PSO ramina, kad „b raupai“ nėra naujasis COVID-19

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį pareiškė, kad „b raupų“ (angl. mpox) protrūkis nėra dar viena COVID-19 pandemija, nes šis virusas ir jo kontrolės priemonės jau yra žinomos.

PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge nurodė, kad „b raupų“ plitimą galima sustabdyti, tačiau vis dar reikia atlikti daugiau pavojingesnės jų atmainos tyrimų.

2022-ųjų gegužę visame pasaulyje smarkiai padaugėjo užsikrėtusiųjų „b raupais“. Tąkart PSO teigė, kad dažniausiai jais užsikrečia jauni vyrai, turintys lytinių santykių su kitais vyrais, daugiausia miestuose.

Pasireiškus šiam protrūkiui, PSO paskelbė tarptautinio masto ekstremalią visuomenės sveikatos situaciją, trukusią nuo 2022-ųjų liepos iki 2023-iųjų gegužės.

H. Kluge pabrėžė, kad „b raupai“ nėra naujasis COVIDas“.

„Mes žinome, kaip kontroliuoti „b raupus“. Ir Europos regione reikia imtis priemonių, kad būtų visiškai panaikintas jų perdavimas, – sakė jis vaizdo ryšiu vykusiame susitikime su žiniasklaida. – Prieš dvejus metus, tiesiogiai bendradarbiaudami su labiausiai paveiktomis bendruomenėmis, suvaldėme „b raupus“ Europoje.“

„Vykdėme griežtą priežiūrą, kruopščiai ištyrėme naujų atvejų kontaktus ir teikėme patikimus visuomenės sveikatos patarimus, – tęsė H. Kluge. – Elgsenos pokyčiai, nediskriminaciniai visuomenės sveikatos veiksmai ir skiepijimas nuo „b raupų“ prisidėjo prie protrūkio suvaldymo.“

Antradienį H. Kluge taip pat bandė nuraminti gyventojus sakydamas, kad užsikrėtimo rizika nėra didelė.

„Ar mes ketiname uždaryti PSO Europos regioną, tai dar vienas COVID-19? Atsakymas yra aiškus: ne“, – sakė jis.

H. Kluge pridūrė, kad pagrindinis užsikrėtimo būdas tebėra artimas sąlytis per odą.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad vis dar išlieka oro lašelinio perdavimo pavojus, pavyzdžiui, namuose arba ligoninėse ūmios „b raupų“ fazės metu.

„Perdavimo būdai vis dar šiek tiek neaiškūs. Reikia atlikti daugiau tyrimų“, – nurodė PSO Europos regiono direktorius.

PSO atstovas Tarikas Jašarevičius sakė, kad šiuo metu Jungtinių Tautų sveikatos agentūra nėra pateikusi rekomendacijų dėl medicininių kaukių dėvėjimo.

„Mes nerekomenduojame masinio skiepijimo. Rekomenduojame naudoti vakcinas protrūkio metu toms grupėms, kurioms gresia didžiausia rizika“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę PSO paskelbė, kad spartus naujosios atmainos plitimas Afrikoje yra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatos situacija. Tai aukščiausio laipsnio pavojaus signalas, kokį gali paskelbti PSO.

PSO taip pat nurodė, kad netrukus Europoje gali pasitaikyti daugiau įvežtinių „b raupų“ atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių