V. Orbanui apsilankius Maskvoje, Seimo komitetas aptars galimybes užkardyti tokius vizitus

  • Teksto dydis:

Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui apsilankius Maskvoje bei Pekine, Seimo Užsienio reikalų komitetas uždaro posėdžio metu trečiadienį aptars galimybes užkardyti tokius veiksmus.

„Darome uždarą posėdį, nes norime apsvarstyti kartu su Užsienio reikalų ministerija, galbūt dar kas iš Europos parlamentarų atvyks (...). Norime apsvarstyti visas galimybes užkardyti tokius veiksmus, kuriuos turime po ranka ar kurių galbūt neturime ir turime susikurti, tuo pat metu (...) ES nuolatiniai atstovai lygiai tą pačią temą kels“, – BNS sakė Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Praėjusią savaitę V. Orbanas lankėsi Kyjive ir Maskvoje, o pirmadienį su „Taikos misija 3.0“ vyko į Pekiną iš anksto neskelbto vizito. Vengrija liepos pradžioje pagal rotacijos principą perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES).

Niekas neįgaliojo Orbano taip kalbėti, taip elgtis. Oficiali ES pozicija yra Zelenskio taikos formulė ir tarptautinės teisės paisymas.

ES ir NATO pareiškė, kad V. Orbanas į Kremlių išvyko vadovaudamasis vien savo šalies dvišaliais ryšiais su Rusija ir neturi jokių įgaliojimų kalbėti kurios nors organizacijos vardu.

„Niekas neįgaliojo Orbano taip kalbėti, taip elgtis. Oficiali ES pozicija yra Zelenskio taikos formulė ir tarptautinės teisės paisymas. O tai, ką šneka ponas Orbanas, yra iš esmės Kinijos pozicija ir vizitas ne tik į Rusiją, bet ir į Kiniją tą patį rodo“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

„Galbūt iš tikro turime aiškiai pasakyti, kad Vengrijos pirmininkavimo laiku būtent Kaja Kallas yra mūsų veidas, o viskas, ką daro Orbanas, Vengrijos užsienio reikalų ministras (...) niekaip neatstovauja mūsų šioje srityje“, – pridūrė komiteto pirmininkas.

Jis teigė, jog posėdyje bus tariamasi dėl veiksmų, kurių galima imtis įvairiais lygiais – tiek Briuselyje, tiek parlamento lygiu, tiek vyriausybių lygiu, „kaip išvengti tokių situacijų“.

Politikas taip pat svarstė, kad tokiu būdu bandoma mesti iššūkį ir būsimai Europos Komisijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Gerai tarkitės tarkitės geriausei būtu su janutiene ten sprendžiami visi seimo reikalai visi komitetai ten pasisako

Anonimas

Anonimas portretas
Jeigutau skolingi tėvai --tai tu vaikas jeigu tau skolinga valstybė ---tai tu pensininkas Jeigu tau skolingas visas pasaulis --- TAI TU UKRAINIETIS

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolis Orbanas, tikras politikas. Ne mūsų žiurkems jam pakenkti. Gali tik pakiauksėti. Bet geriau galvotų kaip spėti pasprukti, kai pareis rusai. O tai Sibiras didelis, uodai ten labai alkani....
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių