- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Lietuvoje restoranas labai romantizuojamas, žmonėms atrodo, kad užtenka išsinuomoti patalpą, pastatyti keletą stalų, kėdžių, nupirkti lėkščių ir jau jį turi“, –- sako bene geriausiai žinomas šalies virtuvės šefas, kulinarijos studijos „Gastronomika“ ir dar keturių restoranų įkūrėjas Liutauras Čeprackas.
Savo žiniomis jis nori dalintis su kitais, užtat šį rudenį, Vilniuje, rengia pirmąjį Lietuvos gastronomijos forumą.
„Creditinfo“ teigia, kad maitinimo verslas yra vienas rizikingiausių ir kasmet dažniausiai bankrutuojančių verslų. Nuosavus restoranus kūręs virtuvės šefas L. Čeprackas neabejoja, kad pradedantiesiems visada kyla galybė neatsakytų klausimų: nuo ko pradėti? Kaip gerai idėjai rasti investicijų, kaip sumaniai komunikuoti tai, kas vyksta restorane?
Liutauras įsitikinęs – restoraną atidaryti gali bet kas, tačiau didžiausias iššūkis – kaip jį išlaikyti. „Štai todėl ir kilo sumanymas šį rudenį surengti Lietuvos gastronomijos forumą, kuriame savo patirtimi ir įžvalgomis galėtų dalintis geriausi savo srities profesionalai bei praktikai iš Lietuvos ir užsienio“, – dėsto savo naują idėją ir neabejoja, kad laikas tokiam forumui labai tinkamas – pasaulyje ir Lietuvoje maisto kultūra išgyvena pakilimo laiką.
Pirmojo gastronomijos forumo tema – restoranas. „Ir vien noro čia neužtenka, teorinės ir praktinės žinios – būtinos, – įsitikinęs vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų. – Mūsų forumo tikslas – atsakyti į klausimą, kas tai yra restoranas ir koks yra restoranų verslas.“
Apie tai forume kalbėti rengiasi žinomiausi Lietuvos virtuvės šefai: Vilniaus restoranų „Stebuklai“ ir „Džiaugsmas“ įkūrėjas Martynas Praškevičius, Klaipėdos restoranų „Momo grill“ ir „Monai“ savininkas Vytas Samavičius, restoranų „Time“, „Dine“, „Somm“ ir „Rise“ bendraturtis ir virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, „White Guide 2017“ antruoju geriausiu restoranu Taline pripažinto restorano „Noa“ šefas Tonis Siguras, bei garsaus restorano Rygoje „Bibliotheka“ šefas Janis Martinsas. Pripažinti virtuvės šefai ne tik žodžiais dalinsis savo patirtimi, scenoje jie pagamins po vieną patiekalą.
„Forume kalbėsime apie pasaulio restoranų verslo tendencijas, nagrinėsime Lietuvos restoranų verslo istoriją, išgirsime garsių restoranų sėkmės istorijas ir iššūkius, kuriuos jiems reikėjo nugalėti, aiškinsimės, kaip sėkmingai startuoti ir kada geriausiai parduoti savo verslą, gilinsimės ne tik į maisto ir vyno, bet ir alaus ir maisto derinimo subtilybes. Detaliai aptarsime restoranų reitingavimo principus bei „Švyturio-Utenos alaus“ inicijuotą projektą „30 geriausių restoranų Lietuvoje“. Aiškinsimės, kodėl maitinimo įstaigoms būtina PVM lengvata, o „Verslios Lietuvos“ atstovai pristatys restoranų finanasavimo galimybes“, – apie forumo programą pasakoja jo sumanytojas Liutauras Čeprackas.
Jau nuspręsta, kad Lietuvos gastronomijos forumo vedėjais ir diskusijų moderatoriais taps forumą organizuojantis Liutauras Čerpackas ir renginių vedėjas, vienas daugiausiai „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotų restoranų aplankęs lietuvis – Jogaila Morkūnas.
Pranešimą apie aptarnavimo kultūrą forume skaitys geriausio Švedijos restorano „Esperanto“ someljė bei someljė pasaulio čempionų treneris Sorenas Polonius. Restoranų kominikaciją socialiniuose tinkluose nagrinės reklamos agentūros „Ketchup“ įkūrėjas Modestas Švoba. Apie Lietuvos restoranų istoriją pasakos profesorius Rimvydas Laužikas, apie maisto derinimą – Lietuvos somelje asociacijos prezidentas, restoranų „Time“, „Dine“, „Somm“ ir „Rise“ bendraturtis Arminas Darasevičius. Viską apie reikalavimus ir leidimus restoranams žinantis Martynas Rimavičius nagrinės klaidas, kurias daro restoranų kūrėjai, ruošdami dokumentus ir bei įrengdami restoranų patalpas. Apie restoranų meniu ir jo sėkmę kalbės maisto kritikas Andrius Užkalnis.
„Nuostabu, kad atsirado daugybė žmonių, kurie nori dalintis tuo, ką žino“, – sako Liutauras Čeprackas.
„Lietuvos gastronomijos forumas 2017: restoranų verslo iššūkiai ir plėtra“ – lapkričio 15 dieną Lietuvos konferencijų ir parodų centre „Litexpo“.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kelionių organizatoriai: tikrai yra kelialapių juokingomis kainomis
Lietuvoje ir Europoje pastaraisiais metais žiemą trūkstant sniego, lietuviai šaltojo sezono atostogas vis dažniau praleidžia slidinėdami Skandinavijos šalyse, tačiau aktyviai keliauja ir po šiltuosius kraštus, sako turizmo ve...
-
Lietuvoje pernai registruoti 42 baltarusiški traktoriai – dukart mažiau nei užpernai
Lietuvoje praėjusiais metais buvo registruoti 42 baltarusiškai traktoriai, tai yra maždaug du kartus mažiau negu užpernai, šeštadienį pranešė LNK žinios. ...
-
Generalinis komisaras finansavimą vidaus saugumui ragina susieti su BVP
Lietuvos policijos generalinis komisaras Arūnas Paulauskas ragina vidaus saugumo tarnybas finansuoti skiriant fiksuotą procentą nuo šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), kaip finansuojama krašto apsauga. ...
-
Vilniuje norima įvesti rinkliavą už dalijimąsi paspirtukais ir dviračiais
Vilniuje ketinama įvesti rinkliavą už leidimus dalintis elektriniais paspirtukais ar dviračiais. Vieno euro mėnesio rinkliavą joms reikėtų mokėti už kiekvieną siūlomą paspirtukų ar dviratį. ...
-
Byla dėl Kinijos sankcijų Lietuvai bus tęsiama
Europos Komisiją (EK) tęs bylą Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) dėl galimų Kinijos prekybos ribojimų Lietuvai, penktadienį skelbia LRT. ...
-
ILTE: paskolų galės gauti ne tik gaminantys vartotojai
Saulės ir vėjo parkų, skirtų gaminantiems vartotojams, vystytojams bus išdalyta iki 100 mln. eurų paskolų už ne daugiau kaip 3 proc. metų palūkanas, pranešė nacionalinis plėtros bankas ILTE. ...
-
Kai kuriems elektros vartotojams gresia naujas mokestis
70 tūkst. elektros vartotojų gresia naujas mokestis. Uždelsus deklaruoti skaitiklių rodmenis ilgiau nei metus, šį darbą už gyventojus atliks ESO darbuotojai. O už rodmenų nurašymą dar teks susimokėti beveik 22 eurus. Iki šiol u...
-
Šimkus: prieš didinant mokesčius, peržvelkime lengvatas
Prieš svarstant, kuriuos mokesčius reiktų didinti, norint pasiekti reikalingą gynybos finansavimą, reiktų peržvelgti šiuo metu taikomas lengvatas, mano Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus. Pasak jo, jei nebūt...
-
Vaičiūnas: turėtume diskutuoti apie bendrą elektrinę
Vasarį su Europos tinklais susijungusios Baltijos šalys galėtų pradėti diskusijas dėl bendros elektrinės statybų, sako Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. ...
-
Pinigai gynybai: naudos gyventojų santaupas bankuose?
Lietuvai planuojant iki 2030 metų gerokai padidinti gynybos finansavimą, prezidento Gitano Nausėdos patarėjas sako, jog lėšų tam pirmiausia reikėtų skolintis, o ilgalaikėje perspektyvoje tikimasi jų surinkti iš augančios šalies ...