingumo departamentas turi per 180 dienų atsakyti į ieškinį, pateiktą pagal Federalinį deliktinių reikalavimų aktą. Jei šalims nepavyks susitarti, ieškinys bus perduotas federaliniam teismui.

D. Trumpas jau yra pateikęs civilinių ieškinių, kuriuos paskutinę minutę atsiimdavo.

Gegužę Niujorke jis buvo nuteistas dėl 34 kaltinimų klastojus verslo dokumentus, kad nuslėptų pornografijos žvaigždei sumokėtus pinigus už tylą.

Vašingtone ir Džordžijoje D. Trumpui taip pat pateikti kaltinimai, susiję su pastangomis panaikinti 2020 metų rinkimų, kuriuos jis pralaimėjo demokratui Joe Bidenui, rezultatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių