Leo LT inicijuoja bendros Baltijos šalių rinkos sukūrimą

Nacionalinė elektros energetikos bendrovė Leo LT inicijuoja bendros Baltijos šalių elektros energijos rinkos sukūrimą.

Jos atsiradimas leis Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje sukurti vieningą planavimo ir prekybos sistemą, suteiks galimybę elektros energijos tiekėjams bei gamintojams nevaržomai prekiauti ir konkuruoti tarpusavyje.

Tokią bendrovės poziciją pristatė Leo LT valdybos pirmininkas Gintautas Mažeika, šiandien Vilniuje vykusioje Lietuvos ekonomikos konferencijoje.

„Konkurencija spartins energetikos plėtrą ir pasiūlą regione, tad vieningos Baltijos šalių elektros energijos rinkos suformavimas itin svarbus visiems energijos vartotojams. Be to, tokios rinkos atsiradimas drauge su kitais Leo LT strateginiais energetikos projektais padės užtikrinti sklandų aprūpinimą elektros energija po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo“, - sakė G. Mažeika.

Jo teigimu, bendros Baltijos valstybių didmeninės rinkos prekyba gali būti paremta geriausią Europos praktiką turinčios Nord Pool rinkos principais.

Europos Komisija (EK) bendros Baltijos šalių elektros energijos rinkos sukūrimą yra išskyrusi į atskirą projektą, kurio plėtrą koordinuoja Europos Komisijos Energijos ir Transporto departamentas, kontroliuoja Aukšto lygio grupė.

EK sukurtoje darbo grupėje dalyvauja ir Leo LT atstovai. Planuojama, kad rinka bus įvedama etapais, lygiagrečiai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Bendros Baltijos šalių elektros energijos rinkos įvedimo planas EK bus parengtas iki 2009 metų liepos 1 dienos.

Kalbėdamas Lietuvos ekonomikos konferencijoje G.Mažeika taip pat pristatė kitus svarbius sprendimus siekiant patikimai aprūpinti šalies gyventojus elektros energija uždarius Ignalinos atominę elektrinę. Tarp jų prioritetiniais įvardijamas Baltijos elektros energetikos sistemų sujungimas su Vakarų Europos energetikos sistema UCTE sinchroniniam darbui, elektros energijos jungtys su Lenkija ir Švedija, naujų gamybos pajėgumų siekiant užtikrinti vartojimo ir gamybos balansą pasitelkimas iš atsinaujinančių energijos šaltinių ir naujosios atominės elektrinės projekto įgyvendinimas.

Leo LT vadovo teigimu, artimiausi ne mažiau svarbūs uždaviniai rengiantis Ignalinos atominės elektrinės uždarymui yra elektros energijos importo užtikrinimas - svarstomos galimybės pirkti elektrą iš Skandinavijos, Estijos, Latvijos, Rusijos, neatmetama galimybė ją importuoti iš Baltarusijos ir Ukrainos. Pasak G. Mažeikos, ne mažiau svarbiu veiksniu užtikrinant patikimą elektros tiekimą vartotojams palankiausiomis kainomis yra įmonių veiklos efektyvumo didinimas.


Šiame straipsnyje: LeoLeo LTelektraIM301732248

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių