Kretoje dirbanti gidė pasidalijo įspūdžiais: labiausiai sužavės gamta ir vietinių svetingumas

  • Teksto dydis:

Garsus graikų rašytojas Nikos Kazantzakis yra pasakęs, jog „Kreta – tai ne sala, tai sielos būsena”. Galbūt dėl šios priežasties kasmet salą aplanko 5–6 mln. užsienio turistų, besimėgaujančių ne tik gražia gamta ir šešis mėnesius trunkančiu vasaros sezonu, bet ir ramybe, autentiškomis patirtimis.

Ketvirtą sezoną didžiausioje Graikijos saloje gide dirbanti lietuvė Kamilė Kubilevičiūtė antrina vietos kūrėjui – kas atvyksta į Kretą, nebenori išvažiuoti.

„Kreta emociškai pririša žmones, jie čia atranda dvasinę ir emocinę ramybę. Net sunku paaiškinti, kaip tai įvyksta, bet kažkas čia paperka, kad nebesinori išvykti“, – sakė kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ gidė.

Sužavi vietinių atvirumas

Kamilę į Kretą atvedė pats likimas – kelis metus Kretoje atostogavusi mergina taip liko sužavėta salos grožiu, kad juokaudama davė sau pažadą kada nors saloje pagyventi.

„O vieną dieną netikėtai pamačiau darbo skelbimą, kad saloje ieškoma gidų. Jaučiau, kad turiu pabandyti. Taip visai netikėtai atvykau į salą ir jau keturis sezonus dirbu čia – lietuvius supažindinu su pačiomis gražiausiomis salos vietomis“, – šypsojosi gidė.

Ją žavi šilti vietiniai žmonės, kurie svetingai priima atvykstančiuosius. Nors pagrindinis kretiečių pragyvenimo šaltinis – turizmas, vis tik svarbiausia jiems – ne materialiniai, o emociniai aspektai.

„Jiems svarbu meilė, emocijos, dramos. Jie atvirai rodo emocijas: kada įsimyli – jie pasakys, kada supyksta – tai parodo. Vietiniai pasitinka ne pagal socialinį statusą, o pagal emociją, kurią tu skleidi. Paperka jų šypsenos, lėtas gyvenimo būdas, atsipalaidavimas“, – vardijo K. Kubilevičiūtė.

Ji tęsia, kad ir Kretos gamta yra nuostabi, čia yra daugybė paplūdimių, tarpeklių, archeologinių vietovių, sala istoriškai labai turtinga: „Aplankius daugiau gamtos objektų, pažinus žmones, tiesiog pasineri į kitokį pasaulį, įsimyli Kretą. Tik reikia čia atkeliauti ne savaitei, reikia pabūti, pagyventi ilgiau, kad visa tai pamatytum“.

Kamilė Kubilevičiūtė. „Tez Tour“ nuotr.

Kerintis gamtos grožis

Kamilė pasakojo, kad keliautojus saloje žavi Balos paplūdimys, kuriame susilieja trys jūros, ilgiausias Europoje Samarijos tarpeklis, palmėmis apsuptas Vai paplūdimys, kuriame, spėjama, buvo filmuojama „Bounty“ reklama.

Taip pat turistus traukia ir Elafonisi paplūdimys dėl savo turkio spalvos vandens, balto smėlio, šalia esančios salelės, kurią galima pasiekti brendant.

Pasak jos, verta užsukti ir į antrą pagal dydį salos miestą Chaniją, išsaugojusį viduramžių laikus menančias siauras gatveles, bei venecijiečių statytą Retimno uostą, garsėjantį ant kalvos stūksančia senovine tvirtove.

„Taip pat būtina aplankyti ir turtingą istoriją turinčią Spinalongos salą ir Knoso vietovę. Bet čia geriau keliauti su gidu, kuris atskleis visas istorines peripetijas: pavyzdžiui, kad saloje pastatytoje tvirtovėje venecijiečių valdymo laikais gyveno raupsuotieji, o Knosas buvo pirmosios Europos civilizacijos – Minojų – židinys“, – pristatė „Tez Tour“ gidė.

Vis tik ji pastebi, kad labiausiai turistus paperka nepaliestos, laukinės salos vietos, mažiau atrastos lankytojų. K. Kubilevičiūtė dalijasi savo rekomendacijomis:

• Kedrodasos paplūdimys. Tai laukinis Kretos paplūdimys, mažiau atrastas žmonių nei kiti žinomiausi salos paplūdimiai. Jis yra tarsi vietiniai Maldyvai.

• Tris Ekklisies kaimas. Tai nuošalus, tik vietiniams žmonėms žinomas kaimas, kurį pasiekti galima važiuojant siauru serpantininiu keliu. Jame sunkiai gaudomas interneto ryšys, asfaltuotas kelias iki jo buvo nutiestas vos prieš kelis metus, tačiau kaimelio vaizdas vertas visų pastangų, o laukinis paplūdimys sužavės net ir visko mačiusius.

• Myrtos kaimelis. Pietinėje Kretos pakrantėje įsikūręs kaimelis yra gyvas istorijos, tradicijų, papročių puoselėtojas. Jis nėra turistinis, jame nerasite didelių viešbučių, tačiau gyventojai turistus siūlo apgyvendinti savo namuose, taip rodydami savo svetingumą.

• Sarakina tarpeklis. Šalia Myrtos kaimelio esantis 1,5 km ilgio tarpeklis, suformuotas iš didingų uolų. Tai tikras gamtos stebuklas, kurį turistams lengva įveikti einant gerai prižiūrimu taku.

• Triopetra paplūdimys. Tai pietinėje Kretos pakrantėje esantis paplūdimys, pavadinimą įgavęs nuo trijų jūros uolų. Mažo Triopetra kaimo smėlio paplūdimį galima pasiekti važiuojant itin vingiuotu keliu iš kalnų kaimo Spili, todėl jis dar nėra atrastas masių turistų.

• Katholiko tarpeklis. Tai vienas gražiausių tarpeklių Kretoje, savyje slepiantis vienuolyno griuvėsius ir įlanką, kurioje galite išsimaudyti. Nusileisti žemyn galima per valandą, o kylant į viršų verta aplankyti ir Agia Triada vienuolyną.

Shutterstock nuotr.

Dalijasi patarimais keliautojams

Atvykus į svečią kraštą, nereikėtų pamiršti, kad ten esame tik svečiai, todėl turime prisitaikyti prie vietinių taisyklių, o ne atvirkščiai, sakė K. Kubilevičiūtė. „Tez Tour“ gidė turi kelis patarimus lietuviams, planuojantiems kelionę į Kretą.

1. Turėti grynųjų pinigų. Taip, didžiojoje dalyje vietų galima atsiskaityti kortele, bet jei nuvažiuoji į mažesnius kaimus, reikėtų turėti ir grynųjų pinigų.

2. Šypsotis ir būti maloniam. Kretiečių rodomos emocijos priklauso nuo jūsų pačių elgesio su jais. Jei bendrausite maloniai, šypsositės, būsite malonūs, gausite tai atgal dešimteriopai.

3. Pasirūpinti apsauga nuo saulės. Saulė saloje yra itin apgaulinga, net pučiant vėjui, galima nusvilti. Todėl būtina pasirūpinti saulės kremu, nešioti kepurę, gerti daug vandens.

4. Neskubėti. Kretoje reikia atsipalaiduoti, nebūti įsitempusiems ir nepykti, jei kretiečiai vėluoja, neskuba. Žmonės čia lėtesnio tempo, niekas čia greitai jūsų neaptarnaus, tad neskubinkite jų.

5. Nusiteikti kitokiam supratimui apie švarą. Kretiečiai yra tvarkingi žmonės, tačiau smulkios netvarkos apraiškos čia – kasdienybė. Todėl neverta kelti problemos dėl šiek tiek dulkių kambaryje ar išpurvintos užuolaidos – jie nesupras, kodėl piktinatės.

6. Atsargiai eiti per perėjas. Eismas Kretoje gana chaotiškas, vietiniai ne taip atsakingai praleidžia pėsčiuosius, todėl einant per perėją, reikėtų atidžiai apsidairyti.

7. Išmokti kelis graikiškus žodžius. Vietinius sužavėsite jiems pasakę kelis graikiškus žodžius, tad išmokti kalimera (liet. labas rytas), efcharisto (liet. ačiū) ir s'agapo (liet. myliu) – pravartu.

8. Neišsigąsti karščių. Karščių bangos saloje nėra nuolatinės, o viešbučiuose, tavernose, autobusuose veikia kondicionieriai, taip pat galima atsigaivinti ir jūroje ar rasti pavėsį, todėl puikiai galima prisitaikyti prie salos oro sąlygų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių