Gamtos oazę naikina nuotykių ieškotojai

  • Teksto dydis:

Vienoje gražiausių Lietuvos vietų, netoli Labanoro girios, veikia nelegali lenktynių trasa. Vietiniams ramybę drumsčia greičio ir nuotykių mėgėjai. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su vietos gyventoju Tadu Černiausku.

– Bekelės entuziastai, t. y. džipai, keturračiai, enduro motociklai formuoja savo nelegalias trasas miškuose, ardo paklotę, turi visiškai nekontroliuojamą ir savavališką gamtos niokojimą, kas labai liūdina ir kuria labai nesaugią aplinką.

– Kada apsilanko tie lenktynių entuziastai – ar savaitgaliais, ar ir darbo dienomis?

– Galima sakyt, kad pavasaris prasideda ne tada, kai paukščiai grįžta, o tada, kai atvažiuoja bekelės entuziastai į miškus ir ateina žiema tada, kai jie išvažiuoja. Nuo ankstyvo pavasario savaitgaliais pradeda važiuot visi entuziastai ir čia srautas būna gana didelis. Po vieną, po dešimt važiuoja. Klubai visokie suvažiuoja. Iš tikrųjų savaitgalį čia būna gan liūdna situacija, važiuoja dažnai, be galo didelis triukšmas. Kaip matot, vizualinė tarša, gamta niokojama. Tai yra tokia laisvalaikio leidimo forma. Yra tam tikra kategorija žmonių, kurie labai mėgsta gamtą, ją tausoja, renka atliekas ir yra kita kategorija, kurie pramogauja tą gamtą niokodami. Ne kartą pats mačiau, kaip transporto priemonės yra plaunamos upėje, Jusinės upelyje, kuris patenka į saugotinas teritorijas. Ta gamta iš tikrųjų čia yra saugotina ir ji yra visai šalia Vilniaus. Tų poilsiautojų, norinčių čia praleist laiką, yra nemažai. Tai gaunasi toks visuomenės interesų konfliktas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ir kaip jis sprendžiamas? Ar bandėt jūs pats kalbėtis su tais žmonėmis?

– Be abejo, aš darau viską, kas mano rankose. Bet tuo pat metu jaučiuosi tarsi tai yra kova su vėjo malūnais. Valstybinės institucijos yra įgalinusios visa tai, kas vyksta, nes policija per tiek kartų, kiek esu skambinęs, nė karto nėra reagavusi. Aplinkos apsaugos departamento žmonės apsilanko, Regioninio parko direkcijos žmonės apsilanko. Pats ne kartą esu sustojęs ir sustabdęs, filmavęs pažeidėjus. Situacija yra gana liūdna, nes tai yra ne tik gamtos niokojimas, bet ir yra kuriama tam tikra nesaugi aplinka, nes tie, kurie važinėja, dažnai kimba į atlapus, ieško kažkokių konfrontacijų. Sakyčiau, savaitgalį, kai yra pikas šitų važinėjimų, mano vaikams miške yra nesaugu, jie negali išeit pasivaikščiot. Tas iš tikrųjų liūdina. Ir nebaudžiamumas atsiranda iš to, kad praktiškai visos transporto priemonės be valstybinių numerių. Tos, kurios turi valstybinius numerius, dažniausiai važiuoja užsidengusios juos, dėl to policija yra bejėgė. Aš esu bejėgis, jeigu aš užfiksuoju kažką, ta medžiaga yra bevertė, nes aš nieko įrodyt negaliu. O kalbant apie tuos entuziastus ir valstybės tarnautojus, kurie yra suinteresuoti ginti, jų rankos yra surištos, nes jie neturi pakankamai technikos, pajėgumų. Jie patys gūžčioja pečiais, mato tai, kas jiems brangu naikinama, bet jie nieko padaryt negali.

– Štai dar viena ekstremali vieta greičio ir nuotykių entuziastams.

– Taip, sakyčiau čia kaip ir vyšnia ant torto visose tose nelegaliose trasose. Todėl, kad čia yra Jusinės upelis, čia turbūt smagiausia vieta visiems tiems nelegaliems pramogautojams. Kerta šitą upelį, plaunasi transporto priemones, yra šiek tiek daugiau ekstremalumo. Manau, kad visos trasos ir yra tokios populiarios būtent dėl šitos vietos.

Aš labai norėčiau to dialogo, bet tas dialogas baigiasi kažkokiom konfrontacijom, pykčiais, grasinimais. Aš kalbuosi su vietiniais gyventojais ir tikrai nesumeluosiu, jie patys pasakoja savo istorijas, kur bandė kalbėtis ir prieina iki grasinimų, kad bus sudegintos sodybos ir panašiai. Mes turim visiškus marginalus tokioj situacijoj. Aš nekaltinu visų keturratininkų ar kažkokių entuziastų, kurie mėgsta važinėt bekelėm, bet tam turėtų būt tinkamas kelias ir tai turėtų būti kažkaip sutvarkyta. Aš pats važinėju motociklu, bet aš niekaip nesitapatinu su tais, kurie važinėja čia, pažeidinėja, ardo paklotes. Manau, tai yra visiškai atskira kategorija žmonių, kurie kelia savo interesus aukščiau visko – aukščiau gamtos, visuomenės. Ir tas jų laisvių suvokimas varžo visų kitų laisves – leist laiką gamtoj, ja mėgautis, ją prižiūrėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Racpasiūlymas

Racpasiūlymas portretas
Valdžia turėtų pardavinėti leidimus šaudyti tokius neįgalius lenktyniautojus. Su sąlyga, kad patys medžiotojai į mišką eis pėsčiomis, o "kailiukus", tai yra lenktyniautojų birbalietus, priduos į supirktuvę. Ir biudžetas pasipildytų, ir draustinyje ramiau būtų...

Kas gi

Kas gi portretas
reaguos i barbarus miske,jei niekas nereaguoja i tokius pat miestuose kas nakti!??

G.

G. portretas
Kažkada Kleboniškio miške buvo tam labai efektyvi priemonė - troseliai arba vielos 1 m aukštyje skersai trasos itempti tarp medžių.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių