A. Armonaitė: dėl „Rheinmetall“ gamyklos „dar reikia padirbėti“

Vyriausybei trečiadienį patvirtinus siūlymą keisti Vokietijos gynybos pramonės milžinės „Rheinmetall“ būsimai artilerijos amunicijos gamyklai numatyto sklypo paskirtį, ekonomikos ir inovacijų ministrė sako, kad Lietuva jau atliko būtinus paruošiamuosius darbus.

Vis dėlto Aušrinė Armonaitė teigė, kad iki statybų pradžios „dar reikia padirbėti“ – su vokiečiais toliau diskutuojama išgryninant būsimoms gamyklos projekto finansavimą, taip pat dėl Lietuvai reikalingos amunicijos gamybos. Tačiau dėl konfidencialumo ji teigė negalinti atskleisti daugiau detalių.

„Dalis elementų konfidencialūs, tai komercinės paslaptys. Yra keletas dalykų – norime, kad projektas būtų maksimaliai naudingas Lietuvai ekonomiškai, nacionalinio saugumo prasme. Dar reikia padirbėti, daug kas priklauso nuo pačios įmonės“, – kalbėjo A. Armonaitė, paklausta, dėl ko Lietuvos ir Vokietijos pusės dar nesutarė.

Ministrės teigimu, su „Rheinmetall“ toliau dirbama dėl konkrečių finansavimo mechanizmų.

„Kadangi projektas labai didelis, didelės apimties, toliau reikia dirbti su įmone ir išgryninti finansavimo mechanizmus. Bet labai daug priklauso nuo pačios įmonės. Norime kuo greičiau, kuo daugiau namų darbų atlikti. Tiesą sakant, jie iš mūsų pusės praktiškai jau padaryti. Ar šita, ar kita Vyriausybė turės šitą labai svarbų projektą pabaigti“, – teigė A. Armonaitė.

Kadangi projektas labai didelis, didelės apimties, toliau reikia dirbti su įmone ir išgryninti finansavimo mechanizmus.

 

Ji pridūrė, su „Rheinmetall“ vis dar diskutuojama ir dėl Lietuvai reikalingos amunicijos gamybos: „Būtent tai yra viena iš temų, nes amunicija turi būti pritaikoma ir Lietuvos poreikiams. Detaliai komentuoti negaliu, nes tai yra konfidenciali informacija.“

Vyriausybė trečiadienį patvirtino 339 hektarų sklypo specialiosios paskirties projektą, kuriame teritorijos paskirtis keičiama iš žemės ūkio pakeisti į pramonės ir sandėliavimo. Valstybinis sklypas yra  Radviliškio rajono Baisogalos seniūnijos Kemėrų kaime.

„Rheinmetall“ gamyklą Vyriausybė liepą pripažino svarbiu projektu valstybės saugumo ir gynybos poreikiams užtikrinti. Toks išskirtinis statusas leis gamyklos statybas pradėti dar neturint leidimo, jį reikės gauti iki statybų pabaigos.

Vokietijos karinės pramonės milžinė „Rheinmetall“ į 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą Lietuvoje ketina investuoti daugiau nei 180 mln. eurų, joje turėtų būti sukurta bent 150 naujų darbo vietų.

Investicijų sutartis su su pagrindine „Rheinmetall“ grupės bendrove „Rheinmetall“ bei Lietuvoje nuo 2018 metų veikiančia „Rheinmetall Defence Lietuva“ pasirašyta birželio pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių