- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų, tačiau dažniausiai simpatijas laimi tradiciniai mėsos patiekalai.
Grilio karalius tik vienas
Restoranus „Somm“, „Dine“ ir „Bangos“ valdantis šefas E. Lapinskas teigia, kad gerą šašlyką galima vadinti kepsninių karaliumi, kurio neišstums jokios naujovės. Priedus, tokius kaip salotos, padažas ar garnyras, jis ragina išbandyti kaskart vis naujus, tačiau pirmenybę teikti išskirtinai šviežio derliaus sezoninėms gėrybėms.
Kad mėsos patiekalai grilio meniu išlieka vienais populiariausių, pastebi ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
„Kiekvienais metais grilio produktų ir prekių paklausa dažniausiai pradeda kilti kovo arba balandžio mėnesį, atšilus orams, ir piką pasiekia vasaros metu. Vasarą keliaujame, iškylaujame ir pramogaujame su populiariausių gaminių dešimtuku – marinuotais kiaulienos šašlykais, kepsniais, dešrelėmis ir paukštiena“, – sakė „Maximos“ atstovė.
Kiekvieno grilio sezono metu „Maxima“ stengiasi užtikrinti, kad pirkėjai turėtų platų kepti jau paruoštų ar didelių pastangų nereikalaujančių produktų asortimentą, kurį galėtų patogiai transportuoti ir mėgautis maistu lauke. Kasmet siūloma daugybė naujų patiekalų ar pusgaminių, užtikrinamas reikalingas inventorius, kad į iškylas pirkėjai galėtų keliauti tiesiai iš prekybos centro.
E. Lapinskas./ „Maximos“ nuotr.
Kepsninių galimybės – neribotos: čirška ir picos, ir kugeliai
Šefas E. Lapinskas pastebėjo, kad grilio patiekalų mėgėjai kasmet vis drąsiau eksperimentuoja: kepsninėse čirška mėsainiai, naminės picos, jūrų gėrybių iešmeliai, įvairiausių rūšių sūriai – nuo varškės, halumio iki įvairių pelėsinių sūrių. Jeigu seniau ant grilio buvo įprasta kepti tik tokias daržoves kaip bulvės ar cukinijos, dabar nugula įvairios šakninės daržovės, pomidorai, kopūstai. Taip pat vis dažniau kepami ir vaisiai – arbūzai, persikai, obuoliai, mangai tampa gardžių salotų ar garnyrų dalimi. Pasak virtuvės šefo, ši fantazijos neribojanti tendencija išliks ir šiemet.
„Šiuolaikinėse kepsninėse galima iškepti beveik viską: kalakutą, picą, jūrų gėrybes, troškinius, pyragus ar net ledus, įvyniotus į rytietišką tešlą. Kaip ir pastaraisiais, taip ir ateinančiais metais laukia daug eksperimentų – manau, netrukus gamtoje taps įprasta mėgautis Viduržemio jūrą primenančiomis paelijomis, izraelietiška šakšuka, azijietiškais „wok“ makaronais ar lietuvišku kugeliu bei vėdarais“, – prognozėmis dalijosi patyręs šefas.
Pasak E. Lapinsko, šiemet vis daugiau dėmesio bus skiriama ir mažiems, bet patiekalų skonį dar geriau pabrėžiantiems akcentams. Pavyzdžiui, prie kepamos mėsos, žuvies ar daržovių bus derinami įdomesni padažai: dūmų skonio, trintų daržovių, mėtų, čipotlė, naminis dzadzikis, meksikietiškas molė ir kiti padažai.
Pigesnė, bet neprastesnė mėsiškų patiekalų alternatyva
Kita tendencija – į madą grįžtančių subproduktų banga, kuri, anot šefo E. Lapinsko, neaplenks ir grilio gurmanų. Subproduktų – kepenėlių, inkstų, skrandukų – dalis visuomenės vis dar neprisijaukina, kadangi nėra susipažinusi su gaminimo technika arba nežino, kad jų maistinė vertė nenusileidžia išpjovoms, filė ar pan. Pastaruoju metu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje subproduktai susigrąžina nepelnytai prarastą dėmesį.
Pažintį su subproduktais šefas rekomenduoja pradėti nuo veršienos kepenėlių. Norint gardžiai pakepinti jas ant grilio, pirmiausia reikia nupjauti kepenėlių plėvę, pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepenėles, kaip ir kitus mėsos subproduktus, rekomenduojama ant atviros ugnies kepti vos kelias minutes. Vėliau jas galima vynioti į lavašą, patiekti su aštriu daržovių padažu ar marinuotomis daržovėmis.
Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos vadovė Brigita Baratinskaitė kviečia mėgautis prasidėjusiu grilio sezonu ir išbandyti neįprastus šašlykų marinavimo receptus bei padažus, kurie susižers maisto mylėtojų pagyras.
Neįprasti šašlykų marinavimo receptai
Kubietiškas marinatas
Reikės: 1 apelsino sulčių, smulkiai pjaustytos raudonos aitriosios paprikos, 2 šaukštų mėgstamo aliejaus, smulkiai tarkuotos 1 žaliosios citrinos žievelės, 2 smulkiai supjaustytų svogūnų, mėgstamų prieskonių.
Aštrus medaus marinatas
Reikės: dviejų smulkintų česnako skiltelių, saujelės smulkintų petražolių, 3 šauktų mėgstamo aliejaus, šaukšto medaus, smulkiai pjaustytos raudonos aitriosios paprikos, mėgstamų prieskonių.
Tropinis marinatas
Reikės: pusės skardinės konservuotų ananasų (juos reikia kuo smulkiau supjaustyti), 50 g smulkiai tarkuoto imbiero, 2 šauktų daržovių aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, mėgstamų prieskonių.
Šašlykų marinavimo laikas priklauso nuo pasirinktos mėsos. Kuo kietesnė mėsa – tuo ilgiau ją reikia marinuoti. Mėsą marinuoti (tiek kubietišku, tiek aštriu medaus marinatu) rekomenduojama kepimo išvakarėse. Per naktį mėsa suminkštės ir sugers įvairias skonių natas. Tropinis marinatas geriau dera su minkštesne mėsa, ją marinuokite kelias valandas prieš kepimą.
Išskirtinio skonio padažai
Garstyčių ir kavos padažas
Reikės: 2 stiklinių garstyčių, ketvirčio stiklinės stiprios juodos kavos, poros šaukštų medaus, šaukšto cukranendrių melasos (nebūtina), šaukšto Vorčesterio padažo, poros šaukštelių (arba pagal skonį) tabasko padažo.
Gaminimo eiga: visus ingredientus dėkite į prikaistuvį ir gerai maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros apie 10 minučių.
Barbekiu medaus padažas
Reikės: stiklinės pomidorų padažo, trečdalio stiklinės medaus, ketvirtadalio stiklinės sviesto, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, šaukšto Vorčesterio padažo, poros griežinėlių citrinos.
Gaminimo eiga: prikaistuvyje užvirkite pomidorų padažą, medų, sviestą, Vorčesterio padažą ir citrinų sultis, dėkite citrinos griežinėlius ir kaitinkite apie 20 minučių. Citrinos griežinėlius išimkite, padažą atvėsinkite ir gardinkite šašlykus ar kitus ant grilio keptus mėsos patiekalus.
Riešutinis kario padažas
Reikės: pusės skardinės kokosų pieno, 4 šaukštų šviežių žaliųjų citrinų sulčių, 2 šaukštų nesaldinto žemės riešutų sviesto, 2 arbatinių šaukštelių raudonojo kario pastos, skiltelės smulkinto česnako.
Gaminimo eiga: visus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos masės. Padažą sandariai uždarius šaldytuve galima laikyti savaitę.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Foxpay“ vadovas: klientų lėšos bus grąžintos
Teisėsaugos tiriamos ir licencijos netekusios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ vadovas Saulius Galatiltis sako, kad bendrovės sąskaitose lėšų turintys klientai, kuriems netaikomi teisėsaugos ar kitų institucijų apribojimai...
-
Vilniuje nukritus krovininiam orlaiviui, DHL pradėjo tyrimą
Vilniuje pirmadienio rytą nukritus DHL krovininiam orlaiviui, bendrovė sako pradėjusi tyrimą. ...
-
Kuršėniečiai „Agrokoncerno“ gamyklos statybas palaikys, jei ji nekenks gamtai
Ramūno Karbauskio valdomai žemės ūkio ir didmeninės prekybos grupei „Agrokoncernas“ Kuršėnuose planuojant statyti giluminio grūdų perdirbimo gamyklą, Kuršėnų bendruomenė šią idėją palaikys, jei gamykla nedarys ne...
-
LTG kviečia keliauti kalėdiniais traukiniais
„Lietuvos geležinkelių“ (LTG) keleivių vežimo bendrovė „LTG Link“ kviečia keliauti kalėdiniais traukiniais. ...
-
L. Savickas: „Teltonikos“ atveju politikai nevykdė elementarios politinės vadybos11
Kandidatas į ekonomikos ir inovacijų ministro postą Lukas Savickas mano, kad „Teltonikos“ skandalas kilo dėl politinių vadovų nesugebėjimo užtikrinti politinės vadybos. Jo teigimu, jei „Teltonikos“ projektui būtų paskirtas ko...
-
„Foxpay“ vadovas S. Galatiltis: Lietuvos banko sprendimas nebuvo netikėtas
Teisėsaugos akiratyje atsidūrusios ir licencijos netekusios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ vadovas Saulius Galatiltis sako, jog Lietuvos banko (LB) sprendimas atimti įmonės licenciją nebuvo netikėtas. ...
-
Lietuvos bankas panaikino „Foxpay“ licenciją2
Lietuvos bankas (LB) už šiurkščius ir nuolatinius pažeidimus panaikino teisėsaugos akiratyje atsidūrusios Ievos Trinkūnaitės valdomos finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ licenciją, penktadienį paskelbė bankas. ...
-
Savivaldybė leido atnaujinti dalį gatvių šalia būsimo Vingio „Akropolio“
Šalia planuojamo naujo prekybos ir pramogų centro „Akropolis Vingis“ Vilniuje bus atnaujintos ir įrengtos naujos gatvės. ...
-
Modernus „Vaikystės sodo“ darželis: naujos erdvės vaikams Klaipėdos centre1
Įvairūs moksliniai tyrimai rodo, kad kokybiškas ankstyvasis ugdymas yra itin svarbus ikimokyklinio amžiaus vaikų raidai ir jų ateities sėkmei. Šis ugdymas yra tvirtas pamatas, ant kurio formuojasi vaikų intelektinis, emocinis ir socialinis...
-
Šiandienio medicinos darbuotojo portretas: išskyrė 5 įgūdžius, reikalingus sveikatos priežiūros spec
Darbuotojams, norintiems sėkmingai įsitvirtinti darbo rinkoje, neretai tik profesinių žinių jau nepakanka. Tai rodo ir pernai Pasaulio ekonomikos forumo išskirti dešimt darbuotojams reikalingiausių įgūdžių, tarp kurių reikšming...