Lietuvių kūrėjo „Portalas“ Dubline ir Niujorke sukėlė chaosą: vieni mezgė ryšius, kiti krėtė pokštus

  • Teksto dydis:

Benedikto Gylio futuristinė skulptūra „Portalas“, prieš kelerius metus sujungusi Vilniaus ir Liublino miestus, dabar, atrodo, populiarėja visame pasaulyje. Gegužės 8 d. interaktyvi skulptūra sujungė Niujorką (JAV) ir Dubliną (Airija) bei tapo dideliu traukos centru.

„Portalas“ 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę tiesiogiai transliuoja vaizdą iš abiejų vietų, todėl Niujorko gyventojai gali stebėti Dublino gyventojus ir atvirkščiai. Niujorko miesto „Portalas“ įrengtas Manheteno Brodvėjaus, Penktosios aveniu (angl. Fifth Avenue) ir 23-iosios gatvės sankryžoje, o Dublino „Portalas“ – prieš judrią miesto O'Connell gatvę.

„Portalų idėja gimė iš noro sukurti erdvę pasaulio žmonėms susitikti aukščiau valstybių sienų, įsitikinimų, žodžių bei skirtumų ir pažinti planetos gyventojus, esančius toli nuo mūsų socialinių burbulų ir socialinių tinklų“, – apie projekto prasmę kalbėjo idėjos sumanytojas B. Gylys.

 

 

 

Sulaukusi didelio pasisekimo Lietuvoje, ši instaliacija sukėlė chaosą svetur – kol vieni smalsuoliai nuoširdžiai mėgavosi „Portalu“, kiti nevengė papokštauti.

Praėjus vos kelioms valandoms nuo Dublino portalo atidarymo policininkai sulaikė neblaivią apie 40 metų moterį, pranešė Airijos leidinys „Limerick leader“.

„Iš esmės ji buvo labai girta ir ten apie 20 minučių trynėsi į portalą, tada teko įsikišti pareigūnams“, – rašė internautė, pasidalijusi moters sulaikymo vaizdo įrašu, kuris netruko paplisti internete.

Suimta moteris nebuvo vienintelė Dublino gyventoja, kuri negalėjo atsispirti „Portalui“.

Kitas dublinietis savo mobiliajame telefone niujorkiečiams rodė rugsėjo 11-osios teroristinio išpuolio akimirką, kai lėktuvas rėžėsi į bokštus dvynius. Po šio vaizdo Niujorke buvo galima girdėti minios nuostabą.

Vienas airis ne kartą demonstravęs svastiką savo telefone sukėlė niujorkiečių pasipiktinimą.

Socialinių tinklų nuotr.

Vis dėlto nepaisant nemalonių išdaigų, dauguma „Portalo“ lankytojų Manhetene mėgavosi skulptūra.

Kai kurie vaikinai ja naudojosi, kad galėtų flirtuoti su merginomis, kiti praeiviai tiesiog mojavo ar demonstravo savo šokių judesius. Dar vieni pasinaudojo neįprasta galimybe užmegzti ryšį su toli esančiais artimaisiais.

23-ejų Mackenna Vickory „Portalo“ pagalba susitiko su savo tėvais, kurie šešerius metus gyvena Dubline.

„Labai linksma juos matyti, tai labai emocionalu, malonu“, – „New York Post“ leidiniui sakė ji.

Planuojama, kad Manheteno portalas veiks iki lapkričio. O vasarą visi „Portalai“ susijungs į bendrą tinklą kartu sujungdami Vilnių su Niujorku bei Dublinu.

Instaliacija „Portalas“ Vilniuje. I. Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvoje portalas buvo atidarytas 2021 m., kai dėl visą pasaulį sukausčiusios pandemijos buvo ribojamos kelionės. Šalia Vilniaus Geležinkelio stoties įkurdintas „Portalas“ sujungė sostinę su Lenkijos Liublino miestu. Ši B. Gylio ir jo vardo fondo penkerius metus brandinta idėja įgyvendinta kartu su „Vilnius tech“ „LinkMenų fabriku“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių