Vilniuje iškils autentiška koplytėlė

  • Teksto dydis:

Šalia Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos užsimota atstatyti aštuoniolikto amžiaus koplytėlę.

Jau vyksta koplytėlės atstatymo darbai – liejami pamatai. Tikroji, autentiška koplytėlė, pastatyta septynioliktojo amžiaus pabaigoje – aštuonioliktojo amžiaus pradžioje. Stovėjo kitoje vietoje – judriausioje Vilniaus transporto vietoje, Antakalnio žiede. Autentiški koplytėlės pamatai yra po asfaltu, naujoji stovės šalia bažnyčios. Plačiau apie tai LNK žurnalistei pasakoja Vilniaus istorinės atminties komisijos pirmininkė – Kamilė Šeraitė-Gogelienė.

– Kodėl ir kas nusprendė, kad reikia naujos senos koplytėlės?

– Istorinės atminties komisija gavo kreipimąsi iš bažnyčios bendruomenės. Ji kreipėsi su prašymu atstatyti koplytėlę. Jie rinko lėšas, juos rėmė tam tikri žmonės ir mes, istorinės atminties komisija, svarstėme šį klausimą. Labai pritarėm tokiam atstatymui. Kartais atkurti tai, kas buvo sugriauta, yra svarbiau, nei pastatyti kažką naujo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ką pasakytumėt skeptikams?

– Man atrodo atstatytų objektų Vilniuje yra nemažai. Turime suvokti, kad sovietmečiu mūsų istorija buvo naikinama. Man atrodo, kad svarbu atkurti tai, kas buvo negailestingai sunaikinta.

– Dabar koplytėlė, kaip suprantu, bus mūrinė?

– Bus mūrinė, bet ten bus medinis kryžius. Mes stengiamės išlaikyti autentiką kiek įmanoma labiau. Pirminiai projektai buvo be kryžiaus, buvo su popiežiaus skulptūra. Mes istorinės atminties komisijoje patarėmė bendruomenei laikytis autentikos ir stengtis atstatyti tokią, kokia buvo. Kiek įmanoma išlaikant jos autentiką.

– Istoriniuose šaltiniuose yra ne viena koplytėlė, bet atstatoma bus tik viena?

– Buvo tikrai ne viena koplytėlė. Kol kas atstatoma viena. Aš tikiuosi, kad ateityje Vilniaus miestas ir savivaldybė, kiek daugiau dėmesio skirs atstatymui, atkūrimui istorinio teisingumo ir galbūt to bažnytinio paveldo Vilniuje bus dar daugiau.

– Ar sulaukiate daugiau prašymų dėl istorinių statinių atstatymo? Paminklų?

– Tokių kreipimųsi – mažuma. Daugiau gauname dėl naujų atminimo ženklų įkūrimo, paminklų, atminimo lentų. Dėl bažnytinio paveldo, dėl atkūrimo, tai prašymų būna tikrai labai retai.

– Ar mes žinome kaip atkurti koplytėlę? Kokia ji buvo?

– Istoriniuose šaltiniuose faktų apie koplytėlę – pakankamai, kad ji būtų atkurta autentiškai. Man atrodo, kad jų užtenka. Bendruomenė yra pasitelkusi tikrai gerus specialistus, kurie tai padarys. Jokių klausimų dėl kompetencijos tikrai nekyla. Koplytėlė bus tikrai graži, autentiška ir svarbi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokia

Kokia portretas
Kokia jums čia arkikatedra? Ar nežinote, kuri bažnyčia yra Vilniaus arkikatedra?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių