Nyderlandų vyriausybė nori, kad šalis taptų kuo mažiau patraukli migrantams

Nyderlandai ketina paskelbti nepaprastąją padėtį, kad apribotų į šalį atvykstančių prieglobsčio prašytojų skaičių ir padarytų ją „kuo mažiau patrauklią“ migrantams.

Dešiniųjų pažiūrų prieglobsčio ministrė Marjolein Faber sakė, kad šis žingsnis leis Nyderlandų vyriausybei „labai greitai“ sustabdyti dalies galiojančių prieglobsčio įstatymų galiojimą.

Pasak jos, Nyderlanduose bus taikomos „griežčiausios“ prieglobsčio ir imigracijos taisyklės Europoje ir bus įvesta sustiprinta sienų kontrolė.

M. Faber planuoja apriboti šeimų susijungimą, padidinti pažeidėjų ir prieglobsčio negavusių prašytojų deportacijų skaičių, taip pat sumažinti galimybes žmonėms skųsti teismo sprendimus.

Vyriausybė taip pat nori pateikti paraišką Europos Komisijai, kad jai būtų leista nukrypti nuo ES prieglobsčio ir migracijos politikos.

Atėjo metas drastiškai keisti kursą, sakė M. Faber. – „Imamės priemonių, kad Nyderlandai taptų kuo mažiau patrauklūs prieglobsčio prašytojams“.

Išsami informacija apie planą buvo paskelbta ministro pirmininko Dicko Schoofo vyriausybei Hagoje pristatant savo politinę programą.

Kasmet į Nyderlandus atvyksta apie 40 000 prieglobsčio prašytojų, dėl to, kritikų teigimu, šalyje vis labiau aštrinama būsto trūkumo problema.

Olandijos vyriausybė gali pasinaudoti karališkuoju dekretu ir krizės atveju įvesti nepaprastąją padėtį, leidžiančią jai imtis priemonių be parlamento pritarimo, kaip tai įvyko koronaviruso pandemijos metu.

Tačiau sprendimas turi būti teisiškai pagrįstas, o teisės ekspertai abejoja, ar prieglobsčio prašytojų skaičius, kuris šiuo metu yra stabilus, yra toks didelis, kad būtų galima paskelbti krizę.

Opozicinės partijos reagavo su pasipiktinimu, vadindamos vyriausybės planą nedemokratišku ir teigdamos, kad būsto krizė yra taupymo pasekmė.

Prieglobsčio prašytojų ir migrantų skaičiaus mažinimas yra vienas pagrindinių liepos mėnesį darbą pradėjusios naujosios Nyderlandų vyriausybės tikslų.

Į keturių partijų koaliciją įeina populisto Geerto Wilderso vadovaujama Laisvės partija (PVV), kuri 2023 metų lapkritį laimėjo parlamento rinkimus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių