Elektra pigs vidutiniškai 4 centais

Nacionalinės energetikos grupės "Leo LT" įmonių sąskaita elektros tarifas nuo liepos 1-osios gali būti mažinamas 1,67 cento, ir dėl to grupė šiemet negautų apie 52 mln. litų pajamų. Bendras tarifas turėtų mažėti vidutiniškai 4 centais.

"Galutinis sprendimas ir, sakykime, galimybės - "Leo LT" grupės indėlis į tarifą yra 1,67 cento. Atsižvelgiant į visus galimus nuostolius, negautas pajamas - praktiškai tai yra maksimali riba. Žiūrėjome visas galimybes, jų daugiau šiuo metu daugiau tiesiog nėra", - po "Leo LT" stebėtojų tarybos posėdžio žurnalistams sakė jos valdybos pirmininkas Rimantas Vaitkus.

"1,67 cento - tai yra, kaip teigia įmonių atstovai, tiek, kiek jie gali suspausti sąnaudų šiais metais, nekeičiant biudžetų", - teigė "Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininkas ir Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

Jis pareiškė rezervų matantis gamyboje, tačiau negalėjo nurodyti, kiek tiksliai bus mažinamas elektros tarifas.

V.Poderys užtikrino, kad elektros tarifo mažėjimo gyventojai nuo liepos gali tikėtis, o galutiniai sprendimai turėtų būti priimti kitą savaitę.

"Visų energetikos ekspertų nuomonė yra viena - turi būti atstatyta teisinga proporcija tarp tarifo ūkio subjektams ir buitiniams vartotojams, nes šiuo metu ūkio subjektai moka per daug, palyginti su buitiniais vartotojais. Aš asmeniškai būčiau už tai, kad gyventojams turi būti mažinama mažiau, o ūkiui - daugiau. Kažkiek centų gyventojams tikrai mažės, kiek tiksliai - kol kas negaliu pasakyti", - sakė "Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininkas.

Jis teigė, kad vidutinis tarifo sumažinimas 4 centais išlieka, tačiau ūkiui, kuris subsidijuoja gyventojus, elektra galėtų pigti daugiau nei 4 centais, o gyventojams - mažiau.

"Kol nėra galutinių sprendimų - 4 centais ar ne 4 centais, tiksliai negaliu sakyti tų skaičių. 4 centai yra siektinas dydis, o kaip jis bus išskaidytas, bus matyt kitą savaitę", - teigė V.Poderys.

Anot R.Vaitkaus, "Leo LT" ketina sutaupyti mažiau pinigų išleisdama transportui, suplanuotiems darbams, kuriuos galima atlikti mažesnėmis sąnaudomis, tačiau darbuotojų atleisti ar mažinti atlyginimų neketinama.

"Biudžetai įmonėms nekeičiami, tai yra biudžeto planas, buvo planuota, kad bendra įmonių grupė nedirbtų nuostolingai. Darbuotojų atleidimai tikrai į šitą tarifo planą neįeina, algų mažinimas - lygiai taip pat", - teigė R.Vaitkus.

V.Poderys sakė, jog dėl algų "Leo LT" grupėje bus atskiras klausimas, tačiau jis dar į darbotvarkę neįtrauktas.

Energetikos ministerija praėjusią savaitę pareiškė nesutinkanti su valdybos siūlymu elektros tarifą mažinti gamybos sąskaita. Ministerija kreipėsi į stebėtojų tarybą, kad ši rekomenduotų valdybai tarifo mažinimą sieti tik su "Leo LT" ir jos antrinių įmonių veikla.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas praėjusį penktadienį kreipėsi į V.Poderį ir ieškant rezervų pasiūlė "Leo LT" stebėtojų tarybai 50 proc. sumažinti įmonės personalo skaičių, tiek pat - valdybos ir visų darbuotojų atlyginimus, taip pat grupės įmonių valdybų ir vadovaujančių darbuotojų atlyginimus.

Be to, prašoma "Leo LT" stebėtojų tarybai pavesti bendrovės valdybai parengti tolesnę elektros energijos tarifų mažinimo strategiją per elektros energijos perdavimo bei skirstymo kainas.

Naujos elektros kainos turi būti paskelbtos prieš mėnesį - vėliausiai gegužės pabaigoje.


Šiame straipsnyje: elektraLeo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių