Seulas: Šiaurės Korėja paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas

Šiaurės Korėja paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, bet vienas bandymas baigėsi nesėkme, pirmadienį pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Tai įvyko praėjus dienai po to, kai Pchenjanas perspėjo apie „lemtingas pasekmes“ po didelių Seulo ir sąjungininkų karinių pratybų.

Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas (JCS) sakė, kad kariuomenė fiksavo du paleidimus: pirmąjį 5.05 val. vietos (sekmadienį 23.05 val. Lietuvos) laiku, o antrąjį – maždaug po 10 minučių.

„Trumpojo nuotolio balistinė raketa, paleista apie 5.05 val., nuskriejo maždaug 600 km“, – sakoma pranešime.

Antroji raketa nuskriejo 120 kilometrų.

„Šiuo metu Pietų Korėjos ir JAV institucijos išsamiai analizuoja specifikacijas“, – sakoma JCS pranešime.

JCS atstovas Lee Sung-junas (Li Sungdžunas) sakė, kad antrosios raketos skrydis buvo neįprastas ankstyvojoje stadijoje ir pridūrė, kad jei ji būtų sprogusi ore, jos trajektorija rodo, kad nuolaužos galėjo nukristi Šiaurės Korėjoje.

JCS pranešime nurodoma, kad „kariuomenė sustiprino stebėjimą ir budrumą ruošdamasi tolesniems paleidimams“.

Pchenjanas sekmadienį pasmerkė bendras Pietų Korėjos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų karines pratybas, pavadino jas „azijietiška NATO versija“ ir perspėjo apie „lemtingas pasekmes“.

Praėjusią savaitę nuo ketvirtadienio iki šeštadienio vykusiose pratybose „Freedom Edge“ buvo išbandoma balistinių raketų ir oro gynyba, rengti kovos su povandeniniais laivais ir gynybiniai kibernetiniai mokymai.

Pratybose taip pat dalyvavo Vašingtono branduolinis lėktuvnešis „USS Theodore Roosevelt“, Tokijo valdomų raketų minininkas „JS Atago“ ir Seulo naikintuvas KF-16.

Pchenjanas visada smerkė panašias kombinuotas pratybas kaip invazijos repeticijas, tačiau Seulas gynė naujausius mokymus, sakydamas, kad tai yra daugelį metų reguliariai rengiamų gynybinių pratybų tąsa.

Šiuo metu Pietų Korėjos ir JAV institucijos išsamiai analizuoja specifikacijas.

Daugybė bandymų

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėja teigė sėkmingai išbandžiusi kelias kovines galvutes galinčią nešti raketą, tačiau Pietų Korėja skelbė, kad paleidimas baigėsi ore įvykusiu sprogimu.

Santykiai tarp abiejų Korėjų yra atsidūrę viename iš žemiausių taškų per pastaruosius kelerius metus, o Šiaurės Korėja nuolat bando ginklus ir siunčia į pietus balionus, pilnus šiukšlių.

Pchenjanas teigia, kad taip keršija už balionus, prikrautus prieš režimą nukreiptų propagandinių lankstinukų, kuriuos į šiaurę siunčia Pietų Korėjos aktyvistai.

Reaguodama į nesibaigiančius Šiaurės Korėjos raketų paleidimus, Pietų Korėja visiškai sustabdė įtampą mažinančią karinę sutartį. Ji taip pat trumpam atnaujino propagandines transliacijas per garsiakalbius ir surengė priešgaisrines pratybas netoli sienos.

Pietų Korėja nerimauja dėl šylančių Šiaurės santykių su izoliuota kaimyne Rusija.

Šiaurės Korėja kaltinama pažeidusi ginklų kontrolės priemones, tiekdama Rusijai ginklus, kad ši galėtų panaudoti juos kare Ukrainoje. Tuo metu Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) birželį Pchenjane priėmė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, taip demonstruodami vienybę.

JCS atstovas Lee Sung-junas atsisakė komentuoti, paklaustas, ar naujausias Šiaurės Korėjos surengtas paleidimas galėjo būti raketų, skirtų Rusijai, bandymas.

Šiaurės Korėjoje šiuo metu taip pat vyksta svarbus partijos susitikimas, kurį atidarė Kim Jong Unas, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Tiek Šiaurės Korėjos politikoje, tiek karinėje politikoje geriausia gynyba dažnai yra geras nusižengimas“, – sakė Seulo „Ewha“ universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley (Leifas Erikas Izlis).

„Šie raketų paleidimai greičiausiai yra Kim Jong Uno režimo būdas kompensuoti naujausius nesėkmingus bandymus, kuriais siekiama padaryti įspūdį vietinei auditorijai per valdančiosios partijos posėdžius“, – teigė jis.

„Pchenjanas taip pat yra pasiryžęs neatrodyti silpnas, kol Pietų Korėja rengia gynybos pratybas su Japonija ir JAV“, – nurodė ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių