Vilniuje atnaujinta Kaimynijų programa: susitvarkyti daugiabučio kiemą bus paprasčiau

  • Teksto dydis:

Sostinės savivaldybė praneša keičianti daugiabučių kiemų tvarkymo programą.

Kaip rašoma trečiadienį išplatintame pranešime, nuo šiol vilniečiams bus paprasčiau gauti dalinį savivaldybės finansavimą kiemų atnaujinimui – panaikinta prievolė suformuoti sklypą aplink daugiabutį. Taip pat nuo 10–15 eurų iki 70 eurų už 1 kv. metrą bus didinamas finansavimas.

„Iki šiol dėl kompleksinių Kaimynijų programos sąlygų joje galėjo dalyvauti ne visi norintys, todėl programa buvo iš naujo peržiūrėta ir patobulinta. Nuo šiol į kaimynijas susibūrę vilniečiai patys spręs kaip atsinaujinti savo kiemą ir į ką investuoti – kiemo kelius, šaligatvius, automobilių stovėjimo aikšteles, pėsčiųjų takus, suoliukus, želdinius“, – pranšė Vilniaus miesto savivaldybė.

Nebereikės formuoti sklypų

Pasak sostinės savivaldybės, pagrindinis iššūkis, norintiems dalyvauti programoje, buvo sąlyga suformuoti ir išsinuomoti iš valstybės žemės sklypus aplink daugiabučius namus. Tik suformavus sklypą buvo rengiamas kaimynijos atnaujinimo projektas. Kadangi šios procedūros užtrukdavo ilgai, naujame programos apraše šio punkto neliko.

„Planuojama, kad nuo šiol kaimynijų atnaujinimas bus kelis kartus trumpesnis. Pagal ankstesnius programos reikalavimus projekto įgyvendinimas užtrukdavo 2–3 metus. Kadangi atsisako sklypo formavimo ir nuomojimo procedūrų, tikėtina, kad laikotarpis sutrumpės perpus“, – pranešime nurodė savivaldybė.

Taip pat nebeliko reikalavimo, kad kaimyniją turi sudaryti ne mažiau kaip 3 daugiabučiai namai.

„Dabar pretenduoti į finansavimą galės ir vienas daugiabutis. Parama bus skiriama ir daugiabučiams, kurie dalyvauja renovacijos programose – anksčiau jie negalėjo pretenduoti į finansavimą. Ankstesnėje programoje kartu su daugiabučiais galėjo dalyvauti ir kiti pastatai, patenkantys į kaimynijos ribas. Tačiau tos nuostatos atsisakyta, nes taip programa galėjo naudotis ir verslo subjektai“, – informuojama pranešime.

Dabar pretenduoti į finansavimą galės ir vienas daugiabutis.

Siekiant išsaugoti žaliąsias kaimynijos teritorijos erdves programoje numatoma, kad žalioms ervėms turi būti palikta neužstatyta ne mažiau kaip 30 proc. bendrojo kaimynijos teritorijos ploto, išskyrus atvejus, kai faktiškai neužstatytas plotas yra mažesnis. Tokiu atveju galimas tik esamos kietosios infrastruktūros atnaujinimas be papildomo užstatymo.

Dalyvaudami programoje kaimynijos nariai įsipareigos 10 metų prižiūrėti kaimynijos teritoriją ir joje įrengtas ir atnaujintas priemones. Šio reikalavimo ankstesnėje tvarkoje taip pat nebuvo.

Kaimynijų programos lėšomis atnaujinami kiemo keliai, šaligatviai, automobilių aikštelės, pėsčiųjų takai, lietaus nuotekų tinklai ir apšvietimas, suoliukai, želdynai, teritorija prie namo, kuria rūpinasi patys gyventojai. Ši programa gali finansuoti ir nesudėtingų statinių – poilsio ar sporto paskirties statinių projektavimą. Įrengimas turėtų būti numatytas ne iš programos, o kitų finansavimo šaltinių.

Vilniuje Kaimynijų programa vyksta septynerius metus. Joje dalyvauti gali daugiabučiai, pastatyti iki 2002 metų, butų ir kitų patalpų savininkai.

Per visą programos įgyvendinimo laiką pasirašytos 52 bendradarbiavimo sutartys, sutvarkyta 13 kaimynijų – erdvių ir kiemų tarp daugiabučių namų. Jų sutvarkymui skirta apie 0,5 mln. eurų.

Programą įgyvendina Vilniaus miesto savivaldybė ir „Atnaujinkime miestą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių