- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kol vieni džiaugiasi ženkliai prailgėjusiu laiku namuose, kiti – ieško būdų, padėsiančių sumaniai panaudoti negendančius maisto produktus ir patenkinti visų šeimos narių pomėgius. Į pagalbą namų kulinarams stoja maisto tinklaraštininkai ir maisto pramonės atstovai, kviečiantys nebijoti eksperimentuoti virtuvėje, o svarbiausia – atsakingai planuoti valgiaraštį.
„Planuodama karantininį meniu, vadovaujuosi dviem taisyklėmis – išklausyti visų šeimos narių nuomonę ir gaminti šiek tiek daugiau nei įprasta. Jei prie puodų nuolat tektų stovėti triskart per dieną, įkvėpimą išlaikyti būtų sudėtinga, o vieno gaminimo metu paruošus daugiau maisto, juo galima gardžiuotis ir kitą dieną“, – patarimais dalijasi maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė.
Gausybės receptų autorė rekomenduoja nepiktnaudžiauti dažnu apsipirkinėjimu prekybos centruose, o esant galimybei naudotis prekių pristatymo į namus paslauga. Taip pat – nepirkti aklai ir neapgalvotai, susiplanuoti, ką gaminsite ilgesniu nei įprastai laikotarpiu ir kokie produktai yra jums reikalingi.
Asta Černė
„Ypatingą dėmesį skirkite baziniams bei ilgiau galiojantiems produktams. Makaronai, miltai, aliejus, kiaušiniai, sviestas, pienas, mėsa, kruopos, konservuotos, šaldytos ar ilgiau galiojančios daržovės, prieskoniai, mėgstami padažai ir pagardai, riešutai ar džiovinti vaisiai – su šiais produktais galėsite išsisukti net tada, kai pritrūks kantrybės ir atrodys, kad šaldytuvas jau ištuštėjo“, – kalba tinklaraštininkė.
Lyderiaujančio lietuviškų padažų ir pagardų gamintojo „Daumantai LT“ prekės ženklo plėtros vadovo Domo Grinkevičiaus teigimu, majonezas, pomidorų padažas, kečupas bei įvairūs padažai jau yra tapę neatsiejama lietuvių prekių krepšelio dalimi.
„Kad ir koks neramus būtų karantino laikotarpis, jo metu turime galimybę pamatyti, kokius produktus labiausiai vertina vartotojai. Augantys pardavimai rodo, kad padažų ir pagardų populiarumas nesitraukia, žmonės juos perka didesniais kiekiais, naudoja ieškodami įvairių kulinarinių sprendimų“, – teigia D. Grinkevičius.
Domas Grinkevičius
Naujus produktus rinkai nuolatos pristatantis gamintojas šiuo laikotarpiu siūlo skirti daugiau laiko eksperimentams virtuvėje, mėgautis gaminimo teikiamais malonumais ir ieškoti įdomių būdų, kaip panaudoti įprastus produktus. Šiam tikslui UAB „Daumantai LT“ deda visas pastangas užtikrindami, kad prekybos centrų lentynose netruktų jau pamėgtų tradicinių pagardų bei egzotiškais skoniais praturtintų produktų.
Lietuvių pamėgtas majonezas bei pomidorų padažas randa vietą ir tinklaraštininkės A. Černės šaldytuve. Ji pastebi, kad šie pagardai puikiai tinka siekiant sukurti naujus skonius kasdieniuose patiekaluose.
„Pats gardžiausias viščiukas mūsų šeimai yra marinuotas būtent majoneze, taip pat juo mėgstu pagardinti omletą, iš majonezo ruošiu ir savo mėgstamą „Ranch“ padažą. Pomidorų padažu gardinu įvairius troškinius, makaronų patiekalus, taip suteikdama jiems sodresnio skonio. Nepamirštu ir tokio padažo, kaip barbekiu, kuris idealai tinka gardinti šonkauliukams, troškiniams ar net tepti ant naminės picos“, – gardžių patarimų negaili „Saulėta virtuvė“.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...