- vu.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas?
Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas didelis kancerogeninės medžiagos - akrilamido - kiekis. Šios vėžį sukeliančios medžiagos daugiausiai randama keptose skrudintuvėje, keptuvėje ar orkaitėje bulvėse, bulvių traškučiuose, sausuose pusryčiuose, sausainiuose, tam tikros rūšies duonoje.
Respublikinio mitybos centro direktorius Albertas Barzda teigia, kad labiausiai akrilamido kiekis didėja skrudinant bulves: kuo tamsesnė keptų bulvių spalva, tuo daugiau jose kancerogeninės medžiagos. Sausainiai kenksmingi tada, kai jų tešla yra kildinama amonio bikarbonatu. Ta pačia medžiaga kildinant duonos gaminių tešlą taip pat padidėja akrilamido koncentracija. Nustatyta, kad duonos plutoje akrilamido kiekis gali būti 10 kartų didesnis negu minkštime. Akrilamido kiekis didėja ir per ilgai skrudinant duoną.
Šiuo metu ES vykdoma daugiau nei 150 projektų, siekiant nustatyti, ką daryti, kad akrilamido kiekis maisto produktuose būtų sumažintas. 2005 m. sausį Europos Komisija organizavo ekspertų ir gamintojų susitikimą, kurio metu buvo parengtos rekomendacijos, kaip sumažinti akrilamido kiekius maisto produktuose.
Maisto gamintojams, perdirbėjams, tiekėjams ir vartotojams patariama pjaustytas bulves kepti kol pagels, o ne kol paruduos, bulves sandėliuoti ne žemesnėje nei 8°C temperatūroje, bulves skrudinti ne aukštesnėje kaip 175°C temperatūroje, prieš skrudinant ar kepant jas pirmiausia apvirti ar palaikyti vandenyje ir gerai nusausinti, keptuvėje kepti virtas, o ne žalias bulves, vietoje amonio bikarbonato vartoti kitas tešlos kildinimo medžiagas, pvz., natrio hidrokarbonatą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Jaunoji dizainerių karta ir jos siūlomos patirtys
Pastaraisiais metais dešimtmečiais dizaino sąvoka labai išsiplėtė ir apima jau ne tik madą, plakatus ar mus supančius produktus. Jaunosios kartos dizaino kūrėjai dar studijų metais leidžiasi į įvairius temų, ne tik medžiagų ir form...
-
Mados dizainerė: tvarumas išliks, nes tiesiog neturėsime kito pasirinkimo4
Nors gyvena ir dirba sostinėje, mados dizainerė Justina Semčenkaitė gatvės madą stebi visur, kur tik nuvyksta. Kadangi dažnai lankosi Kaune ir Klaipėdoje, pastebėjo, kad šių miestų statistinis mados vartotojas labai skiriasi. ...
-
Makramė pynėja: kiekviename mazgelyje – geros emocijos1
Su Agniete Vaitulioniene sutariame kalbėtis, kol dukrelė miega pietų. Nuo jos, sako, viskas ir prasidėjo. „Gimus Amelijai, norėjosi širdžiai mielos veiklos. Viena pažįstama parodė makramė technika pintus kalėdinius žaisliukus. Užsiman...
-
Miegančiosios gražuolės sindromas: ką pagalvė žino apie tavo odą
Ar kada pagalvojote, kad ištikimiausia nakties draugė pagalvė – gali būti ne tik draugė, bet ir didžiausia odos priešė. O gal geriausia sąjungininkė? Kol ramiai miegame, mūsų oda išgyvena tikrą nuotykį, apie kurį dažnai...
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose1
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...
-
Ironiška mada – jaunųjų mados kūrėjų ginklas2
Jaunosios kartos lietuvių mados dizaineriai – Karina Panina, Lukas Svirplys ir Raimedas Latvys – laikomi ironiškos mados kūrėjais. Nors mados ironijos sąvoka nevisiškai nauja, lietuviškoje mados dizaino scenoje ji tapo laba...
-
„Lietuvos balso“ mokytojų stilius: talentingiausi dizaineriai ir drabužiai su istorija10
Šį sekmadienio vakarą LNK eteryje tęsis „Lietuvos balso“ aklųjų perklausų etapas. Penkių mokytojų komandose vietų liko vos kelios, tačiau stiprių balsų, kurie galėtų jas užimti, – dar ne viena dešimtis. ...
-
Tiesa – toli gražu ne visa – apie „Shein“2
Paprasta, greita ir, atrodo, labai skanu. Tai visai ne apie naujausią greitojo maisto užkandinę ar kokią nors supermaisto tendenciją, išpopuliarėjusią per socialinius tinklus. Tačiau apie tai, kas irgi daugelį mūsų (ypač Z kartą) taip pat l...