Pirmoji Meksikos prezidentė moteris C. Sheinbaum – mokslininkė, turinti lietuviškų šaknų

  • Teksto dydis:

Claudia Sheinbaum sekmadienį pateko į istoriją, kai buvo išrinkta pirmąja Meksikos prezidente moterimi.

61-erių buvusi sostinės merė gavo maždaug 58–60 proc. balsų ir daugiau kaip 30-ia procentinių punktų aplenkė savo pagrindinę varžovę – opozicijos kandidatę Xochitl Galvez, skelbė Nacionalinis rinkimų institutas.

Religija

C. Sheinbaum taip pat pirmoji prezidentė šalyje, kuri yra žydė. Meksikoje gyvena viena didžiausių katalikų bendruomenė pasaulyje. Apskaičiuota, kad žydų šalyje yra apie 50 tūkst., iš kurių dauguma yra apsigyvenę Meksikoje ir apylinkėse, rašo „NBC News“

Nors naujoji prezidente nėra religinga, C. Sheinbaum save laiko kultūrine žyde ir praeityje kalbėjo apie savo paveldą.

„Užaugau be religijos. Taip mane užaugino tėvai“, –  2018 m. Meksikoje žydų organizacijos surengtame susirinkime sakė C. Sheinbaum.

Vykdydama kampaniją, C. Sheinbaum sakė, kad ji laiko save tikinčia moterimi, tačiau nėra susijusi su religija, galbūt todėl buvo palyginti mažai diskusijų apie jos tapimą pirmąja Meksikos žyde prezidente.

Lietuviškos šaknys ir mokslininkės karjera

C. Sheinbaum seneliai iš motinos pusės buvo žydai, kurie imigravo į Meksiką iš Bulgarijos prieš Holokausto pradžią, o seneliai iš tėvo pusės pabėgo iš Lietuvos praėjusio amžiaus antrajame dešimtmetyje. C. Sheinbaum tėvai gimė Meksikoje.

Prieš tampant politike, C. Sheinbaum buvo fizikė ir klimato mokslininkė, jos tėvas buvo chemijos inžinierius, o mama – biologė.

Kaip rašo „Business Day“, pirmąjį fizikos laipsnį moteris įgijo 1989 m. 1994 m. įgijo magistro laipsnį, o 1995 m. – energetikos inžinerijos mokslų daktaro laipsnį.

Užaugau be religijos. Taip mane užaugino tėvai.

2007 m. C. Sheinbaum priklausė grupei, kuri laimėjo Nobelio taikos premiją už temą apie klimato kaitos švelninimą. Ji tapo pranešimo bendraautorė, kai prisijungė prie Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos energetikos ir pramonės srityje.

2015 m. ji buvo išrinkta Tlalpano administracinio rajono mere, o vėliau atsistatydino ir užėmė Meksikos miesto merės pareigas.

2018 m. C. Sheinbaum tapo pirmąja moterimi vyriausybės vadove Meksike atkakliuose rinkimuose, aplenkdama kitus kandidatus vyrus.

Vikipedijos nuotr.

Prezidentė moteris

Meksikos rinkėjos džiaugėsi perspektyva moteriai pasiekti aukščiausią politinį postą šalyje, kur kasdien nužudoma po maždaug dešimt moterų ir mergaičių.

C. Sheinbaum laiko save feministe, jos principai ribojasi su lyčių lygybe ir moterų teisėmis. Ji taip pat remia LBGT bendruomenę.

Moteris buvo ištekėjusi du kartus. 1987 m. ji susituokė su Carlos’u Imaz’u ir santuokoje susilaukė dukters. 2016 m. jiedu išsiskyrė. 2023 m. ji ištekėjo už Jesus Maria Tarriba, kuris dirba finansinės rizikos analitiku Meksikos banke.

C. Sheinbaum savo šešerių metų prezidento kadenciją pradės spalio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Žydas ne lietuvis, kad pabėgo iš Lietuvos lietuviškų šaknų neprisideda.

rabinovicius

rabinovicius portretas
as ne tik saknu turiu

aha , kur gi ne !

aha , kur gi ne ! portretas
Geriau parašykite - o kas pasaulyje neturi ? Jeigu jau atkapstė , kad net B.Obama turi ,,šaknų'' mūsų ašarų pakalnėje iš kokio tai proprosenelio ...Neilo Armstrongo močiutė ,,griešijo'' kur tai suvalkijoje ... :))) ... ir iš kur traukia tokią info?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių