ECB vėl gali mažinti palūkanų normas

Ekonomikos apžvalgininkai ir bankų analitikai prognozuoja, kad Europos centrinis bankas (ECB) kovo mėnesį gali vėl sumažinti bazines palūkanų normos – jau trečią kartą per pastarąjį pusmetį.

ECB vadovas Jeanas Claude'as Trichet neatmetė tokios galimybės. Tačiau patikino, kad palūkanos nebus sumažintos iki nulio.

„Mes teikiame euro zonos bankams – ir tai išimtinis reiškinys – neribotą likvidumą laikotarpiui nuo vienos savaites iki šešių mėnesių taikant atitinkamą įkaitą. Tačiau šios priemonės bus taikomos tiek, kiek bus būtina“, – kalbėjo J.C.Trichet.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad vaidmuo, kurį atlieka pasaulio centriniai bankai, siekdami užtikrinti rinkų stabilumą, tampa vis pastebimesnis. Jis taip pat dar kartą pabrėžė, kad pagrindinis ECB tikslas - išsaugoti kainų stabilumą ir rūpintis, kad euro zonos infliacija neviršytų 2 proc.

Be to, šios savaitės pabaigoje vykusiame susitikime su žiniasklaida ECB vadovas apgynė Airiją, pareikšdamas, kad ji „nėra silpnoji euro zonos grandis, euro zonoje silpnų grandžių nėra. Apskritai, manau, kad iš esmės nėra teisinga vadinti kurią nors atskirą šalį silpnąja euro zonos grandimi“

J.C.Trichet stojo ginti Airijos po šią Europos žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų, kad Airijai gali grėsti bankrotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių