Paryžiaus merė nėrė į Seną, kad prieš olimpiadą pademonstruotų pagerėjusią vandens kokybę

  • Teksto dydis:

Paryžiaus merė Anne Hidalgo trečiadienį pagaliau išsimaudė Senoje siekdama įrodyti, kad upė pakankamai švari ir kad joje galėtų plaukioti olimpinių žaidynių dalyviai.

Išsimaudyti Senoje merė pažadėjo prieš kelis mėnesius. Trečiadienį ji apsivilko naro kostiumą ir ištesėjo pažadą netoli savo darbovietės – įspūdingos Paryžiaus merijos – bei Dievo Motinos katedros.

Prie merės prisidėjo Paryžiaus olimpiados vyriausiasis organizatorius Tony Estanguet, buvęs kanojininkas, ir Paryžiaus regiono prefektas Marcas Guillaume'as.

„Vanduo labai, labai geras. Kiek vėsokas, bet neblogas“, – išlipusi į krantą sakė A. Hidalgo.

Nepaisant 1,4 mlrd. eurų vertės investicijų siekiant sustabdyti nuotekų patekimą į upę, Senos klausimas prieš kitą savaitę įvyksiantį Paryžiaus olimpinių žaidynių atidarymą kelia įtampą. Vandens kokybės tyrimai jau keliskart nuvylė organizatorius.

Tik nuo mėnesio pradžios, kai po stiprių liūčių periodo pagaliau prasidėjo sausesni orai, mėginiai parodė, kad upės vanduo yra pakankamai švarus plaukimo atvirame vandenyje varžyboms ir triatlonui.

 

 

Vos po devynių dienų per olimpiados atidarymą Senos upėje taip pat vyks sportininkus plukdysiančių laivų paradas.

A. Hidalgo, 65 metų socialistų lyderė, iš pradžių planavo maudytis praėjusį mėnesį, bet turėjo tai atidėti, nes bakterijų lygis iki 10 kartų viršydavo leistinas normas. Kita priežastis buvo pirmalaikiai parlamento rinkimai.

Organizatoriai nuo 2015 metų investavo į tai, kad Sena būtų tinkama olimpiadai ir kad paryžiečiai dar daug metų po žaidynių turėtų švaresnę upę. Planas apėmė didžiulės požeminės vandens saugyklos įrengimą Paryžiaus centre, kanalizacijos sistemos atnaujinimą, vandens valymo įrenginių patobulinimą.

Nors politikai vis žadėdavo pakeisti padėtį, maudytis Senoje buvo draudžiama daugiau kaip šimtmetį. Buvęs prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas) pažadą pagerinti Senos vandens kokybę buvo davęs 1988-aisiais, kai dirbo Paryžiaus mero poste, tačiau jo neištesėjo.

Sporto ministrė Amelie Oudea-Castera šeštadienį tapo pirmuoju viešu asmeniu, išsimaudžiusiu Senoje; socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip ji, vilkėdama neperšlampamą kostiumą, šoko į upę ir plaukiojo joje.

Praėjusį mėnesį, kai buvo paskelbta pradinė A. Hidalgo maudynių Senoje data, kai kas grasino savo protestą prieš olimpiadą išreikšti tuštinimusi į upę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių