Europos futbolo karūną pasiglemžė Raudonoji furija

„Tai geriausia gimtadienio dovana, kokios tik galėjau prašyti. Svajonės išsipildymas“, – triumfavo Lamineʼas Yamalis. Prieš pat Europos čempionato Vokietijoje finalą 17-ąją sukaktį atšventęs futbolo vunderkindas puikiu žaidimu prisidėjo prie Ispanijos rinktinės triumfo.

Gerino rekordus

Raudonoji furija („La Furia Roja“) – kerštinga mitine deive praminta Ispanijos rinktinė – nauja Europos futbolo karalienė. Į „EURO2024“ turnyro viršūnę Luiso de la Fuente auklėtiniai įkopė finale Berlyne 2:1 patiesdami Anglijos ekipą.

Rekordinį ketvirtąjį Senojo žemyno čempionų titulą ispanai nuskynė taip pat užtikrintai, kaip ir žygiavo visą pastarąjį mėnesį. Finale po atsargaus pirmojo kėlinio komandos sprogo antrajame. Jau 47 min. Lamineʼas Yamalis įsiveržė į baudos aikštelę ir atliko patogų perdavimą Nico Williamsui. Jis techniškai pasiuntė kamuolį į vartų tinklą. Britus į žaidimą grąžino Coleʼas Palmeris. Vos prieš 3 min. aikštėje pasirodęs saugas preciziškai tiksliu tolimu spyriu išlygino rezultatą. Kai jau atrodė, kad finale prireiks pratęsimo, savo žodį tarė ispanų atsarginis – Mikelis Oyarzabalis. Jis griūdamas pasiekė į vartininko aikštelę skersuotą kamuolį – 2:1.

Ispanijos rinktinė tapo pirmąja istorijoje, laimėjusia visas septynerias turnyro rungtynes be baudinių serijos. L. De la Fuente auklėtiniai pelnė daugiausia istorijoje – penkiolika įvarčių. Anglija tapo pirmąja rinktine Europos čempionato istorijoje, pralaimėjusia du finalus iš eilės. 2021 m. anglai tik po baudinių serijos turėjo pripažinti Italijos pranašumą.

Universalas: Rodrigo (su kamuoliu) sulaukė įvertinimo už tobulą ispanų atakų organizavimą ir patikimą gynybą. / „Scanpix“ nuotr.

Aplenkė brazilų legendą

Ispanai susižėrė ir šūsnį individualių apdovanojimų. Geriausiu turnyro žaidėju buvo išrinktas jų saugas Rodrigo Hernandezas. Nuskinti laurus „Manchester City“ klubo saugui nesutrukdė net tai, kad lemiamu momentu jo aikštėje nebuvo. 28-erių metų žaidėjas pirmajame kėlinyje patyrė kelio traumą ir per pertrauką buvo pakeistas.

Vokietijoje jis pelnė vieną įvartį aštuntfinalyje į Sakartvelo vartus. Tačiau daugiausia komplimentų Rodrigo pelnė dėl naudingo žaidimo organizuojant saviškių atakas ir griaunant varžovų išpuolius. Jis tapo turnyro lyderiu pagal perdavimų tikslumą.

Geriausiu jaunuoju (22 metų ir jaunesni) pirmenybių žaidėju buvo išrinktas L. Yamalis. Ispanijos rinktinės dešinysis puolėjas atliko net keturis rezultatyvius perdavimus. Jis taip pat pagerino futbolo karaliumi vadinamo brazilo Pele rekordą, gyvavusį nuo 1958 m. L. Yamalis tapo jauniausiu žaidėju, žaidusiu vieno iš dviejų svarbiausių turnyrų (Europos arba pasaulio čempionatų) finaluose. Pele pasaulio pirmenybių finale rungtyniavo būdamas 17 metų ir 249 dienų. L. Yamaliui sekmadienį finale buvo 17 metų ir 1 diena.

Vertė šovė į debesis

Lemiamame mače jis, drauge su N. Williamsu ir saugu Dani Olmo, buvo vienas geriausių ispanų žaidėjų. Beje, yra didelė tikimybė, kad čempionate ryškiai atsiskleidęs 22 metų N. Williamsas netrukus prisijungs prie L. Yamalio ir „Barcelona“ klube. Katalonai derasi su Bilbao „Athletic“ ekipai dėl puolėjo įsigijimo.

„Buvo sunku, kai jie išlygino rezultatą, bet ši komanda yra tiesiog neįtikėtina, nes mes niekada nepasiduodame“, – ekipos draugus aukštino L. Yamalis.

Marokiečio ir išeivės iš Pusiaujo Gvinėjos sūnus per mėnesį Vokietijoje smarkiai pasikėlė savo rinkos vertę. Nors oficialiai jo vertė neviršija 100 mln. eurų, teigiama, kad dar prieš keletą savaičių „Paris Saint Germain“ klubas „Barcelona“ ekipai už jį pasiūlė 200 mln. eurų, o vėliau pakėlė sumą iki 250 mln. eurų. Toks sandoris ispanų futbolo perlą padarytų brangiausiu žaidėju istorijoje. Kol kas didžiausia mokėta suma – už kitą „Barcelona“ talentą Neymarą. PSG klubas 2017 m. už brazilą paklojo 222 mln. eurų.

Ispanija labiau kontroliavo žaidimą ir buvo geriausia čempionato komanda.

Badas tęsiasi

Visai kitokios nuotaikos tvyrojo Anglijos rinktinės stovykloje. Antrą finalą iš eilės pasiekusios, bet taip ir nelaimėjusios komandos titulų badas tęsiasi jau 58 metus. Jos treneriui Garethui Southgateʼui tai buvo 102-os rungtynės prie rinktinės vairo ir vos 18-as pralaimėjimas.

Tiesa, nesėkmę G. Southgateʼas patyrė ir prieš trejus metus vykusio Europos čempionato lemiamame mūšyje.

„Savo sirgaliams padovanojome vienus geriausių vakarų per pastaruosius 50 metų. Tuo labai didžiuojuosi. Žaidėjams tenka didžiuliai nuopelnus už tai, ką pasiekėme. Tačiau kai esi taip arti, turi pasinaudoti savo šansu“, – po finalo dėstė G. Southgateʼas.

„Kovėmės iki pat pabaigos ir turėjome puikią galimybę paskutinėmis minutėmis išlyginti rezultatą. Vis dėlto nepakankamai gerai kontroliavome kamuolį. Gerai gynėmės, tačiau tuomet, kai gauni kamuolį, turi išsivaduoti iš spaudimo. To mums padaryti nepavyko. Ispanija labiau kontroliavo žaidimą ir buvo geriausia čempionato komanda“, – pripažino anglų strategas.

Spręs dėl ateities

Nepaisant pralaimėjimo, G. Southgateʼas sulaukė pasiūlymo pratęsti sutartį su Anglijos futbolo asociacija. Vis dėlto vairininkas atskleidė neskubėsiąs apsispręsti dėl savo ateities. Tačiau apie rinktinės perspektyvas treneris kalbėjo itin optimistiškai.

„Esame tikrai geroje padėtyje. Dauguma šios rinktinės narių žais 2026 m. pasaulio čempionate ir galbūt net kitose Europos pirmenybėse. Turime gerus pamatus, nuostabių jaunų žaidėjų ir net tie, kurie dabar yra jauni, jau turi daug patirties. Daugelis šios rinktinės narių bus čia ir po dviejų, keturių ar net aštuonerių metų“, – dėstė vedlys.

Tiesa, Anglijos rinktinėse tikriausiai nebebus nebebus Harry Kaneʼo. Su 30-mečiu puolėju šiame Europos čempionate buvo siejamos didžiulės viltys. Jis pelnė tris įvarčius ir pasidalijo „Auksinio batelio“ apdovanojimą kartu su Cody Gakpo, Georgesu Mikautadze, Dani Olmo, Jamaliu Musiala ir Ivanu Schranzu. Tačiau lemiamais momentais H. Kaneʼas buvo menkai pastebimas ir sulaukė kritikos dėl savo sportinės formos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių